«Πρώην σύμβουλος ΠτΔ μ' υπηρεσιακό όχημα για ιδιωτική χρήση»

Πρώην σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, χρησιμοποιούσε το υπηρεσιακό όχημα για ιδιωτική χρήση την ώρα που στους όρους του συμβολαίου του δεν περιλαμβάνεται η χρήση οχήματος, σύμφωνα με τα ευρήματα της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με  θέμα "Έλεγχος Προεδρίας και Προεδρικού Μεγάρου".

«Το πρόσωπο αυτό», σύμφωνα με την έκθεση, «κατέχει θέση σε ημικρατικό οργανισμό. Το 2014 είχε διοριστεί στη θέση του συγκεκριμένου Συμβούλου με

ετήσιες απολαβές ύψους €62.400».

Οι υπηρεσίες του τερματίστηκαν στις αρχές του 2019, αναφέρει. Και προσθέτει ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Συμβούλου, του παραχωρείτο άδεια άνευ απολαβών από τον ημικρατικό οργανισμό, σύμφωνα με Κανονισμό που διαλαμβάνει ότι άδεια άνευ απολαβών δύναται να παραχωρείται κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, υποστηρίζει πως παρατηρήθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις το όχημα παρουσίαζε κίνηση, ενώ ο Σύμβουλος βρισκόταν με άδεια ανάπαυσης ή ασθενείας. "Σημειώνεται ότι κατά τις εν λόγω περιόδους στο βιβλίο κίνησης οχήματος ο ίδιος παρουσιαζόταν ως οδηγός του οχήματος", σύμφωνα με την έκθεση.

Επίσης στα ευρήματα της η έκθεση αναφέρεται στην εν λόγω υπόθεση με τίτλο: "Χρήση υπηρεσιακού οχήματος για προσωπικούς σκοπούς από συγκεκριμένο πρόσωπο".

Επιπλέον, στις επισημάνσεις της η έκθεση, υπογραμμίζει ότι: "με βάση το Νόμο και τους Κανονισμούς απαγορεύεται η χρήση του υπηρεσιακού οχήματος για μετάβαση από και προς την κατοικία".

Τι έδειξε η έρευνα της καταγγελίας

Μετά από καταγγελία ημερ. 18.12.2018 ότι ο Σύμβουλος χρησιμοποιούσε το υπηρεσιακό όχημα για ιδιωτική χρήση, η Υπηρεσία διερεύνησε το θέμα και σημείωσε τα ακόλουθα:

Στους όρους του συμβολαίου του προαναφερόμενου δεν περιλαμβάνεται η παραχώρηση οχήματος.

Από τον έλεγχο του Βιβλίου Κίνησης του προαναφερόμενου οχήματος για την περίοδο  Ιανουάριο του 2017 μέχρι  τον Δεκέμβριο του 2018, παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:

•             Το όχημα διένυσε 24.287 χλμ, δηλαδή 1.000 χλμ περίπου ανά μήνα.

•             Δεν σημειώνεται η ώρα αναχώρησης και επιστροφής και ο σκοπός του ταξιδιού.

•             Δεν εξάγεται ο μέσος όρος χλμ ανά λίτρο.

•             Για τις διαδρομές στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, δεν αναγράφεται ο προορισμός αλλά απλώς «κατεχόμενα», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των διανυομένων χιλιομέτρων.

•             Διαπιστώθηκε επίσης ότι το εν λόγω βιβλίο δεν υπογράφεται από τον οικείο Προϊστάμενο ή εξουσιοδοτημένο από αυτό λειτουργό στο τέλος κάθε μήνα σύμφωνα με τον Κανονισμό Αποθηκών αρ. 122(2) και τον Κανονισμό 10(5) της Κ.Δ.Π. 504/2014.

•             Παρατηρήθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις το όχημα παρουσίαζε κίνηση, ενώ ο Σύμβουλος βρισκόταν με άδεια ανάπαυσης ή ασθενείας. Σημειώνεται ότι κατά τις εν λόγω περιόδους στο βιβλίο κίνησης οχήματος ο ίδιος παρουσιαζόταν ως οδηγός του οχήματος.  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του Συμβούλου, τον Αύγουστο του 2017, το όχημα σύμφωνα με το βιβλίο κίνησης ήταν για 8 νύχτες στο Παραλίμνι.

Τι απάντησε ο Σύμβουλος

Στο πλαίσιο της σχετικής διερεύνησης του όλου θέματος ο Προϊστάμενος Διοίκησης Προεδρίας ζήτησε τις απόψεις του Συμβούλου, ο οποίος μεταξύ άλλων τον ενημέρωσε ότι:

•             Το εν λόγω όχημα χρησιμοποιείτο και από το προσωπικό του Γραφείου του, όταν δεν οδηγείτο από τον ίδιο.

•             Η χρήση του εν λόγω οχήματος γινόταν μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς.

•             Δεν σημειωνόταν ο προορισμός του ταξιδιού όταν αυτός βρισκόταν σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, για διατήρηση της εμπιστευτικότητας των συναντήσεων.

•                             Στις 19.8.2017 ήταν στην Προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, στην οποία μετέβηκε με τον Επίτροπο Προεδρίας από τη Λάρνακα, όπου τον μετέφερε εκεί συγγενικό του πρόσωπο από την Αμμόχωστο. Μετά επέστρεψε με τον Προϊστάμενο Διοίκησης Προεδρίας στη Λευκωσία όπου πήρε το προσωπικό του αυτοκίνητο και μετέβηκε στην Αμμόχωστο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι στις 11.1.2019 ο Σύμβουλος ζήτησε από τον Λειτουργό που διεξήγαγε τον έλεγχο της Υπηρεσίας μας συνάντηση στην οποία τον ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια της άδειας του, μπορούσε να κληθεί να συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις (κηδείες, επετείους, μνημόσυνα κ.λπ.). Τον ενημέρωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του τον Αύγουστο του 2017, μετέβηκε το Σάββατο 19.8.2017, στο Παραλίμνι, όπου διανυκτέρευσε στην οικία  του για να παραστεί την Κυριακή 20.8.2017 σε μνημόσυνο στην Δερύνεια, και επέστρεψε το όχημα στη Λευκωσία στις 23.8.2017. Του ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών του το υπηρεσιακό όχημα ήταν σταθμευμένο στο εξοχικό του στο Παραλίμνι και δεν το χρησιμοποιούσε.

•             Για τις μετακινήσεις του ενημέρωνε την ιδιαιτέρα του, η οποία ενημέρωνε το Βιβλίο Κίνησης του Οχήματος. Σημείωσε ωστόσο ότι οι πιο πάνω καταχωρίσεις δεν έχουν συμπληρωθεί ορθά (δεν έκαμε χρήση του οχήματος στις συγκεκριμένες ημερομηνίες) και ότι έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για αποφυγή παρόμοιων λαθών στο μέλλον.

Οι επισημάνσεις της Ελεγκτικής

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό 10(2) της Κ.Δ.Π. 504/2014  «Ο οικείος Προϊστάμενος Τμήματος είναι υπεύθυνος για την ορθή χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων του Υπουργείου/Τμήματος/Υπηρεσίας/Ανεξάρτητης Υπηρεσίας του».

Επισήμανε επίσης ότι με βάση το Νόμο και τους Κανονισμούς απαγορεύεται η χρήση του υπηρεσιακού οχήματος για μετάβαση από και προς την κατοικία.

Οι συστάσεις

Στις συστάσεις της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει:

 (α)         Για  τους δικαιούχους σε παραχώρηση υπηρεσιακού οχήματος θα πρέπει να ακολουθούνται οι περί Παροχής Ορισμένων Ωφελημάτων σε Καθορισμένους Δικαιούχους του Κρατικού και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Όροι και Διαδικασία) Νόμοι, (Ν.3(Ι)/2014, Ν.85(Ι)/2014 και Ν.145(Ι)/2014) και οι περί Υπηρεσιακών Οχημάτων του Κρατικού Τομέα και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Κανονισμοί του 2014 (Κ.Δ.Π. 504/2014). Ο Κανονισμός 10 της Κ.Δ.Π. 504/2014 διαλαμβάνει μεταξύ άλλων ότι το όχημα θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για υπηρεσιακούς σκοπούς, περιλαμβανομένων κοινωνικών και υπηρεσιακών υποχρεώσεων που απορρέουν από τη φύση των καθηκόντων του, εντός και εκτός ωραρίου.

(β)          Το Βιβλίο Κίνησης Οχημάτων πρέπει να ενημερώνεται και ελέγχεται  σύμφωνα με τις  πρόνοιες των σχετικών Κανονισμών και την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας αρ. 1619, ημερ. 8.5.2007 (Παραρτήματα Β και Γ).

Αναφέρεται σχετικά ότι ο Προϊστάμενος Διοίκησης Προεδρίας με εγκύκλιο επιστολή του ημερ. 8.5.2019 ζήτησε από όλο το προσωπικό την άμεση και πιστή εφαρμογή όλων των υποχρεώσεων, όρων και διαδικασιών που απορρέουν από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και ειδικότερα αυτών της εγκυκλίου υπ’ αριθμό 1619 του Γενικού Λογιστηρίου. 

Keywords
Τυχαία Θέματα