Έναρξη διερευνητικών επαφών Αιγύπτου-Τουρκίας και οι 3 όροι του Καΐρου

Αιγύπτιοι και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν χθες 5 Μαΐου στο Κάιρο για να πραγματοποιήσουν συνομιλίες σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μετά από οκτώ χρόνια εχθρότητας.

Αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων υπό την προεδρία του τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Οννάλ επισκέφθηκε την Αίγυπτο στις 5-6 Μαΐου για διερευνητικές συζητήσεις για την εξομάλυνση

των σχέσεων, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή δήλωση στις 4 Μαΐου.

«Αυτές οι διερευνητικές συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε απαραίτητα βήματα που μπορεί να οδηγήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών διμερώς και στο περιφερειακό πλαίσιο», ανέφερε το υπουργείο.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών θα πραγματοποιηθούν υπό την προεδρία του Ονάλς και του Αιγύπτου ομολόγου του, Χάμντι Σανάντ Λόζα, ανέφερε το υπουργείο. Η ίδια δήλωση έγινε και από το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών, η Αίγυπτος θα υποβάλει τρία αιτήματα, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στον όμιλο μέσων ενημέρωσης με έδρα την Αίγυπτο, Mada Masr.

Σύμφωνα με το Mada Masr, η Αίγυπτος θέτει τρεις όρους για να ξεκινήσει η διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Πρώτος όρος: Θα δοθεί στην τουρκική αντιπροσωπεία ο κατάλογος των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας  που έχουν δικαστεί και καταδικαστεί στην Αίγυπτο και θα ζητηθεί να απελαθούν από την Τουρκία.

Δεύτερος όρος: Η Αίγυπτος θα ζητήσει επίσης να σταματήσει η κριτική που γίνεται εναντίον της Αιγύπτου από τουρκικά ΜΜΕ.

Τρίτος όρος: Ο τρίτος όρος του Καΐρου αφορά τη Λιβύη. Η Αίγυπτος θα απαιτήσει εμφατικά την απομάκρυνση από τη Λιβύη των μισθοφόρων που υποστηρίζει η Τουρκία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι το Κάιρο θα ζητήσει επίσης από την Τουρκία να εμποδίσει τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις που βασίζονται σε κυβερνητικές πηγές, αναφέρεται επίσης ότι η Αίγυπτος θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα