Έκτη μέρα πήγαινε – έλα από Λουτ υπό το φόβο αδιεξόδου

Η προσπάθεια για συνομολόγηση των «Όρων Αναφοράς» και για άρση της εμπλοκής, που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες σε θέματα διακυβέρνησης, συνεχίζεται.

Νέο γύρο συναντήσεων, τον έκτο από την προηγούμενη Κυριακή, έχει σήμερα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί στις 11.15 το πρωί.

Νωρίτερα, στις 9:30 η κα Λουτ είχε συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα.

«Ξεκινήσαμε

για να διαμορφωθούν οι Όροι Αναφοράς και εκεί σκοπεύουμε να καταλήξουμε» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. Υπήρξε, είπε, μια μικρή εμπλοκή, οι διαβουλεύσεις, όμως, συνεχίζονται.

Μετά και τις χθεσινές συναντήσεις οι διαφωνίες παραμένουν δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την ελπίδα να ξεπεραστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα η εμπλοκή δείχνει να παγιώνεται και τα πράγματα να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Η Τζέιν Χολ Λουτ φέρεται να διαβίβασε ότι αν το αδιέξοδο συνεχιστεί, θα εγκαταλείψει το νησί και θα σημάνει το τέλος της αποστολής της.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τ/κ πλευρά επιχειρεί μέσα από το ίδιο το κείμενο των «Όρων Αναφοράς» να θέσει στη συζήτηση μαξιμαλιστικές αξιώσεις και να πετύχει σειρά ζητημάτων, που αφορούν στη συνολική λύση του Κυπριακού.

Με τον τρόπο αυτό θέλει να προδεσμεύσει την ε/κ πλευρά σε αποδοχή θέσεων για θέματα, τα οποία θα ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αν και εφόσον επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Διάχυτη είναι η εκτίμηση πως ο Μουσταφά Ακιντζί δέχεται αφόρητες πιέσεις από την Άγκυρα, ενώ ταυτόχρονα θέλει να πετύχει ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αξιοποιήσει στην προεκλογική εκστρατεία του για τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα τον Απρίλιο.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, παρά την επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων με την κα Λουτ, ώστε οι διαβουλεύσεις να γίνουν αποτελεσματικότερες και να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, ο Τ/κ ηγέτης ήταν αρνητικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα