Παραμένουν γκρίζα σημεία

Αν και υπήρξε ικανοποίηση από την πλειοψηφία των συντεχνιών της Cyta για τη συνάντηση με Πρόεδρο
Δόθηκαν οδηγίες από τον Νίκο Αναστασιάδη για ετοιμασία μελετών σε σχέση με τις ανάγκες του δημοσίου σε προσωπικό από την ΑΤΗΚ και άλλα εργασιακά θέματα

Ικανοποιημένες αλλά και προβληματισμένες έφυγαν από το Προεδρικό Μέγαρο οι περισσότερες από τις συντεχνίες των εργαζομένων στη Cyta, ενώ η ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ δηλώνει ότι είναι πολλά τα αδιευκρίνιστα σημεία της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί,

και κυρίως όσα αφορούν το μέλλον των υπαλλήλων και το καθεστώς τους, σε περίπτωση που θα εργοδοτηθούν στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί.

Με βάση όσα ελέχθησαν στη συνάντηση των συντεχνιών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν τη δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου της Cyta, καθώς και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα εργασιακά ζητήματα. Το πρώτο νομοσχέδιο, αυτό της δημιουργίας της νέας εταιρείας, θα εγκριθεί αύριο από το υπουργικό. Οι μετοχές της θα ανήκουν 100% στο κράτος και θα της ανατεθούν οι εμπορικές δραστηριότητες του δημόσιου οργανισμού.

Η έγκριση αυτή αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, ενόψει και της έβδομης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος. Να σημειωθεί ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν προβλέπει τηv ψήφισή του σε νόμο, αλλά μόνο την έγκριση από το υπουργικό.
Στο μεταξύ θα συνεχισθεί ο διάλογος στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για τα εναπομείναντα ζητήματα, δηλαδή τα εργασιακά, τα θέματα εθνικής ασφαλείας και άλλα.

Οι διαφωνίες της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης, η συντεχνία απαίτησε χθες επιτακτικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεσμεύσεις ότι οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν από την εταιρεία στον δημόσιο τομέα ή στην νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα και απολαβές, όπως αυτά που θα είχαν αν συνέχιζαν στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών.
Ο Πρόεδρος, είπε ο κ. Τρυφωνίδης, «έδωσε οδηγίες να ετοιμασθεί μελέτη, η οποία θα δείχνει πόσοι εργαζόμενοι στη Cyta μπορούν να μεταφερθούν στον δημόσιο τομέα. Ο Πρόεδρος επίσης έδωσε οδηγίες να συνεχισθεί ο διάλογος για να βρεθεί τρόπος, ώστε οι εργαζόμενοι σήμερα στη Cyta να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί».

Και ικανοποίηση και ανησυχίες
Οι υπόλοιπες συντεχνίες πάντως εξέφρασαν ικανοποίηση από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, που εστιάσθηκε στο θέμα της ταυτόχρονης συζήτησης των νομοσχεδίων για τη δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου της Cyta, με τα νομοθετήματα για τα εργασιακά.

Ανέφεραν παράλληλα ότι παραμένουν κάποιες ανησυχίες, οι οποίες όμως πρόκειται να ξεκαθαρίσουν κατά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή. Ανακοίνωσαν και νέο γύρο συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ταυτόχρονα όμως εξέφρασαν και την αντίθεσή τους με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

Η κόκκινη γραμμή
Η κατάθεση ενός ενιαίου πακέτου νομοθετημάτων για τη Cyta αποτελούσε για τους εργαζόμενους κόκκινη γραμμή, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) Ηλίας Δημητρίου.
«Ενώ το Υπουργικό», είπε, «αναμένεται να εγκρίνει αύριο το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τη Cyta, αυτό θα συζητηθεί παράλληλα με τα νομοσχέδια για τα εργασιακά στη Βουλή, για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Ήταν μια ξεκάθαρη απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος επαναβεβαίωσε τις συντεχνίες ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν θα περιοριστούν και πρόσθεσε ότι ήταν εποικοδομητική η προσέγγισή του.
«Δόθηκε», σημείωσε, «ρητή οδηγία προς τον Προϊστάμενο Διοίκησης Προεδρίας της Δημοκρατίας Κύπρο Κυπριανού να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όσον αφορά κάποιες ασάφειες για τα εργασιακά ζητήματα σε σχέση με τη δημόσια υπηρεσία, ενώ αναμένεται να συγκληθεί σύντομα η Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή, για να τεθούν οι ανησυχίες των εργαζομένων. Επίσης θα κατατεθούν και μελέτες από πλευράς συντεχνιών».

Ο κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί η επιλογή στους εργαζόμενους «της μίσθωσης των δημοσίων υπαλλήλων Cyta προς τον στρατηγικό επενδυτή, αν και εφόσον γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις». «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε και για το θέμα αυτό οδηγίες για διάλογο», ανέφερε.

Είπε εξάλλου ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία, όπως σημείωσε, «θα αποφασίσουν αν θα υιοθετήσουν ή όχι την κρατική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης του κ. Νίκου Αναστασιάδη».

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Cyta Δώρος Θεοδώρου έκανε λόγο για διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα γίνει ταυτόχρονη συζήτηση των νομοσχεδίων για τη Cyta στη Βουλή.
Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει μια διαφωνία για το σενάριο αναφορικά με τη επιλογή των εργαζομένων στη δημόσια Cyta να εργάζονται στη νέα εταιρεία.
«H μόνη διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο», είπε, «είναι πως θα συζητηθεί ξανά στις επόμενες συνεδριάσεις της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής».

Δυσαρέσκεια από δηλώσεις του Αβέρωφ
Σε δηλώσεις εξάλλου μετά τη συνάντηση ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ, αφού εξέφρασε πλήρη διαφωνία με την ιδιωτικοποίηση της Cyta, ανέφερε ότι το θέμα θα κριθεί στη Βουλή.
«Θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε, «τη συζήτηση με τα κόμματα και την κοινωνία, αφού η αποκρατικοποίηση της Αρχής δεν θα είναι επωφελής ούτε για τον Κύπριο πολίτη, ούτε και για τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η δυσαρέσκεια των συντεχνιών για τον απαξιωτικό, κατά την έκφρασή του, τρόπο που μιλά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και άλλοι βουλευτές για τη Cyta.
Κάλεσε παράλληλα τον Αβέρωφ Νεοφύτου «να σπάσει τα αβγά και κάνει ομελέτες για πιο σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τον κυπριακό λαό», όπως είναι η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς να φορολογηθούν, η φοροδιαφυγή, τα εγκλήματα στις τράπεζες και άλλα.

Ο Πρόεδρος της ΟΜΕ Cyta Χάρης Παφίτης έκανε λόγο για εποικοδομητική και καρποφόρα συνάντηση με τον Πρόεδρο, κατά την οποία τους επαναβεβαίωσε πως θα πρέπει να διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση
Ο Αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι η «Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος».
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στη συνάντηση «διεξήχθη ένας εξαιρετικός και εποικοδομητικός διάλογος, εντός του οποίου εξηγήθηκε πλήρως από κυβερνητικής πλευράς ότι το τροποποιητικό περί ΑΤΗΚ νομοσχέδιο, που πρόκειται να περάσει αύριο από το Υπουργικό, δεν αφορά ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ, αλλά τη δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, τις μετοχές της οποίας θα κατέχει κατά 100% το κράτος και που θα αναλάβει στη συνέχεια και αφότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο, μια σειρά εμπορικών δραστηριοτήτων δημόσιου οργανισμού».

Πρόσθεσε πως τονίστηκε από τους εργαζόμενους της ΑΤΗΚ ότι ο διάλογος που προηγήθηκε στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή ήταν και θετικός και παραγωγικός και οδήγησε στην πρόταση που έχει ενώπιόν του το Υπουργικό Συμβούλιο, για την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών κεκτημένων όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ.

Είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών ότι, μετά την υιοθέτηση της πρότασης από το Υπουργικό Συμβούλιο για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ, θα συνεχιστεί ο διάλογος στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή, ώστε η απόφαση - πολιτική του Υπουργικού για την πλήρη και στο ακέραιο κάλυψη των κεκτημένων στην ΑΤΗΚ να μετατραπεί σε νομοσχέδια που θα σταλούν στη Βουλή για ψήφιση σε νόμους.

«Αυτή η διαδικασία συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν και όχι πέραν του Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι «στην παρούσα φάση ως προτεραιότητα (prior action), η Κυβέρνηση κατάφερε να συμφωνήσει με την Τρόικα ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επί του τροποποιητικού νομοσχεδίου για την ΑΤΗΚ είναι επαρκής μέχρι την επόμενη αξιολόγηση».

«Άρα», τόνισε, «υπάρχει χρόνος να κατατεθούν τα νομοσχέδια που θα κατοχυρώνουν πλήρως τα κεκτημένα των υπαλλήλων».
Σε ερώτηση αν επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή, πρώτο στάδιο είναι η δημιουργία μιας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, η οποία θα αναλάβει τις εμπορικές δραστηριότητες που θα καθοριστούν».
«Πρόκειται», είπε, «για μια διαδικασία που θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου» και κατέληξε λέγοντας ότι «οι αποφάσεις της Πολιτείας είναι ότι δεν θα θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος».

Keywords
Τυχαία Θέματα