Ελληνική Κυβέρνηαη: Επήλθε συμφωνία με επώδυνο συμβιβασμό

Για επώδυνο συμβιβασμό κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση τα ξημερώματα σήμερα, Τρίτη, των μαραθώνιων διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα.

Οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αρκέστηκε να δηλώσει «έχουμε συμφωνία και στα 48 προαπαιτούμενα».

Κατόπιν τούτου, το επίμαχο πολυνομοσχέδιο θα τεθεί από αύριο προς συζήτηση στη Βουλή,

με στόχο να ψηφιστεί έως την Πέμπτη, προκειμένου τη Δευτέρα να εγκριθεί από τους εταίρους στις Βρυξέλλες η εκταμίευση της δόσης των 10+2 δισ. ευρώ, τα 10 για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Ήδη μέχρι στιγμής, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αντιδράσει θετικά στην είδηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με τους εταίρους, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ισχυρή ανοδική αντίδραση στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές καθώς όλα πλέον δείχνουν ότι θα ολοκληρωθούν με επιτυχία οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Όσον αφορά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προστατεύεται απολύτως το 25% των δανείων, για κατοικίες με αντικειμενική αξία 170.000 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά όρια (προ φόρων) που πρέπει να πληροί ο δανειολήπτης ώστε να μην εκποιηθεί η πρώτη του κατοικία είναι 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια (3.361 για κάθε παιδί).

Οι δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής θα καλούνται να πληρώνουν μια ελάχιστη μηνιαία δόση, ωστόσο για όσους αποδεδειγμένα δεν θα μπορούν να καταβάλουν ούτε αυτή θα υπάρξει κονδύλι 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για να καταβάλει τη δόση αυτή το κράτος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται πως υποχώρησε στο υπόλοιπο 35% των δανειοληπτών, ώστε να φθάσει το ποσοστό της προστασίας στο 60%, θέτοντας προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα μπορούν να καλύπτονται και δανειολήπτες με κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 230.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια (προ φόρων) για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι τα εξής:

– Για άγαμο: 13.906 ευρώ

– Για ζευγάρι: 23.659 ευρώ

– Για τετραμελή οικογένεια: 35.086 (5.714 ευρώ για κάθε παιδί)

Οι κάτοχοι “κόκκινων” στεγαστικών δανείων θα πληρώνουν δόση ανάλογη με τα εισοδήματά τους και ανάλογα με την εμπορική αξία του ακινήτου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα υπολογίζεται η εμπορική αξία.

Δημοσιογραφικές πηγές επισημαίνουν εδώ πως εάν η εμπορική αξία είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική η διαφορά θα διαγράφεται από την τράπεζα. Για την δόση, προσθέτουν, θα υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας, ο διακανονισμός θα είναι εξωδικαστικός και το ποσό που θα καταβάλλεται θα είναι κλειδωμένο για τρία χρόνια.

Επίσης ασφαλιστικές δικλείδες προβλέπεται ότι θα υπάρξουν για τον εντοπισμό των εκ συστήματος κακοπληρωτών, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ποιες θα είναι αυτές. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τράπεζες θα προχωρήσουν άμεσα στην επικαιροποίηση των στοιχείων των δανειοληπτών.

Συνολικά, υπολογίζεται πως από τα 1,2 εκατομμύρια στεγαστικά δάνεια που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα από τις τράπεζες, τα 400.013 είναι “κόκκινα”, ενώ οι κάτοχοι των 170.000 αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν αιτηθεί να υπαχθούν στον “Νόμο Κατσέλη”, που προστατεύει εκείνους που μειώθηκε δραστικά το εισόδημά τους από τον πλειστηριασμό της ενυπόθηκης κατοικίας τους . Ο μέσος όρος των στεγαστικών δανείων κυμαίνεται από 90.000 έως 100.000 ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ακόμα ότι συμφωνία επήλθε και στο θέμα της πώλησης των επιχειρηματικών δανείων σε distress funds, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν θα μπορούν να πωληθούν από τις τράπεζες σε τρίτους τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Στην επιτευχθείσα συμφωνία με τους εταίρους, λέγεται πως έκλεισε και το θέμα των ισοδύναμων για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Λεπτομέρειες δεν έχουν γνωστοποιηθεί, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, οι δανειστές είχαν διατυπώσει επιφυλάξεις για την εισπραξιμότητα των εσόδων από το τέλος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Το Euro Working Group (EWG) αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα Τρίτη, όμως όπως φαίνεται θα περιοριστεί μόνο σε αποτίμηση της κατάστασης αφού, για να λάβει απόφαση για την εκταμίευση ή όχι της υποδόσης προς την Ελλάδα, θα πρέπει να ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα