Ελληνορωσική κρίση: Εγκέφαλος ο Κοτζιάς – Η εμπλοκή Κουφοντίνα

Η ελληνορωσική κρίση οξύνεται και οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να αλλάζουν.

Ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρήστος Ιακώβου, ανέλυσε στο SigmaLive τις εξελίξεις γύρω από τη διπλωματική κρίση Ελλάδας και Ρωσίας με αφορμή την απέλαση των δυο Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα.

«Η κίνηση της Ρωσίας ήταν αναμενόμενη, καθότι αποτελούσε απάντηση στην απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει στις

6 του Ιούλη τους δυο Ρώσους των Μυστικών Υπηρεσιών που είχαν διπλωματική ιδιότητα και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε άλλους δυο», ανέφερε.

Ο κ. Ιακώβου υποστήριξε ότι η απάντηση της Ρωσίας ήταν συμμετρική και δεν θέλησε να οξύνει άμεσα το κλίμα, εξού και τα αντίποινα έγιναν με την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος.

Όπως εξήγησε, η απόφαση της Ρωσίας για τη μη άμεση λήψη αντιμέτρων προς την Ελλάδα, εδράζεται στο γεγονός ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι Αμερικανοί θα προσπαθούσαν να το εκμεταλλευτούν, δημιουργώντας μεγαλύτερο ρήγμα στις Ελληνορωσικές σχέσεις.

«Η κίνηση της Ελλάδας να απελάσει αρχικά τους Ρώσους διπλωμάτες, κατά κάποιο τρόπο, υποδείχθηκε από τους Αμερικανούς», υπογράμμισε.

Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, ότι παρόλο που η απόφαση λήφθηκε προηγουμένως, ανακοινώθηκε την ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Οι Ρώσοι θεωρούν εδώ και αρκετό καιρό ότι το δίδυμο Τσίπρα - Κοτζιά επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη ρήξη ανάμεσα στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, για να προσδέσουν την Ελλάδα στο Αμερικανικό άρμα», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να «θυσιάσει» τις σχέσεις της με τη Ρωσία και να συνταυτιστεί απόλυτα με τον αμερικανικό παράγοντα, ο κ. Ιακώβου απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η εκτίμηση των Ρώσων, οι οποίοι θεωρούν ως «εγκέφαλο» αυτής της πολιτικής τον Νίκο Κοτζιά.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, ότι οι Ρώσοι επέλεξαν να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα ενός πολύ στενού συνεργάτη του Νίκου Κοτζιά.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, τόνισε ο κ. Ιακώβου, δέχτηκε μεγάλη κριτική στο εσωτερικό και κατηγορίες για το πώς μια αριστερή κυβέρνηση προβαίνει σε τόσο φιλοαμερικανικές κινήσεις, που δεν τις έκαναν ούτε οι δεξιοί κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, η απόφασή του για μετακίνηση των Κουφοντίνα και Ξηρού από τις φυλακές του Κορυδαλλού και η αντίδραση των Αμερικανών εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής τακτικής του Τσίπρα να αποδείξει ότι δεν εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, αλλά, αντιθέτως, προχωρεί σε αποφάσεις που μπορεί και να τους δυσαρεστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα