Εν μέσω αντιδράσεων δικαιολογεί τον Αττίλα σε πανεπιστήμια ΗΒ ο Οζερσάι

Σε ένα από τα ιστορικά πανεπιστήμια του Λονδίνου θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Kudret Özersay. Ο Οζερσάι, που φαίνεται να είναι ο νέος εκλεκτός του «Σουλτάνου» Ερντογάν στα κατεχόμενα, θα προβάλει τα νέα αποσχιστικά αφηγήματά της κατοχής στο αγγλικό πανεπιστήμιο King’s College London (KCL). 

Η εκδήλωση γίνεται μετά από ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge

για τους λόγους μη-λύσης του Κυπριακού και τους τρόπους διεξόδου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ. Στα κατεχόμενα μεταδίδεται πως παρά τις προσπάθειες Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων φοιτητών, αλλά και της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, ο κ. Οζερσάι θα δώσει διάλεξη και στο King’s College. 

Η εν λόγω εκδήλωση διοργανώνεται από την «KCL Turkish Society» και φέρει τον τίτλο «Cyprus: Status Quo or Anew?». Θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στο Bush House South East 1.05 στο Strand Campus, μεταξύ 6:20 – 8:30 ώρα Βρετανίας.

Οι Κύπριοι φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν από την αρχή την διαφωνία τους και ενωμένοι προχώρησαν σε διαβήματα, για να εισπράξουν την «αποκρουστική απάθεια» από τις αρχές του Πανεπιστημίου του King’s, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου (ΕΦΕΚ ΗΒ). Παρά το ότι ακολουθήθηκαν όλοι δίαυλοι διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου, της National Federation of Cypriots in the UK και του Υπουργείου Εξωτερικών, οι προσπάθειες της ΕΦΕΚ δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από πλευράς πανεπιστημίου.

Για τούτο, μέσα από κάλεσμά της από το Facebook, η ΕΦΕΚ οργανώνει διαδήλωση η ώρα 17:00 Βρετανίας στον χώρο της εκδήλωσης. Η ΕΦΕΚ κάνει «έκκληση σε όλους τους Κύπριους φοιτητές οι οποίοι μπορούν να μεταβούν στην διαδήλωση να το πράξουν», αφού η παρουσία τους θα αποτελέσει «απόδειξη προς όλους τους οργανισμούς ότι υπάρχει ΜΙΑ Κυπριακή Δημοκρατία» και δεν θα γίνει αποδεκτή η αναγνώριση του αποσχιστικού ψευδοκράτους ή των κατοχικών αξιωματούχων του.

Μιλώντας στο «SigmaLive», ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο KCL, Μάνος Καραγιάννης είπε «η πρόσκληση στον αξιωματούχο του ψευδοκράτους έγινε από έναν φοιτητικό σύλλογο, χωρίς εμπλοκή από όσο γνωρίζω της διοίκησης του King’s College London. Ωστόσο, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι έχουν αγνοηθεί οι εκκλήσεις των Ελλήνων φοιτητών και αποφοίτων του Κολεγίου για ακύρωση της σημερινής εκδήλωσης. Η Τουρκία έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Δεν πρέπει να τρέφουμε καμία αυταπάτη για αυτό».

Το ιστορικό της εκδήλωσης και οι διαμαρτυρίες των Κυπρίων

Η εκδήλωση υπέπεσε στην αντίληψη των Κυπρίων φοιτητών εδώ και λίγες μέρες. Η παράταξη «Αγώνας» οργάνωσε αρχικά συλλογή υπογραφών, ακολούθησε το «Μέτωπο» με επιστολές διαμαρτυρίας, τονίζοντας τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η «Πρωτοπορία» κάλεσε τους φοιτητές να διαμαρτυρηθούν μαζικά στις ακαδημαϊκές αρχές. Εν συνεχεία, η ΕΦΕΚ, το επίσημο όργανο των φοιτητών στην Βρετανία, ανέλαβε τα ηνία ούτως ώστε να εκφράζεται μια ενιαία φωνή κατά της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «SigmaLive», η άσκηση πίεσης είχε αρχικά επιτυχία, από η εκδήλωση μεταφέρθηκε από το KCL στις εγκαταστάσεις του London School of Economics (LSE). Το LSE βρίσκεται απέναντι από το KCL και την διαφήμιση ανέλαβε η «LSE Student Union Turkish Society».

Μετά τις εκ νέου διαμαρτυρίες, το LSE είπε ότι ήταν λάθος και ότι απλώς το «Turkish Society» προωθούσε την εκδήλωση, η οποία τελικά ακυρώθηκε από το Facebook. Εν τέλει, το KCL θα προχωρήσει με την εκδήλωση, όπως διαφημίζεται στην σχετική σελίδα στο Facebook, και δεν δέχονται να αλλάξουν ούτε το όνομα, ούτε την χρήση των παράνομων αποσχιστικών τίτλων του ομιλητή. 

Οι αντιδράσεις των Κυπρίων φοιτητών έγιναν θέμα και στον τουρκοκυπριακό Τύπο. 

Αλληλεγγύη από Έλληνες απόφοιτους KCL

Το «SigmaLive» εξασφάλισε επίσης αυστηρή επιστολή που έστειλαν οι Έλληνες απόφοιτοι του King’s College London. Σε αυστηρό τόνο, οι απόφοιτοι αναφέρουν πως είναι «βαθύτατα ενοχλητικό προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και τους απόφοιτους του King’s». Υπογραμμίζουν πως την εκδήλωση στηρίζει το «Γραφείο της Αντιπροσωπείας της ‘ΤΔΒΚ’», πράγμα που αποδεικνύει πως πρόκειται για «χειραγώγηση» του «πάντοτε φιλόξενου και φιλελεύθερου» Πανεπιστημίου.

Ο «Σύνδεσμος Αποφοίτων του KCL Ελλάδας» τάσσεται ενάντια σε ένα τέτοιο συμβάν το οποίο προσβάλλει την ιστορία της Κύπρου και την τραγωδία που υπέστη ο λαός της, αφού οι πληγές του 1974 δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Χρειάζεται «ακλόνητη αντίσταση» σε αυτούς που «συνωμοτούν κατά της κυριαρχίας μιας ενιαίας Κύπρου και προωθούν τη διχοτόμηση και την μη-λύση».

Καταλήγοντας, οι απόφοιτοι καλούν τις πρυτανικές αρχές και τους ακαδημαϊκούς του KCL να μην προσφέρουν χώρο στον Kudret Özersay και στο καθεστώς για να προβάλουν τις θέσεις του, αλλά να συνεισφέρουν στην «λύση του κυπριακού δράματος» μέσα από την «ακαδημαϊκή ελευθερία και την ειλικρινή στήριξη στις κυπριακές δικοινοτικές σχέσεις». 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αττίλα, Οζερσάι,attila, ozersai