Ελάχιστες ύποπτες συναλλαγές από Κύπριους στα Panama Papers

Ελάχιστες περιπτώσεις ύποπτων συναλλαγών από Κύπριους ή φορολογικούς κατοίκους Κύπρου απεκάλυψε η διερεύνηση των εγγράφων του Παναμά που διεξήγαγαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές εδώ και δύο χρόνια.

Ειδικότερα, το Τμήμα Φορολογίας, όπως δήλωσε ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης εντόπισε δύο με τρεις «μεγάλες υποθέσεις» στις οποίες εμπλέκονται Κύπριοι για τις οποίες το Τμήμα βρίσκεται σε συζητήσεις για την επιβολή φορολογίας.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

(ΕΚΚ) εντόπισε δύο εποπτευόμενες εταιρείες τις οποίες παρέπεμψε στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) και παρέπεμψε η ίδια άλλη μία εταιρεία, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος εντόπισε δύο δικηγορικά γραφεία τις περιπτώσεις των οποίων θα εξετάσει ειδική επιτροπή του Συλλόγου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μαρκίδης είπε πως υπάρχουν 2-3 μεγάλες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται Κύπριοι για τις οποίες είμαστε σε συζητήσεις για να επιβληθούν φορολογίες.

Το θέμα εξετάστηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρία Ζαχαρίου να δηλώνει πως οι έλεγχοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι παρόλο το θόρυβο που έγινε με τα Panama Papers ελάχιστοι Κύπριοι ή φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου έχουν εντοπιστεί να εμπλέκονται.

«Η Κύπρος είναι ένα αξιόπιστο κέντρο παροχής υπηρεσιών, εφαρμόζει κάθε φορολογία που έρχεται από την Ευρώπη, η Κύπρος είναι πάρα πολύ αυστηρή και θέλουμε αυτή η εικόνα να συνεχιστεί», ανέφερε στις δηλώσεις του κ. Ζαχαρίου.

Όπως είπε, με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή, το ποσοστό εμπλεκόμενων φορολογικών κατοίκων Κύπρου είναι κάτω του 5% σε μια σειρά χιλιάδων εγγράφων.

Το Τμήμα Φορολογίας ταυτοποίησε και έλεγξε συνολικά 2.400 φυσικά και νομικά πρόσωπα, έκανε δειγματοληπτικούς ελέγχους και βάσει ανάλυσης κινδύνου διενήργησε γύρω στους 500 ελέγχους σε φορολογικούς φακέλους.

«Φαίνεται ότι μέσω της Κύπρου ξένοι δημιουργούν εταιρείες στο εξωτερικό και μεταξύ άλλων χωρών στον Παναμά για δικούς τους λόγους. Οι φορολογικοί κάτοικοι, Κύπριοι πραγματικά, δικαιούχοι τέτοιων αριθμών είναι πολύ περιορισμένος αριθμός», είπε, προσθέτοντας ότι με βάση το δείγμα οι Κύπριοι τελικοί δικαιούχοι (UBOs) είναι κάτω του 5% του δείγματος.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΕΚΚ, Δήμητρα Καλογήρου είπε πως η Επιτροπή συνεχίζει τους ελέγχους σύμφωνα με το μοντέλο συγκέντρωσης κινδύνων που χρησιμοποιεί.

Η ΕΚΚ, είπε πήρε στοιχεία από 49 εποπτευόμενους (19 ΚΕΠΕΥ, 39 ΕΠΔΥ, 1 ΔΟΕΕ) και επικεντρώθηκε περαιτέρω σε 8 εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών (ΕΠΔΥ) και 3 ΚΕΠΕΥ, που είχαν πελάτες στα Panama Papers. Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε δύο ΕΠΔΥ συνολικού ύψους €36.000 και δόθηκαν οδηγίες για λήψη μέτρων.

«Μπήκαν κάποια πρόστιμα σε κάποιες περιπτώσεις, σε δύο περιπτώσεις τους υποδείξαμε να αποταθούν στην ΜΟΚΑΣ, παραπέμψαμε και μία εταιρεία στη ΜΟΚΑΣ», είπε.

Πάντως, η κ. Καλογήρου είπε πως η ΕΚΚ δεν χρειάζεται ούτε τα Panama Papers, ούτε τα Paradise Papers για να διεξάγει ελέγχους, αφού ήδη διενεργούνται έλεγχοι στη βάση του μοντέλου συγκέντρωσης κινδύνων (risk-based approach).

ΜΟΚΑΣ: Εντοπίστηκαν ξένοι και όχι Κύπριοι

Η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού είπε ότι από τα στοιχεία που λήφθηκαν από τις εμπορικές τράπεζες, λήφθηκαν κάποια στοιχεία που εμπλέκονται ξένοι υπήκοοι οι οποίοι παραπέμφθηκαν στις οικείες εθνικές αρχές κατά του ξεπλύματος.

Εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου ανέφερε στην Επιτροπή από τα τέσσερα δικηγορικά γραφεία που εξετάστηκαν από την αρμόδια επιτροπή του Συλλόγου, θεωρήθηκε ότι για δύο από αυτά θα πρέπει να συνταχθεί κατηγορητήριο και αναμένεται στο επόμενο διάστημα η έκδοσης απόφαση.

Στη συνεδρία βουλευτές εξέφρασαν απορία γιατί μετά από τους ελέγχους δεν αποκαλύφθηκαν πολλές περιπτώσεις που αφορούν Κύπριους.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι υπάρχει σε όλους το αίσθημα ότι κάπου ο έλεγχος δεν είναι επαρκής και μίλησε για μια διαπίστωση που εμπεδώνεται διεθνώς ότι υπάρχει πρόβλημα ελέγχου.

Έθεσε και τις καταγγελίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Κύπρου, της Ελλάδας και της Μάλτας ότι στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός διότι οι χώρες αυτές επιτρέπουν σε κατόχους σκαφών να καταβάλλουν λιγότερο ΦΠΑ. Διερωτήθηκε αν το Τμήμα Φορολογίας κινήθηκε για έλεγχο των Paradise Papers.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως η έρευνα δεν απέδειξε οτιδήποτε το επιλήψιμο. «Η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο πολλές φορές για να αποκτήσουν κάποιοι τις υπηρεσίες που εμείς προσφέρουμε», ανέφερε.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως το αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. «Όπως συνέβη και με τη λίστα Λαγκάρντ, έτσι και στα Panama Papers, οι αρμόδιες αρχές αποδείχθηκαν είτε ανίκανες είτε αδύναμες να διερευνήσουν υποθέσεις φοροδιαφυγής», είπε.

Είπε ακόμη ότι η Βουλή πρέπει να συνεχίσει την εξέταση αυτών των θεμάτων και πρόσθεσε ότι ενέγραψε μαζί με την κ. Χαραλαμπίδου θέμα για τα Paradise Papers.

«Δεν βλέπω κάτι νεότερο από την περασμένη συνεδρία. Καταλαβαίνω ότι έγιναν έλεγχοι, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δεν βρήκαμε ενόχους», είπε τέλος ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Η 4η οδηγία κατά του ξεπλύματος θα επιλύσει το θέμα των τελικών δικαιούχων

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Επιτροπή πως η εφαρμογή της 4ης οδηγίας κατά του ξεπλύματος θα επιλύσει το θέμα της αποκάλυψης των τελικών δικαιούχων, αφού με την θέσπισή της θα εφαρμοστεί στον Έφορο Εταιρειών Μητρώο Τελικών Δικαιούχων.

Όπως ανέφερε ο Έφορος Εταιρειών Σπύρος Κόκκινος, το θέμα που εκκρεμεί για το μητρώο είναι ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό και ποιοι θα περιλαμβάνονται στο μητρώο. Το θέμα των τελικών δικαιούχων είναι θέμα για το οποίο κατηγορείται η Κύπρος ότι δεν δίνει επαρκή στοιχεία. Μέχρι στιγμής η υφιστάμενη νομοθεσία προνοεί για την αποκάλυψη των μετόχων και όχι των UBOs.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ, βάσει της 4ης οδηγίας, θα συσταθεί επίσης μητρώο για τα εμπιστεύματα (Trust) και σε αυτό θα έχουν πρόσβαση οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, ΜΟΚΑΣ, Αστυνομία κλπ, ενώ θα καταρτιστούν κανονισμοί για το ποιοι θα έχουν πρόσβαση στο μητρώο.

Keywords
Τυχαία Θέματα