Ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα σε ανταλλαγές Τ/κ περιουσιών

Τα κακώς έχοντα στις διαδικασίες αγοραπωλησιών τ/κ περιουσιών ή/και ανταλλαγών τους με ελληνοκυπριακές, αναδεικνύει στην έκθεσή του για το 2014 ο Γενικός Ελεγκτής.

Ζητεί, επίσης, την διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων από λειτουργούς του Τμήματος Κτηματολογίου ή/και από άλλα πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά στις αγοραπωλησίες τ/κ τεμαχίων, στην Έκθεση παρουσιάζονται περιπτώσεις που έτυχαν εκμετάλλευσης για σκοπούς πλουτισμού. Συγκεκριμένα, τ/κ τεμάχια πουλήθηκαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αγοραία τους αξία και στη συνέχεια οι αγοραστές προέβηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα

σε μεταπώλησή τους σε πολύ πιο ψηλές τιμές.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία παρατηρεί ότι δεν λαμβάνονται μέτρα από μέρους της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ περιουσιών, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παράβαση της σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και των σχετικών Γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα.

Σε ό,τι αφορά στις ανταλλαγές τ/κ τεμαχίων με ελληνοκυπριακά στις ελεύθερες περιοχές, ο Γενικός Ελεγκτής παραθέτει δύο περιπτώσεις στις οποίες, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, ενδεχομένως να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων αναφορικά με τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών που χειρίστηκαν τις εν λόγω υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε ότι, τις συγκεκριμένες υποθέσεις ανταλλαγών τ/κ περιουσιών χειρίστηκαν δύο λειτουργοί της Υπηρεσίας Διαχείρισης των οποίων ο σύζυγος εργαζόταν, σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις, σ’ εταιρεία συνδεδεμένη με την ενδιαφερόμενη κάθε φορά εταιρεία.

Ως εκ τούτου, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών τη διερεύνηση του θέματος για το ενδεχόμενο ύπαρξης πειθαρχικών ευθυνών, κάτι, που αρνήθηκε το Υπουργείο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών στην απαντητική του επιστολή ανέφερε ότι δεν κρίνεται ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει αποστείλει επιστολή στη Νομική Υπηρεσία για διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων από λειτουργούς του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ή/και από άλλα πρόσωπα.

Στην ίδια επιστολή ζητείται επίσης από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να γνωματεύσει κατά πόσο ο Υπουργός Εσωτερικών έχει δικαίωμα ν’ αποτρέψει τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εναντίον των δύο πιο λειτουργών της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ περιουσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα