Εκτίναξη τιμών Φ.Α σε Ευρώπη μετά το κλείσιμο της στροφιγγάς από Gazprom

Οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν κατά περισσότερο από 23% καθώς οι συναλλαγές άρχισαν το πρωί της Τετάρτης, ώρες αφότου η ρωσική κρατική Gazprom είπε στην Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι είχε περικόψει τις προμήθειες του καυσίμου.

Η κίνηση της Gazprom ήρθε τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συμφώνησαν να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τη χώρα να υπερασπιστεί το έδαφός της ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τους New York Times,

η αντίδραση της αγοράς υπογράμμισε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη, επίφοβη στιγμή στον πόλεμο: τη σοβαρή διακοπή στις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, όπως και η Γερμανία, την  ντε φάκτο οικονομική και πολιτική ηγέτιδα δύναμη του μπλοκ

Ο καλός ανοιξιάτικος καιρός στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή μπορεί να αμβλύνει το άμεσο πλήγμα της διακοπής του φυσικού αερίου, αλλά η ανάγκη αντικατάστασης των προμηθειών της Gazprom με εναλλακτικές πηγές θα είναι επείγουσα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ήδη υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω, ωθώντας τελικά τα ήδη υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και βλάπτοντας τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε απάντηση στην είδηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ότι το μπλοκ προετοιμαζόταν για τη διακοπή της παροχής αερίου στη Ρωσία. «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού», είπε, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με τους συμμάχους για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για το πληγέν μέλος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέχρι στιγμής επιβάλει κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα, τον οποίο τόσο η Πολωνία όσο και η Γερμανία χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό, και προετοιμάζει τις λεπτομέρειες ενός εμπάργκο πετρελαίου. Αλλά ένα εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θεωρείται εδώ και καιρό ως Ρουβίκωνας που δεν πρέπει να περάσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Γερμανίας και άλλων χωρών για θέρμανση και παραγωγή ενέργειας.

Τώρα φαίνεται ότι η Ρωσία αποφάσισε να κινηθεί πρώτα και να μπλοκάρει η ίδια τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αφού οι χώρες της Ε.Ε  αρνήθηκαν να πληρώσουν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε ρούβλια, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα