Ενδεχόμενο συνεργασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ενδεχόμενο συνεργασίας σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της ανταλλαγής φοιτητών και ακαδημαϊκών, καθώς και με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης, συζήτησαν σήμερα στο Μουσκάτ του Ομάν, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και η Υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης της χώρας Rawiyah bint Saud Al Busaidiyah.

Ο κ. Συλλούρης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σημείωσε πως θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία των δύο χωρών για την ανταλλαγή

φοιτητών και σε ένα είδος Erasmus από την οποία θα μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, η ανταλλαγή φοιτητών και κυρίως η κάθοδος φοιτητών στα κυπριακά πανεπιστήμια από το Ομάν θα τους ήταν πολύ επωφελές, καθώς θα αποκτούσαν ένα ευρωπαϊκό πτυχίο.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται σε κυπριακά πανεπιστήμια λόγω του Brexit και του ενδιαφέροντος βρετανικών πανεπιστημίων για συνεργασία με τα κυπριακά. Όπως ανέφερε, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Μπρίστολ διαπίστωσε το ενδιαφέρον του βρετανικού αυτού πανεπιστημίου για συνεργασία με κυπριακά ανώτατα ιδρύματα.

«Θα μπορούσαμε να δούμε να επεκτείνεται η συνεργασία αυτή και με άλλες χώρες, όπως το Ομάν», είπε ο κ Συλλούρης.

Επεσήμανε πως η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί γέφυρα συνεργασίας των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία κ.τ.λ. με πανεπιστήμια χωρών της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης του Ομάν ανέφερε πως είναι ανοικτή για τέτοιου είδους συνεργασίες, σημειώνοντας πως η σύναψη και υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς είναι μια μέθοδος συνεργασίας που μπορεί να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τόνισε πως η χώρα της δίδει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ασκώντας αυστηρούς ελέγχους ως προς την ποιότητα των προγραμμάτων και των πτυχίων που προσφέρουν τα πανεπιστήμια.

Όπως ανέφερε, στο Ομάν λειτουργούν 30 κρατικά πανεπιστήμια, οκτώ ιδιωτικά πανεπιστήμια και 21 ιδιωτικά κολέγια. Για να βοηθηθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα κολέγια, είπε, το κράτος τα έχει απαλλάξει από τη φορολογία.

Η Υπουργός σημείωσε, επίσης, πως η χώρα της δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην παιδεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς δεν έχει περικόψει κανένα κονδύλι από την παιδεία τα τελευταία χρόνια, ενώ προσπαθεί να προσφέρει μεγάλο αριθμό θέσεων, ερευνητικά προγράμματα σε φοιτητές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα