Πρώτο κουδούνι με ενθουσιασμό αλλά και προβλήματα

Το πρώτο κουδούνι θα κτυπήσει σήμερα (6/9), μετά  τις διακοπές του καλοκαιριού για τους μαθητές της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και των Τεχνικών Σχολών.


Χθες, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, δια μηνύματός του με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά , διαμήνυσε προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  ότι, «το Υπουργείο εργάζεται υπεύθυνα και συστηματικά για τη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, για τη δημιουργία κινήτρων και την καλλιέργεια δεξιοτήτων,

στάσεων και αξιών ζωής, ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν όλα εκείνα τα εφόδια που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να κατακτήσουν τους στόχους τους και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής».

Διαβάστε σχετικά: Στρόβολος: Καπνογόνα μαθητών κινητοποίησαν την Πυροσβεστική

Ο κ. Χαμπιαούρης θα παρευρεθεί σήμερα στη Σχολή Ομόδους-Γυμνάσιο, όπου θα λειτουργήσουν δύο νέες ειδικότητες, της Γαλακτοκομίας-Τυροκομίαςκαι της Οινοποιίας, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Εμπορική Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου.

Τους μαθητές,  θα υποδεχθούν με ενθουσιασμό οι καθηγητές, οι οποίοι ήδη από την αρχή της εβδομάδας έχουν λάβει τις θέσεις τους, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και του προγραμματισμού, με σκοπό την ομαλή έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Έναρξη η οποία, όπως διαφαίνεται δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς μιας και τις προηγούμενες ημέρες μπήκε στο προσκήνιο των συζητήσεων και πάλι η αξιολόγηση του μαθητή με τις εξετάσεις τετραμήνων αλλά και η συζήτηση που αφορά τη μαθητική στολή και την εμφάνιση των μαθητών.

Είδαν την εγκύκλιο για τα τετράμηνα και αναστατώθηκαν

Αναστάτωση προκάλεσε στους εκπαιδευτικούς η αποστολή της εγκυκλίου από το Υπουργείο Παιδείας, για το πρόγραμμα και τον τρόπο εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων, οι οποίες θα εφαρμοστούν για την Α΄Λυκείου σε Μέση Εκπαίδευση και Τεχνικές Σχολές.

Μιλώντας, χθες στο SigmaLive, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, εξέφρασε την ανησυχία του, την οποία όπως ανέφερε εξέφρασαν και μέλη της οργάνωσης αλλά και εκπαιδευτικοί.

«Οι εκπαιδευτικοί είναι τρομερά ανάστατοι μετά την ανακοίνωση του προγράμματος που δόθηκε σχετικά με τα ωρολόγια προγράμματα που αφορούν τις εξετάσεις τετραμήνων. Τα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν είναι πιεστικά, ενώ οι ενοχλήσεις και οι ανησυχίες που μεταφέρθηκαν προς εμάς, αφορούν τα ποσοστά στους εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης των μαθητών», εξήγησε.

Ο κ. Χατζησάββας, ανέφερε τέλος πως, η ηγεσία θα εξετάσει όλες τις ανησυχίες και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να τοποθετηθούν.

Πάντως, ήδη η «Προοδευτική Καθηγητών», εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ενώ την στήριξη των απόψεών της εξέφρασε και η «Νέα Πνοή».

Όσον αφορά τους μαθητές, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανό Λούη,  εξέφρασαν για άλλη μια φορά την διαφωνία τους πως, «με την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο και με την ανέγερση ψηλών περιφράξεων, μέτρα τα οποία αποτελούν πισωγύρισμα για την παιδεία του τόπου».

Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, μετά δηλαδή την αλλαγή των Κανονισμών στη Βουλή, σε ανακοίνωσή τους μέσω της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), μεταξύ άλλων σημείωναν ότι, «πιστοί στις μαθητικές εντολές που έχουμε λάβει, μέσω δημοψηφίσματος,  ξεκαθαρίζουμε πως το μαθητικό κίνημα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω, συναινώντας με την όποια πρόταση προνοεί εξετάσεις τετραμήνων».

Για τις τρίχες και τη στολή

Όσον αφορά τις συζητήσεις που γίνονται στην Επιτροπή Κανονισμών που συστάθηκε από το Υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων, για τους κανονισμούς που αφορούν την ευπρεπή εμφάνιση και τη μαθητική στολή των μαθητών σε Γυμνάσια-Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των μαθητών.

Διαρρέοντας στον Τύπο λεπτομέρειες από τις διαβουλεύσεις των εμπλεκόμενων φορέων που συμμετάσχουν στην Επιτροπή, -ανάμεσα σ΄αυτά η απαγόρευση μακριών μαλλιών στους μαθητές,  η απαγόρευση παντελονιού στις μαθήτριες το καλοκαίρι αλλά και η απαγόρευση βλεφαρίδων-, ξεκίνησε μια νέα κρίση ανάμεσα σε Υπουργείο Παιδείας και μαθητές.

Η ΠΣΕΜ σε ανακοίνωσή της αναφέρει, «ως ΠΣΕΜ εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην Επιτροπή Κανονισμών για την προσπάθεια πισωγυρίσματος στα ζητήματα της στολής…. Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε συνεδριακή θέση για τα θέματα της μαθητικής στολής και αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική κατάργησή της. Αγωνιζόμαστε δηλαδή μέχρι την μέρα που το σχολείο θα σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως ένας χώρος ξεχωριστός και αποκομμένος από την κοινωνία».

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Είναι και οι περιφράξεις που δεν έχουν τοποθετηθεί σε αριθμό σχολείων, είναι τα σχολεία που θα παραμείνουν εργοτάξια και κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και το ζήτημα με την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και άλλα τόσα που φαίνεται πως θα απασχολήσουν τη νέα σχολική χρονιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα