Έκθεση Κομισιόν για τη συνεργασία με χώρες εταίρους για επανεισδοχή μεταναστών

Η Κομισιόν απέστειλε σήμερα στο Συμβούλιο των κρατών μελών έκθεση με την εκτίμησή της για τη  συνεργασία με τις χώρες εταίρους για την επανεισδοχή, όπως απαιτείται βάσει του αναθεωρημένου κώδικα θεωρήσεων και ως μέρος της συνολικής προσέγγισης της μεταναστευτικής πολιτικής που περιγράφεται στο νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Η σημερινή αξιολόγηση της συνεργασίας τρίτων χωρών για την επανεισδοχή - εμπιστευτικό έγγραφο - βασίζεται στο ολοκληρωμένο σύνολο δεικτών στον κώδικα θεωρήσεων που λαμβάνει υπόψη όλα τα στάδια της διαδικασίας επανεισδοχής: Από τον προσδιορισμό έως την

έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων και την αποτελεσματική επιστροφή.

Εκτός από τα δεδομένα σχετικά με τις πτήσεις επιστροφής και τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων, η αξιολόγηση εξετάζει επίσης ορισμένες κοινές προκλήσεις στη συνεργασία επανεισδοχής, όπως εμπόδια στον εντοπισμό, καθυστερημένη έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, μη τήρηση προθεσμιών ή μη αποδοχή πτήσεων charter. Η αξιολόγηση περιγράφει λεπτομερώς την έκταση της συμμετοχής της ΕΕ σε κάθε χώρα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της συνεργασίας επανεισδοχής.

Η επιλογή των χωρών αξιολογήθηκε βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, εξετάζοντας χώρες των οποίων οι υπήκοοι υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης βραχείας διαμονής και για τις οποίες η ΕΕ έχει εκδώσει περισσότερες από 1.000 αποφάσεις επιστροφής το 2018.

Για σχεδόν τα δύο τρίτα των αξιολογούμενων χωρών εταίρων, τα κράτη μέλη έχουν καλή ή μέση συνεργασία για τις επιστροφές και την επανεισδοχή.

Για λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο, το επίπεδο συνεργασίας απαιτεί βελτιώσεις.

Το νέο σύμφωνο, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, υπογραμμίζει ότι οι αποτελεσματικές επιστροφές απαιτούν επίσης βελτιωμένες διαδικασίες εντός της ΕΕ που μειώνουν τον κατακερματισμό των εθνικών προσεγγίσεων και φέρνουν στενότερη συνεργασία και ενισχυμένη αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών μελών και ανοίγει το δρόμο προς ένα κοινό σύστημα ΕΕ για τις επιστροφές.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι πολλά από τα εμπόδια για τις επιστροφές βρίσκονται εντός της ΕΕ και η αντιμετώπισή τους απαιτεί βελτιωμένες διαδικασίες που μειώνουν τον κατακερματισμό των εθνικών προσεγγίσεων, στενότερη συνεργασία και ενισχυμένη αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Το νέο σύμφωνο προβλέπει την ανάγκη συμμόρφωσης της νομοθεσίας καθώς και τον επικείμενο διορισμό συντονιστή επιστροφής, ο οποίος θα υποστηρίζεται από δίκτυο υψηλού επιπέδου σε στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και και Ακτοφυλακής (Frontex). Ο συντονιστής επιστροφών θα φέρνει σε επαφή τα ενδιαφερόμενα μέρη για την επιστροφή και την επανεισδοχή στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: 

Μ.Βέμπερ: Το να κρατήσουμε την Ευρώπη μαζί ήταν σωστό

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα