Εμβαθύνουν τις σχέσεις Κύπρος-Αίγυπτος-Ελλάδα

Την αναγκαιότητα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσαν Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας.

Έμφαση στην ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο έδωσαν και οι τρεις αρχηγοί κρατών, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να απαντά εμμέσως πλην σαφώς στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Έρντογαν, ο οποίος αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάνης.

Αλ Σίσι: Συνεργασία για ασφάλεια στην περιοχή

Στο πλαίσιο της Διακήρυξης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ανέφερε ότι στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων η συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στα "κοινά σχέδια".

Συζητήθηκαν ακόμη οι σχέσεις Αιγύπτου – ΕΕ, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να υποστηρίζει ότι πρέπει να προασπίσουμε την ασφάλεια της περιοχής στην ανατολική Μεσόγειο «για λόγους που ξέρετε όλοι».

Ακόμη, στη τριμερή έγινε ανάλυση του μεταναστευτικού ζητήματος και του πολιτικού προβλήματος σε Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Παλαιστίνη.

Για το Κυπριακό, ο κ. Σίσι είπε ότι η χώρα του στηρίζει την επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για μία δίκαιη και ειρηνική λύση.

Αναστασιάδης: Διαφωνίες στο Κυπριακό, που πρέπει να επιλυθούν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασίαδης, είπε πως Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και προβλήματα και πως σε αυτό το πλαίσιο αποσκοπεί η συνεργασία «χωρίς να λειτουργεί ενάντια στο όποιο τρίτο κράτος».

Ακόμη, έκανε λόγο για συζητήσεις περί εμβάθυνσης της συνεργασίας στους τομείς ενέργειας, θαλάσσιων μεταφορών, τουρισμού, γεωργίας και τεχνολογίας.

Ανέφερε εξάλλου, πως η Κοινή Επιτροπή Συνεργασίας, όχι μόνο άρχισε αλλά υλοποιεί πλέον την υπαρκτή συνεργασία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε Σίσι και Τσίπρα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά σε συγκλίσεις, αποκλίσεις και διαφωνίες, που αν δεν επιλυθούν δεν μπορούν να οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος.

Οι σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια από την άνοδο αλ Σίσι ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις αλλά και τη στήριξη της Κύπρου, που υποφέρει από επιβολές τρίτων, πρόσθεσε.

Σημαντικό αποτελεί το γεγονός ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο μικτής οικονομικής Επιτροπής σε θέματα γαλάζιας οικονομίας, που αφορά σε έρευνα, καινοτομία, θαλάσσιο τουρισμό και περιβάλλον.

Τσίπρας: Σεβασμός στις διεθνείς συνθήκες

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε, ότι για τη χώρα του αυτή η τριμερής αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση ειρήνης ασφάλειας και σταθερότητας.

Μίλησε, ακόμη, για τη θάλασσα που μας ενώνει και που μέχρι σήμερα συγκεντρώνει διεθνείς κρίσεις και προκλήσεις, κάτι που οδηγεί στην ανάγκη συνεργασιών.

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα εμβάθυνσης συνεργασίας των τριών χωρών και η μεταφορά φυσικού αερίου από τα σημαντικά κοιτάσματα Αιγύπτου και Κύπρου προς την Ευρώπη, καθώς και το θέμα οριοθέτησης των οικονομικών αποκλειστικών ζωνών.

Μιλώντας για τα ενεργειακά, ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούνται συχνές συναντήσεις μεταξύ των αρμοδίων Υπουργών των τριών χωρών.

Σημαντική ήταν η αναφορά που έκανε στο ζήτημα σεβασμού διεθνών συνθηκών και στην ανησυχία που προκαλούν το τελευταίο διάστημα οι φωνές από την περιοχή μας που κινούνται «στην αντίθετη κατεύθυνση».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα