Ελληνικό casus belli

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου, αναμένεται ν’ αποτελέσει σταθμό για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, δεδομένου ότι εκεί θα διαφανεί εάν και πώς θα καταστούν αποδεκτές οι τουρκικές αξιώσεις, επί των όρων που θέτει η Άγκυρα για τη διεύρυνση της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εάν η Τουρκία δεν λάβει τα ανταλλάγματα που θα ικανοποιούν

τις επιδιώξεις του Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος έχει ως στόχο την επανεκλογή του στις εκλογές του 2023, θα υπάρξει, αναπόδραστα, νέα κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής αλλά και, ενδεχομένως, κινήσεις επί του πεδίου.

Σ’ αυτό το σημείο εγείρεται η αποτρεπτική λογική του ελληνικού casus belli, η πρόταξη του οποίου, στην περίπτωση μιας γενικευμένης σύρραξης, όπως διαμηνύει η Αθήνα ότι θα υπάρξει, εάν η Τουρκία αποπειραθεί οιοδήποτε σημειακό επεισόδιο στο Αιγαίο, θα πρέπει, στρατηγικά, να συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο.

Στην προοπτική αυτή, εγείρεται το ζήτημα κατά πόσον  θα πρέπει να συζητηθεί η προβολή του ελληνικού casus belli και για την Κύπρο στο πλαίσιο μιας Πανεθνικής Διάσκεψης, με στόχο: 1. Την αξιόπιστη αποτροπή και αντιμετώπιση μιας κρίσης και διάχυσης ενός πολέμου από τη Θράκη ώς την Κύπρο. 2. Την εξέταση των ιδιομορφιών μεταξύ Κύπρου, νησιών και Θράκης και του τρόπου διπλωματικής δράσης όχι μόνο τώρα, αλλά και στη συνέχεια, διότι ο τουρκικός επεκτατισμός δεν πρόκειται να τερματιστεί, ακόμη και αν χάσει ο Ερντογάν την εξουσία, καθότι οι Κεμαλιστές τον κατηγορούν για ατολμία, επειδή ακόμη δεν «άρπαξε» νησιά από την Ελλάδα.      

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί. 

Keywords
Τυχαία Θέματα