Έκθεση FAINST: «Η Τουρκία, μια εν δυνάμει πυρηνική απειλή στη Μεσόγειο»

Μια επίκαιρη εκτενής έκθεση  για τις (και) πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας που δεν περιορίζονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά φαίνεται ότι επεκτείνονται και στην απόκτηση πυρηνικών όπλων δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες  το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (FAI).

Στην έκθεση με τίτλο  «Η Τουρκία μια  εν δυνάμει  πυρηνική απειλή στη Μεσόγειο»  οι συντάκτες, Νικόλαος Γ. Σαμπάτης και  Θεμιστοκλής Ζ. Ζανίδης τονίζουν πως  μια τέτοια εξέλιξη θα ανατρέψει όλες τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή, με ιδιαίτερες συνέπειες και για την Ελλάδα.

Στην

εισαγωγή τονίζεται μεταξύ άλλων πως η τουρκική προκλητικότητα που δεν γνωρίζει όρια, η καταπάτηση και η επίκληση κατά το δοκούν του διεθνούς δικαίου, έχουν φέρει την χώρα αντιμέτωπη με άλλες δυνάμεις συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, της Γαλλίας, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, ακόμα και της Ρωσίας που διατηρεί παραδοσιακά ανταγωνιστικά συμφέροντα με την Τουρκία, οι οποίες επ΄ ουδενί θα ήθελαν μια πυρηνική Τουρκία με φιλοδοξίες ηγεμονίας.

Οι αναλυτές εκτιμούν  πως η διεθνής κοινότητα θα θέσει σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη του μελλοντικού τουρκικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο καθίσταται πλέον ως ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.

Μέσα στην έκθεση γίνεται διερεύνηση και ανάλυση για τα  εξής  καυτά ερωτήματα:
 

Πόσο πιθανό είναι να  αποκτήσει πυρηνικά όπλα η Τουρκία; Τί όφελος θα έχει η Τουρκία από την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου;Ποια α περιθώρεια συνεργασίας με Ρωσία, Ιράν, Πακιστάν, Καζακστάν για την ανάπτυξη τέτοιων όπλων Ποιες οι δυνατότητες  της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας;  - Οι ενδείξεις για απόκτηση πυρηνικών όπλων.Ποιες είναι οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας σε κράτη που προσπαθούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα;


Διαβάστε το πλήρες κείμενο, στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων (www.fainst.eu),   πατώντας  ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα