Ελλάδα: Νέα μέτρα μέχρι και 3/1 - Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσαν στην Ελλάδα το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η μετάλλαξη «Όμικρον» και ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων τις μέρες των εορτών λόγω των μεγάλων συναθροίσεων, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει νέα μέτρα, κατόπιν των εισηγήσεων που έκανε χθες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Διαβάστε επίσης: 5.641

νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα- 69 θάνατοι και 665 διασωληνωμένοι

«Η Ομικρον βρίσκεται και στη χώρα μας» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας η νέα μετάλλαξη είναι πολύ υψηλή αν και υπάρχουν ενδείξεις για χαμηλότερη νοσηρότητα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης και με βάση τις εισηγήσεις τις επιτροπής, τα μέτρα αφορούν δύο στάδια:

1ο. Από αύριο έως 2 Ιανουαρίου

2ο: Από τις 3 Ιανουρίου και μετά.

Από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου και ώρα 06:00 το πρωί θα ισχύουν:

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και το σκέλος των κλεισ΄των χώρων που σχετίζονται με τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια. Ακόμα και για να εισέλθεις στον χώρο, να πας στο τραπέζι σου, ακόμα κι εκεί υπάρχει ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείτει η μάσκα. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ ή των ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ν95.
Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των εορτών. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Δήμων ακυρώνονται.

Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR 72 ωρών ή Rapid 24 ωρών θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη μέρα και την τέταρτη μέρα από την είσοδό τους.

Παραμένει η ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Θα πρέπει να γίνεται τεστ πριν από κάθε κοινωνική ςεκδήλωση
Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι το πρωί της 3ης Ιανουαρίου.

Για το 15νθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά η Επιτροπή έχει προτείνει μέτρα που θα είναι περιοριστικά, αλλά δεν θα παραπέμπουν σε ειδικά ή γενικά lockdown και θα αφορούν τη διασκέδασης, της τηλεργασίας και γενικότερα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες. Η ακριβής αποτύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της παραλλαγής «Όμικρον» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς πανικό και χωρίς εφυσηχασμούς» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown, αλλά αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.

Πηγή: gr.euronews

Keywords
Τυχαία Θέματα