Ελλάδα: Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο υπό εντάσεις

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ, την ίδρυση του υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Ελλάδα.

Το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής ψηφίστηκε από τους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων,

145 κατά, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο, και δύο απουσίες καθώς δεν βρίσκονταν στη διαδικασία της ψηφοφορίας ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός. Η διαδικασία έγινε με ονομαστική ψηφοφορία μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσαν στο Προεδρείο η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Τη θέση της διαφοροποίησε, παρά το γεγονός ότι ψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής κατά τη δεύτερη ανάγνωση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου η οποία ήταν απούσα κατά την πρώτη ανάγνωση και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι καταψηφίζει όλα τα άρθρα που σχετίζονται με την ίδρυση και λειτουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Συνεπώς, τα συγκεκριμένα άρθρα εγκρίθηκαν με 152 ψήφους.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου διεξήχθη τόσο στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με σύσσωμη την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση τόσο για την επιβολή των συγκεκριμένων έμμεσων φορολογικών μέτρων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν «φοροκαταιγίδα», όσο και για την δημιουργία και λειτουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων για το οποίο η αντιπολίτευση πρόσαψε στην κυβέρνηση ότι προβαίνει σε κίνηση απώλειας της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Επίσης, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίρνει πίσω, ουσιαστικά, μόλις 15 ημέρες μετά την ψήφισή της την πρόβλεψη για ασφαλιστικές εισφορές ανάλογες των εισοδημάτων όσον αφορά στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε εξίσου υψηλούς τόνους κινήθηκε και η «μονομαχία» του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της ΝΔ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης το απόγευμα της Κυριακής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για «οργανωμένη πολιτική απάτη» και τον χαρακτήρισε ψεύτη και αναξιόπιστο τον πρωθυπουργό ενώ ο Αλέξης Τσίπρας πρόσαψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αυτοβαυκαλίζεται ως μεταρρυθμιστής» συνδυάζοντας θράσος και δειλία.

Ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του τόνισε ότι δεν θα ζητηθεί από χαμηλοσυνταξιούχους που ήδη έχουν λάβει το ΕΚΑΣ να το επιστρέψουν μετά την απόφαση για περικοπή του αναδρομικά. Επίσης, η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το μέτρο του «παγώματος» των ειδικών μισθολογίων και ότι μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιαστούν ισοδύναμα για το συγκεκριμένο μέτρο.

Η κυβέρνηση επέμεινε, δια των τοποθετήσεων Υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών, ότι πρόκειται για τα τελευταία τέτοιου είδους μέτρα που λαμβάνονται τονίζοντας ότι αποτελούν την αρχή της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα αυτά ουσιαστικά υπέγραψε μνημόνια για πάντα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα