Ένα βήμα πριν την είσοδό του σε άλλες χρηματοδοτήσεις ο ΟΧΣ

Αποστέλλονται εντός περίπου δύο εβδομάδων στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί που θα επιτρέψουν στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ) να εισέλθει σε άλλους τομείς χρηματοδότησης, πέραν της αγοράς κατοικίας, όπως είναι η παραχώρηση δανείων για τις πραγματικές ανάγκες της οικογένειας.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΟΧΣ Σταύρος Αγρότης, ο οποίος ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής χρεωστικής ή και πιστωτικής κάρτας, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται

για την εισαγωγή ενός νέου και σύγχρονου στην τραπεζική αγορά λογισμικού που θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υψηλής ποιότητας ηλεκτρονική τραπεζική (on-line banking).

Αναφορικά με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ΟΧΣ, ο κ. Αγρότης είπε ότι στόχος είναι να μην περιορίζεται ο Οργανισμός στη χρηματοδότηση απόκτησης κατοικίας αλλά να εξυπηρετεί και τις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης της οικογένειας, δηλαδή, όπως εξήγησε, να μπορεί να παραχωρήσει φοιτητικά δάνεια, δάνεια για επεκτάσεις, ανακαινίσεις κατοικιών ή για περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις αλλά και να μπορεί να πάει ακόμη πιο κάτω.

“Να μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά οικιακών συσκευών, συστημάτων κλιματισμού ή ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις ανάγκες των παιδιών στο σχολείο, αλλά να αφήσει έξω θέματα που έχουν να κάνουν με χρηματοδότηση καταναλωτικής φύσεως”, σημείωσε.

Δηλαδή, όπως εξήγησε, “να παραμείνει ο Οργανισμός μέσα στα πλαίσια του κοινωνικού του ρόλου αλλά να διευρύνει αυτό το ρόλο πέρα της χρηματοδότησης της κατοικίας”.

“Δεν έχουμε πρόθεση να εισέλθουμε στην αγορά χρηματοδότησης καταναλωτικών δανείων και δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε ανταγωνισμό με τις άλλες τράπεζες σε άλλα θέματα”, υπογράμμισε.

Εξηγώντας τις σκέψεις που γίνονται για την εισαγωγή χρεωστικής ή και πιστωτικής κάρτας, ο κ. Αγρότης είπε ότι επειδή η χρήση της κάρτας διευρύνεται όλο και περισσότερο και ο κόσμος την χρησιμοποιεί στις διάφορες αγορές του αλλά ακόμη και στις συναλλαγές του μέσω διαδικτύου με το κράτος (πληρωμή φόρων), διαπιστώνεται πως η χρήση της κάρτας είναι κάτι απαραίτητο για να μπορεί η οικογένεια να χειρίζεται θέματα που την αφορούν και είναι κάτι που ο ίδιος ο πελάτης μας το ζητά.

Διευκρίνισε ότι αυτές οι αλλαγές δεν επιβάλλουν οποιεσδήποτε αλλαγές στη δομή του Οργανισμού ή στην αύξηση των καταστημάτων και σημείωσε ότι οι τάσεις δεν είναι να έχεις καταστήματα παντού αλλά να έχεις την τεχνολογία που να εξυπηρετεί τις ανάγκες σου.

Ο κ. Αγρότης είπε στο ΚΥΠΕ ότι για την επιλογή του λογισμικού έχουν δημιουργηθεί Επιτροπές που απαρτίζονται από άτομα της Διεύθυνσης και του Συμβουλίου του ΟΧΣ, οι οποίες εργάζονται από κοινού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μέχρι την υλοποίηση αυτού του έργου θα απαιτηθεί περίπου ενάμιση χρόνος.

“Θα επιλέξουμε ένα από τα καλύτερα λογισμικά συστήματα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά που να συνάδει με ευρωπαϊκές τραπεζικές εργασίες”, υπογράμμισε ο κ. Αγρότης.

Ανέφερε επίσης ότι “μέσα από ένα σύγχρονο λογισμικό οι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν πιο γρήγορες και αποδοτικές και ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστούμε ουσιαστική διαφοροποίηση του αριθμού του προσωπικού του οργανισμού”.

Αντίθετα, συνέχισε, μέσω του νέου λογισμικού, θα μπορούμε να διευρύνουμε τις εργασίες μας χωρίς να αυξήσουμε το προσωπικό.
Ανέφερε επίσης ότι σε βάθος χρόνου θα φθάσουμε στο σημείο να διαθέτουμε και αυτόματες ταμειακές μηχανές (ATM) αλλά μέχρι τότε θέλουμε να πηγαίνουμε με αργά και προσεκτικά βήματα.

Διορισμός Εκτελεστικών στο ΔΣ

Ο Πρόεδρος του ΟΧΣ είπε στο ΚΥΠΕ ότι ένα από τα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αφορά και εναρμόνιση με οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, την οποία δεν ακολουθούμε σήμερα γιατί δεν μας επιτρέπει ο νόμος του Οργανισμού. Αφορά τον διορισμό δύο εκτελεστικών στο Συμβούλιο του Οργανισμού.

Πρόσληψη νέου προσωπικού

Ο κ. Αγρότης είπε ότι πρόσφατα έγιναν προσωπικές συνεντεύξεις για την πρόσληψη πέντε γραφέων στον Οργανισμό με πλάνο, όπως ανέφερε, να προσληφθούν συνολικά 15 άτομα εντός 2017 για να ενισχύσουμε τα άτομα που βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή”. Ανέφερε επίσης ότι έχει δημοσιευθεί μια θέση διευθυντή, η οποία σήμερα είναι κενή.

Keywords
Τυχαία Θέματα