Έμεινε μόνο η σφραγίδα για τους «32»

Ο Σωτηρίου σκόραρε στο 69' και ο ΑΠΟΕΛ πήρε μία απόλυτα δίκαιη νίκη, που τον φέρνει ένα βηματάκι από την πρόκριση στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ

ΑΠΟΕΛ 1
69’ Σωτηρίου
ΓΙΑΝΓΚ ΜΠΟΪΣ 0|

Ο ΑΠΟΕΛ είπε «ναι» στην πρόκληση και κέρδισε τον τελικό. Απόλυτα δίκαια σε μία βραδιά που θύμισε εκείνες τις μαγικές του 11-12, κέρδισε με το σπαθί του τη Γιανγκ Μπόις με 1-0. Μία τεράστια νίκη που τον

φέρνει σχεδόν και με τα δύο πόδια στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Με τη χθεσινή του νίκη και ειδικά μετά την ισοπαλία του Ολυμπιακού, μπορεί κάλλιστα να τερματίσει και πρώτος, αφού είναι στην κορυφή του ομίλου με 2 βαθμούς διαφορά. Αυτό φυσικά θα το μάθουμε σύντομα, αλλά σήμερα είναι δευτερεύον. Ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε μία πανάξια νίκη. Ήταν καλύτερος σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του αγώνα.

Άργησε μεν να σκοράρει, αλλά το γκολ του Πιέρου ήταν η φυσιολογική κατάληξη μίας μεγάλης προσπάθειας. Γιατί οι «γαλαζοκίτρινοι» έκαναν πολλές ευκαιρίες για γκολ, ενώ ανάγκασαν μία ομάδα που σκόραρε κατά ριπάς το τελευταίο διάστημα να κάνει μόνο μία φάση και αυτή από στημένη μπάλα.

Δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και η νοοτροπία, το πάθος, η συνεργασία των γραμμών, η καλή μπάλα σε μεγάλα διαστήματα. Ο ΑΠΟΕΛ είχε όλο το πακέτο. Η νίκη πανηγυρίστηκε έντονα από τον κόσμο που ήταν καταπληκτικός σε όλο το παιχνίδι.

Το 90λεπτο
Ο ΑΠΟΕΛ ήξερε καλά τη Γιανγκ Μπόις. Πολύ επικίνδυνοι μπροστά οι Ελβετοί, επιρρεπείς στον κεντροαμυντικό τους χώρο. Έτσι πρόσεξε στον απαραίτητο βαθμό τα νώτα του και επιχείρησε να παίξει γρήγορα μπροστά. Του βγήκε νωρίς με την 1η φάση το 3' και τον Εφραίμ, αλλά και σε δύο άλλες περιπτώσεις όπου η τελική πάσα δεν ήταν καλή. Όλα αυτά μέχρι το δεκάλεπτο.

Η Γιανγκ Μπόις έκλεισε τον κεντρικό άξονα και άρχισε να βάζει πιέσεις. Δύσκολα πάντως δεν έβαλαν στον Βάτερμαν και στην άμυνά του, υπό την έννοια ότι δεν βρήκαν ευκαιρίες. Γυρόφερναν όμως την περιοχή με το χρονόμετρο να δείχνει το 30’. Ο ΑΠΟΕΛ έπρεπε ν' ανέβει και το έκανε άμεσα. Ο Σωτηρίου έστειλε απειλή μετά από ώρα και ο Εφραίμ έχασε τη μέγιστη ευκαιρία στο 36’.

Η ομάδα της Λευκωσίας, πιο συμπαγής και ουσιαστική, κυριάρχησε για δέκα λεπτά και εκνεύρισε μάλιστα τους Ελβετούς, που αντέδρασαν με απανωτά σκληρά φάουλ. Το 0-0 έμεινε μέχρι την ανάπαυλα. Με βάση την εικόνα και τις ευκαιρίες, ο ΑΠΟΕΛ έπρεπε να ήταν μπροστά στο σκορ. Οι Ελβετοί πέρα από μία φάση στην αρχή (στο 6’) δεν απείλησαν ουσιαστικά.

Ήταν πασιφανές ότι ο ΑΠΟΕΛ μπορούσε να κερδίσει. Και οι παίκτες του μπήκαν αποφασιστικά στην επανάληψη για να πάρουν προβάδισμα. Ο Αλωνεύτης είχε πολλά κέφια και με δικές του μπαλιές, ο Σωτηρίου τέλειωσε τρεις απανωτές φάσεις τα αρχικά στάδια. Μπορεί να μην υπήρχε γκολ, όμως η εικόνα των «γαλαζοκιτρίνων» ήταν ξεκάθαρη και ωραία. Εξουδετέρωσαν πλήρως την ελβετική ομάδα και έκαναν το παιχνίδι τους.

Ο Κρίστιανσεν ήθελε το παραπάνω και το έψαξε βάζοντας τον Μπερτόλιο αντί του όχι πολύ καλού Μπρεσάν. Το γήπεδο κατηφόριζε όλο και περισσότερο. Κάποια στιγμή χάθηκε και το άχαστο με τον Εφραίμ. Εκεί χρειαζόταν η αξιοποίηση του μομέντουμ. Ο Γιαννιώτας μπήκε για να φέρει φρεσκάρισμα, άμεσα ήρθε και το καλό νέο με την αποβολή του Μπαμπού (πέρασε λίγο πριν στον αγώνα!) Ε, όλα συνηγορούσαν πως θα έρθει το γκολ.

Ο Σωτηρίου λειτούργησε καταπληκτικά και πλάσαρε άψογα τον Μβογκό, Η δικαίωση μιας μεγάλης προσπάθειας της ομάδας. Με 20 λεπτά να απομένουν, ο ΑΠΟΕΛ είχε δύο πράγματα να κάνει. Να μην επιτρέψει κινδύνους και συνάμα να ψάξει το 2ο γκολ. Έκανε άψογα το πρώτο, παραλίγο να κάνει και το 2ο με τον Εφραίμ. Όπως και να ΄χει, το πολύτιμο 1-0 έμεινε μέχρι τέλους. Απόλυτα δίκαιη και θριαμβευτική νίκη.

Αρχικό σχήμα και αλλαγές
Έκπληξη ή μήπως όχι στο αριστερό φτερό; Ο Κρίστιανσεν άφησε εκτός τον Βάντερ και έδωσε φανέλα βασικού στον Αλωνεύτη, αφού οι εμφανίσεις του διεθνούς Κυπρίου στο τελευταίο διάστημα ήταν τέτοιες που επέβαλαν μια τέτοια αλλαγή. Στο ερώτημα Μπρεσάν ή Μπερτόλιο, η απάντηση για τον επιτελικό μέσο ήταν ο Βραζιλιάνος.

Κατά τα άλλα, τα αναμενόμενα. Μπροστά από τον Βάτερμαν, οι Μιλάνοφ, Λάγο, Αστίθ, Καρλάο, ανασταλτικός ο Μοράις, 8άρι ο Βινίσιους, δεξιά στο άκρο ο Εφραίμ και κορυφή ο Σωτηρίου. Ο Μερκής έμεινε εκτός αποστολής, Πάρντο, Μπερτόλιο, Αρτυματάς, Βάντερ, Γιαννιώτας, Αλεξάντρου, Βάντερ στον πάγκο. Νωρίς στην επανάληψη, ο Μπερτόλιο πέρασε αντί του Μπρεσάν. Στο 63' ο Αλωνεύτης, που έδωσε πολλά σε απόδοση και δυνάμεις, αποχώρησε και πέρασε ο Γιαννιώτας. Στο 83' ο Ντε Καμάργκο πήρε τη θέση του Σωτηρίου.

ΤΟ ΦΙΛΜ
3' Ο Εφραίμ έκανε μετωπική επίθεση, αλλά ο Μβογκό έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του Κυπρίου άσου.
4' Στην εκτέλεση ο Σωτηρίου έπιασε κεφαλιά που έφυγε έξω.
6’ Ο Βάτερμαν απέκρουσε όμορφα την κεφαλιά του Ουαρό μετά από κόρνερ.
31’ Ο Αλωνεύτης σέρβιρε στον Σωτηρίου που έστειλε την μπάλα στην εξωτερική πλευρά του δοκαριού.
36’ Από λάθος γύρισμα του Νούχου, ο Εφραίμ βρέθηκε μόνος, αλλά σούταρε έξω. Εντύπωση στη φάση προκάλεσε το ότι ο βοηθός έδωσε οφσάιντ, αλλά ο διαιτητής σωστά τον αγνόησε.
48' Ο Σωτηρίου, μετά από μπαλιά του Αλωνεύτη, τσιμπά με προβολή την μπάλα που περνά έξω.
50’ Φάουλ του Αλωνεύτη, κεφαλιά του Σωτηρίου πάνω από τα δοκάρια.
55' Νέα μπαλιά του Αλωνεύτη, πάλι ο Σωτηρίου πιάνει την κεφαλιά, αλλά δεν βρίσκει στόχο.
63' Ο Εφραίμ φεύγει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, αδειάζει αμυντικό, αλλά δεν μπορεί να νικήσει τον Μβογκό.
69’ Γκολ, 1-0! Βαθιά μπαλιά του Λάγο, άψογο κατέβασμα του Σωτηρίου στην περιοχή και εύστοχο κοντινό πλασέ.
80’ Πάσα πάρε-βάλε του Μπερτόλιο στον Εφραίμ, που αστοχεί από τα τρία μέτρα.

ΑΠΟΕΛ: Βάτερμαν, Μιλάνοφ, Αστίθ, Καρλάο, Λάγο, Μοράις, Βινίσιους, Μπρεσάν (59' Μπερτόλιο), Εφραίμ, Αλωνεύτης (66' Γιαννιώτας), Σωτηρίου (83' Ντε Καμάργκο)

ΓΙΑΝΓΚ ΜΠΟΪΣ: Μβογκό, Βον Μπέργκεν, Λέτζιακς, Ραβέ (65' Μπαμπού), Σικ, Σούτερ, Νούχου, Ζακάρια (80' Μπερτόνε), Κούμπο (80' Φράι), Σανόγκο, Οαρό

«Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα»
Απόλυτα ικανοποιημένος ο Κρίστιανσεν από τους ποδοσφαιριστές του
Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ Τόμας Κρίστιανσεν από τους ποδοσφαιριστές του, τονίζοντας ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα.

«Νομίζω ότι σήμερα κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να επικεντρωθούμε στα δυο τελευταία παιχνίδια του ομίλου. Ήταν σαν τελικός, γιατί παίζαμε με έναν άμεσο αντίπαλο στην πρώτη ή δεύτερη θέση του ομίλου και οι παίκτες ανταποκρίθηκαν στην τελειότητα. Ξέραμε τον τρόπο παιχνιδιού τους και καταφέραμε να το ελέγξουμε. Η ένταση του αγώνα θα καθόριζε το παιχνίδι, οι παίκτες μας έβγαλαν μεγάλη ένταση και πίστεψαν στη νίκη».

Αναφερόμενος στον κόσμο είπε: «Είναι πάντα ωραίο, ειδικά σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, να έχουμε αυτή τη μεγάλη στήριξη από τον κόσμο και είναι μεγάλη βοήθεια για τους παίκτες».

Αλωνεύτης: «Δεν τελείωσε τίποτα»
Ο Στάθης Αλωνεύτης, ο οποίος είχε πολύ καλή απόδοση, τόνισε μετά το τέλος του αγώνα: «Συγχαρητήρια αξίζουν σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Είναι αυτός που έδειξε ότι το ήθελε περισσότερο σε όλο το 90λεπτο που παίζαμε. Θέλαμε πάρα πολύ είτε με τον εύκολο, είτε με τον δύσκολο τρόπο, σημασία έχει το αποτέλεσμα και οι τρεις βαθμοί. Δεν τελείωσε τίποτα, εμείς κοιτάμε μπροστά. Εμείς δεν πετάμε στα σύννεφα, απλώς πήραμε τρεις βαθμούς. Έχουμε εννιά και βλέπουμε το μέλλον πολύ θετικά».

Καρλάο: «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε»
Ο Καρλάο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις δηλώσεις του ότι δεν πρέπει να χαλαρώσει κανείς: «Ήταν κρίσιμο παιχνίδι και έπρεπε να πάρουμε τη νίκη. Όλη η ομάδα έπαιξε εξαιρετικά και αξίζουν συγχαρητήρια. Έχουμε ακόμα δύο παιχνίδια και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Πάντα θέλουμε το καλύτερο και γι' αυτό θα προσπαθήσουμε».

Βινίσιους: «Συγχαρητήρια σε όλους»
Από την πλευρά του ο Βινίσιους ανέφερε ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους: «Όλη η ομάδα ήθελε να κερδίσει, ξέραμε πως είναι καλή ομάδα η Γιανγκ Μπόις. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Θέλαμε τη νίκη και την πήραμε. Η αλήθεια είναι πως το θέλαμε πολύ και είναι ένα μεγάλο αποτέλεσμα που μας βοηθάει στη συνέχεια. Χρειαζόμασταν αυτή τη νίκη. Έχουμε μπροστά μας ακόμη δύο παιχνίδια και θα προσπαθήσουμε να τα κερδίσουμε».

ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ
- Ο κόσμος έδωσε φοβερό παρών στο ΓΣΠ. Δεκατρείς χιλιάδες (12763 τα εισιτήρια) οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ, που δημιούργησαν φανταστική ατμόσφαιρα, όχι μόνο στα αρχικά στάδια, αλλά και σε όλο σχεδόν το 90λεπτο. Άναψαν βέβαια και τα βεγγαλικά τους στο πέταλο.
- Κοντά στους 100 οι φίλοι-εκδρομείς της ελβετικής ομάδας.
- Ο Αλωνεύτης έκανε ντεμπούτο σε αγώνα ομίλου (για φέτος) και μάλιστα ως βασικός. Είχε αγωνιστεί για μερικά λεπτά κόντρα στην TNS. Πρώτη συμμετοχή στην 11άδα σε φετινό ευρωπαϊκό αγώνα και για τον Μπρεσάν.
- Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε για πρώτη φορά ελβετική ομάδα. Είχαν προηγηθεί τρεις ήττες, δύο με Σερβέτ (το 1984) και μία στη Βέρνη πριν από δύο εβδομάδες.
- Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα ο ΑΠΟΕΛ μετρά 6 νίκες σε σύνολο 17 αγώνων σε ομίλους του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ μέσα στο ΓΣΠ. Έχει και ένα διπλό (με τον Ολυμπιακό).
- Η ομάδα της Λευκωσίας σκοράρει φέτος σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια στην Ευρώπη. Κράτησε ξανά το μηδέν παθητικό μετά από δύο αγώνες.
- Ο Σωτηρίου έφτασε φέτος τα 9 γκολ. Πέντε στο πρωτάθλημα και 4 στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα