Ελπιδοφόρες έρευνες Κύπριου επιστήμονα για δημιουργία νεφρών

Ελπίδες σε νεφροπαθείς δίνουν οι έρευνες που διεξάγονται γύρω από την «κατασκευή» νεφρικών ιστών, με μακροπρόθεσμο στόχο τη de novo δημιουργία νεφρού.

Σε συνέντευξή του στο Sigmalive, o Κύπριος επιστήμονας, Δρ. Χριστόδουλος Ξυναρής, Aνώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Φαρμακολογικών Ερευνών Mario Negri στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, στο Εργαστήριο Κυτταρικής Βιολογίας και Αναγεννητικής Ιατρικής μιλά για την εν εξελίξει έρευνα του και για τις προοπτικές εφαρμογής της στο μέλλον.

Όπως

ανέφερε ο Δρ. Ξυναρής, η χρόνια νεφρική νόσος επηρεάζει περίπου το 5-7% του παγκόσμιου πληθυσμού και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αιμοκάθαρση, ή εναλλακτικά, με τη μεταμόσχευση νεφρού από δότη. Η μεν αιμοκάθαρση είναι ατελής και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, ενώ σε ότι αφορά τη μεταμόσχευση, υπάρχει το πρόβλημα εύρεσης κατάλληλων μοσχευμάτων.

Αυτά τα προβλήματα, έχουν προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη καινούργιων μεθόδων που αποσκοπούν στη de novo κατασκευή νεφρικών ιστών, είτε από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, είτε από άλλες πηγές.

Πρόσφατες πρόοδοι στην κατανόηση της αναπτυξιακής βιολογίας του νεφρού, σε συνδυασμό με την καθιέρωση νέων μεθοδολογιών στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, έχουν δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές για τη de novo κατασκευή νεφρού.

Όπως εξήγησε ο Δρ Ξυναρής, οι μεθοδολογίες αυτές ενσωματώνουν κατασκευή νεφρικού ιστού από κύτταρα εμβρυικής προέλευσης ή από επαναπρογραμματισμένα βλαστοκύτταρα.

Στο βίντεο της συνέντευξης, οι πρακτικές που ακουλουθούνται και οι προοπτικές της εν εξελίξει έρευνας στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα