Ελ. Υπηρεσία: To Προεδρικό αγοράζει αεροπορικά χωρίς προσφορές

«Για την αγορά των αεροπορικών εισιτηρίων δεν ζητούνται προσφορές από διάφορα ταξιδιωτικά πρακτορεία έτσι ώστε να γίνει σύγκριση τιμών», αναφέρει ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με θέμα «Έλεγχος Προεδρίας και Προεδρικού Μεγάρου».

Συγκεκριμένα, η έκθεση σημειώνει ότι η πρόνοια στον Προϋπολογισμό για το Κονδύλι «Συνέδρια, Σεμινάρια στο εξωτερικό» ήταν ύψους €252.000 και με έγκριση συμπληρωματικών πιστώσεων εκτοξεύτηκε στο €1.000.429 για το 2017 (€454.166 το 2016).

Ποσό ύψους €277.137 αφορούσε δαπάνες

για αγορά αεροπορικών εισιτηρίων, ποσό €237.244 αφορούσε σε πληρωμές για ενοικίαση και ναύλωση πτήσεων, ποσό €462.467 για αποζημίωση για έξοδα συντήρησης εξωτερικού και €23.582 για ενοικίαση αιθουσών για συνεντεύξεις τύπου.

Από τον έλεγχο που διεξήχθη σχετικά με τη διενέργεια υπηρεσιακών ταξιδιών σημειώνονται τα ακόλουθα:

(α)          Το Λογιστήριο της Προεδρίας συνεργάζεται με διάφορα ταξιδιωτικά γραφεία. Συγκεκριμένα, το 2017 καταβλήθηκε σε 25 ταξιδιωτικά γραφεία συνολικό ποσό ύψους €277.137. Παρατηρήθηκε ότι σε 5 ταξιδιωτικά γραφεία πληρώθηκε συνολικό ποσό ύψους €170.220 (ποσοστό 61,4% των συνολικών δαπανών σε ταξιδιωτικά γραφεία) όπως φαίνεται ακολούθως:

(β)          Για την αγορά των αεροπορικών εισιτηρίων δεν ζητούνται προσφορές από διάφορα ταξιδιωτικά πρακτορεία έτσι ώστε να γίνει σύγκριση τιμών.

(γ)          Σε κάποιες περιπτώσεις για τις οποίες το συνολικό κόστος των εισιτηρίων υπερέβαινε το ποσό του ορίου των €5.000 (π.χ. εντάλματα πληρωμής με αρ. αναφοράς 134331, 134235 και 137203 για ποσά €15.755,  €5.692 και €21.260 αντίστοιχα) δεν ζητήθηκε η υποβολή γραπτών ή προφορικών προσφορών από περιορισμένο αριθμό οικονομικών φορέων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 90(1)(β) του περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου (Ν.73(Ι)/2016).

Οι συστάσεις της Ελεγκτικής

 (α)         Για την αγορά των αεροπορικών εισιτηρίων, στις περιπτώσεις για τις οποίες το συνολικό κόστος των εισιτηρίων υπερβαίνει το ποσό του ορίου των €5.000, θα  πρέπει να ζητείται η υποβολή γραπτών ή προφορικών προσφορών από περιορισμένο αριθμό οικονομικών φορέων όπως προβλέπεται στο άρθρο 90(1)(β) του περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου (Ν.73(Ι)/2016), προκειμένου να διασφαλίζονται οι αρχές της διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και χρηστής διοίκησης. 

(β)          Σε κάθε περίπτωση, να ζητούνται προσφορές από τρία τουλάχιστον ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία δεν θα είναι πάντοτε τα ίδια.   Όπως αναφέρθηκε και στην προηγούμενη επιστολή ελέγχου, προκειμένου να διασφαλίζονται οι αρχές της διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και χρηστής διοίκησης να γίνεται προσπάθεια για δικαιότερη και πιο ισομερή κατανομή των ποσών που δαπανώνται, πάντοτε νοουμένου ότι τούτο δεν θα καταλήγει σε αγορά πιο ακριβών εισιτηρίων.

(γ)          Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες επιστολές ελέγχου, η Προεδρία να ζητήσει από τα ταξιδιωτικά γραφεία τη δημιουργία εταιρικού λογαριασμού, που να πιστώνεται με βαθμούς/μίλια για κάθε αεροπορικό ταξίδι που διενεργείται, έτσι ώστε με τη συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού βαθμών/μιλίων, να εξαργυρώνονται από την Προεδρία για τη δωρεάν απόκτηση αεροπορικών εισιτηρίων.  Επειδή κατά τη συζήτηση του θέματος στις 12.2.2019 η Προεδρία μας πληροφόρησε ότι έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες επί του θέματος, ζητήσαμε όπως ενημερωθούμε σχετικά.

Οι απαντήσεις της προεδρίας

Ο Προϊστάμενος Διοίκησης Προεδρίας μας πληροφόρησε ότι η Προεδρία ετοίμασε κατάλογο με παρόχους υπηρεσιών αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων και ταξιδιωτικών υπηρεσιών, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιάζουσες ανάγκες οι οποίες μπορεί να προκύψουν σε περιπτώσεις υπερατλαντικών πτήσεων ή άλλων σημαντικών/μεγάλων αποστολών, καλώντας τους να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε εκ περιτροπής βάση. ΄Οπου είναι εφικτό, γίνεται προσπάθεια ίσης κατανομής των χρηματικών ποσών μεταξύ των παρόχων. Μας αναφέρθηκε επίσης ότι η διαδικασία της εξασφάλισης προσφορών δεν είναι δυνατό να ακολουθείται απαρέγκλιτα όταν οι υπηρεσίες που αγοράζονται αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λόγω των συχνών και συνήθως απρόβλεπτων αλλαγών που επιβάλλουν οι υποχρεώσεις του.

Επίσης, ο Προϊστάμενος Διοίκησης Προεδρίας μας ενημέρωσε ότι η Προεδρία έχει δημιουργήσει εταιρικό λογαριασμό σε συγκεκριμένη αεροπορική συμμαχία και παράλληλα έχει συνάψει ειδική συμφωνία με αεροπορική εταιρεία με σκοπό τη μείωση του κόστους των υπό αναφορά υπηρεσιών αλλά και την αξιοποίηση των βαθμών/μιλίων που μπορούν να εξασφαλίζονται για κάθε αεροπορικό ταξίδι που διενεργείται.

Τέλος, ο Προϊστάμενος Διοίκησης Προεδρίας μας πληροφόρησε ότι για σκοπούς βελτίωσης της διαχείρισης και του ελέγχου του όλου θέματος, οι διαδικασίες αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων ολόκληρης της Προεδρίας έχουν πλέον συγκεντρωθεί στις αρμοδιότητες μιας συγκεκριμένης λειτουργού

Keywords
Τυχαία Θέματα