Εκθέσεις Κομισιόν για τη διαφθορά σε Ρουμανία και Βουλγαρία

Δύο εκθέσεις εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν, σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν η Ρουμανία και η Βουλγαρία για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους σχετικά με τη δικαστική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM) που δημιουργήθηκε όταν προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία, η έκθεση αναφέρει ότι η Κομισιόν "κανένα από τα σημεία αναφοράς του CVM επί του παρόντος έχει εκπληρωθεί ικανοποιητικά, αν και η πρόοδος έχει φέρει ορισμένα σημεία αναφοράς πιο κοντά

σε αυτό το σημείο".

Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία, η Κομισιόν "δεν μπορεί ακόμη να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάποιο από τα κριτήρια αναφοράς πληρούνται ικανοποιητικά", αλλά "εξακολουθεί να είναι της άποψης ότι η Βουλγαρία, με συνεχή πολιτική κατεύθυνση και αποφασιστικότητα να προωθήσει τη μεταρρύθμιση, θα πρέπει να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις εκκρεμούσες συστάσεις στο εγγύς μέλλον".

Επιπλέον, η Κομισιόν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ρουμανία θα μπορέσει, με την πιστή συνεργασία μεταξύ των κρατικών θεσμικών οργάνων, με πολιτικό προσανατολισμό που θα διατηρεί σταθερά σε παρελθόντα επιτεύγματα και με σεβασμό της δικαστικής ανεξαρτησίας, να εκπληρώσει τις εκκρεμούσες συστάσεις και επομένως να ικανοποιήσει ικανοποιητικά τα σημεία αναφοράς του CVM, μελλοντικά. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει εκ νέου την πρόοδο προς τα τέλη του 2018.

Η σημερινή έκθεση για τη Ρουμανία διαπιστώνει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ορισμένες από αυτές τις συστάσεις, ιδίως δε ότι έχει εφαρμοστεί ικανοποιητικά η σύσταση για τη θέσπιση συστήματος ελέγχου των συγκρούσεων συμφερόντων στις δημόσιες συμβάσεις (PREVENT). Η Κομισιόν σημειώνει, επίσης, την πρόοδο σε άλλες συστάσεις, με την επιφύλαξη της πρακτικής εφαρμογής. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι η συνολική δυναμική των μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια του 2017 έχει σταματήσει, επιβραδύνοντας την εκπλήρωση των υπολοίπων συστάσεων και με κίνδυνο επανέκδοσης θεμάτων τα οποία η έκθεση του Ιανουαρίου του 2017 έκρινε ως κλειστά. Οι προκλήσεις της δικαστικής ανεξαρτησίας αποτελούν σοβαρή αιτία ανησυχίας.

Παρομοίως για τη Βουλγαρία, η σημερινή έκθεση σημειώνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ενώ η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε κάποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αρχές του έτους, η διαδικασία μεταρρύθμισης έχει ξαναγίνει δυναμική από τον Μάιο. Προβλήματα παραμένουν σε τομείς που απαιτούν νομοθετική μεταρρύθμιση και κυβερνητική δράση, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο δικαστικό σώμα σημειώθηκαν επίσης σημαντικές εξελίξεις φέτος, ιδίως με την εκλογή νέου Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ο αντίκτυπος του οποίου θα φανεί το επόμενο έτος, αναφέρει η έκθεση.

Η Κομισιόν θα αξιολογήσει εκ νέου την πρόοδο προς τα τέλη του 2018. Η Ρουμανία είχε 12 εκκρεμούσες συστάσεις από την περσινή έκθεση και η Βουλγαρία 17.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα