Ελλιπής η Κυπριακή λίστα Λαγκάρντ

Την εγκυρότητα της σημαντικής αναφοράς του Ερβέ Φαλτσιανί στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Σημερινή ότι η κυπριακή λίστα Λαγκάρντ είναι ελλιπής, επιβεβαίωσαν στο Σίγμα έγκυρες πηγές από τις αρμόδιες Αρχές.

Άφησαν να νοηθεί πως είναι εις γνώσιν τους πως δεν έχουν όλα τα ονόματα και στοιχεία των πελατών της Ελβετικής τράπεζας HSBC που σχετίζονται με την Κύπρο.

Οι

ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προσεχώς αναμένεται να υπάρξει μια διαβούλευση μεταξύ του Εφόρου Φορολογίας και του Υπουργού Οικονομικών προκειμένου να αποφασιστούν περαιτέρω ενέργειες.

Στόχος να αποκτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, είτε για ονόματα πελατών που διερευνώνται, είτε για ονόματα πελατών που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί της HSBC, αλλά ακόμη και άλλων τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια κίνηση που είναι πολύ πιθανόν να δρομολογηθεί είναι να αποσταλούν αιτήματα σε ξένες φορολογικές Αρχές, βάσει των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας.

Αυτό, το μέτρο, από μόνο του δεν είναι όμως αρκετό. Στη συνέντευξη ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο δημιουργός της λίστας Λαγκάρντ, είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την Κύπρο και στις Νομικές Υπηρεσίες άλλων χωρών που έχουν διερευνήσει την υπόθεση.

Δεν αποκλείεται στο μέλλον να ζητηθεί και η συνδρομή του Γενικού Εισαγγελέα.

Πάντως ο Κώστας Κληρίδης δήλωσε στο Σίγμα πως η Νομική Υπηρεσία δεν έχει καμία ανάμειξη επί του παρόντος.

Να σημειώσουμε ότι δεν κατέστη ακόμη δυνατό να επικοινωνήσουμε με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Έφορο Φορολογίας, οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και σήμερα οι πολιτικές αντιδράσεις μετά τη συνέντευξη του Ερβέ Φαλτσιανί στην Κυριακάτικη Σημερινή.

Στη βουλή προέβησαν σε δηλώσεις ο Σταύρος Ευαγόρου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ και ο Γιώργος Περδίκης, εκ μέρους των Οικολόγων.

Και τα δύο κόμματα ζήτησαν περαιτέρω διερεύνηση με μετάβαση ανακριτών στην Ελβετία, αλλά και δημοσιοποίηση των φοροφυγάδων της κυπριακής λίστας Λαγκάρντ.

Παρεμβάσεις είχαμε το πρωί και στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, χαρακτήρισε σημαντική την αναφορά του Φαλτσιανί ότι η λίστα είναι ελλιπής, προσθέτοντας πως θα πρέπει να μεταβούν ανακριτές στη Γαλλία και να πάρουν και άλλα στοιχεία από τον τραπεζίτη.

Ο Δημήτρης Συλλούρης, εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ, εξέφρασε ανησυχία ότι η λίστα Λαγκάρντ έφθασε αλλοιωμένη στην Κύπρο και ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και άλλοι μηχανισμοί που θα εξασφαλίσουν επιπρόσθετα στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα