Εκτενές ρεπορτάζ για επανεκλογή Αναστασιάδη στον EUObserver

"Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έθεσε νέες συνομιλίες για επανένωση του νησιού ως προτεραιότητά του, αφού κέρδισε δεύτερη θητεία την Κυριακή (4 Φεβρουαρίου)", καταγράφει ο σημερινός EUObserver. "Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, είναι η επανένωση της χώρας μας", δήλωσε αφού επικράτησε επί του Σταύρου Μάλα στον δεύτερο γύρο των εκλογών με 55,99% των ψήφων, αναφέρει το δίκτυο κοινοτικής ενημέρωσης, σημειώνοντας τη δήλωση ότι "θα συνεχίσει

να εργάζεται με την ίδια αποφασιστικότητα, σε μια προσπάθεια να επιτύχει τον κοινό μας στόχο, τερματίζοντας την κατοχή και την επανένωση της χώρας μας".

Κύπρος έχει διαιρεθεί, από τότε που η Τουρκία εισέβαλε το 1974, μεταξύ ενός ελληνοκυπριακού τμήματος στον νότο που είναι μέρος της ΕΕ και ενός τουρκοκυπριακού στο βόρειο τμήμα, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατοχή, με περίπου 35.000 τουρκικά στρατεύματα", αναφέρει.

"Μια διαπραγμάτευση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ του Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακίνκι απέτυχε το περασμένο καλοκαίρι, πάνω από το θέμα της κατανομής δυνάμεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και της απόσυρσης και του δικαιώματος στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας", σημειώνει ο EUObserver.

"Ενώ ο Αναστασιάδης κατηγόρησε την Τουρκία για την αποτυχία, ορισμένοι επικριτές ανέφεραν ότι ο Αναστασιάδης δεν επέδειξε αρκετή ευελιξία". "Θυμίζω σε όλους τους συμπατριώτες μας ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να είναι η λύση στο Κυπριακό", είπε την Κυριακή. "Ο επανεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε στην ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή» ότι ήταν "αποφασισμένος να συνεχίσει τον διάλογο, τουλάχιστον όσον αφορά τις εγχώριες πτυχές στο άμεσο μέλλον".

Είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα "χρειαστούν κάποια σταθερή προετοιμασία" πριν ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια για διαπραγματεύσεις. Τους τελευταίους μήνες, οι Ελληνοκύπριοι παραδέχτηκαν ιδιωτικά ότι δεν ήταν αρκετά προετοιμασμένοι πέρυσι για να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις στα πιο αμφισβητούμενα θέματα στις συνομιλίες και ότι θα χρειαζόταν διαφορετική προσέγγιση. Ο Αναστασιάδης πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "η προσπάθεια θα καταδικαστεί εκ νέου για αποτυχία" εάν οι θέσεις της Τουρκίας "δεν είναι σε αρμονία με τις παραμέτρους των ΗΕ". Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, επίσης μιλώντας στην Καθημερινή, προειδοποίησε ότι νέες διαπραγματεύσεις κάτω από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών θα αρχίσουν "μόνο εάν οι Ελληνοκύπριοι αλλάξουν τη νοοτροπία τους".

Είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι "εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να απορροφήσουν τους Τουρκοκύπριους στην υπάρχουσα διοίκηση, αντί να δημιουργήσουν μια πραγματική νέα εταιρική σχέση βασισμένη στην πολιτική ισότητα". Μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ένας Τούρκος διπλωμάτης πήγε περαιτέρω το Σαββατοκύριακο, ισχυριζόμενος ότι οι Ελληνοκύπριοι "δεν θέλουν να διαπραγματευτούν", αναφέρει ο EUObserver.

"Βασικά, λένε ότι είμαστε η νόμιμη κυβέρνηση του νησιού", δήλωσε ο διπλωμάτης. "Νομίζω με αυτή την προσέγγιση και αν δεν υπάρχουν νέες παραμέτροι, δεν βλέπω τίποτα στο μέλλον έρχεται". Η επανεκλογή και δέσμευση Αναστασιάδη για τη συνέχιση των ειρηνευτικών προσπαθειών, έρχεται καθώς δημιουργείται μια νέα "κυβέρνηση" συνασπισμού στο τουρκοκυπριακό κομμάτι υπό την ηγεσία του Τούφαν Ερμπούρμαν, πολιτικού κοντά στον Ακίντζι. Την Κυριακή το βράδυ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέστειλε μια συγχαρητήρια επιστολή στον Αναστασιάδη και είπε ότι ήταν "έτοιμος όπως πάντα" για να βοηθήσει στη διαδικασία επανένωσης", σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, ο EUObserver καταγράφει την πρώτη εκλογική αναμέτρηση του 2013 και σημειώνει ότι "η χώρα έφυγε από το πρόγραμμα το 2016 και η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 3,5% φέτος. Ωστόσο, οι Κύπριοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και με τεράστιο ποσό απλήρωτων τραπεζικών δανείων σε εταιρείες και ιδιώτες".

"Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα", ανέφερε ο Αναστασιάδης την Κυριακή το βράδυ, καλώντας όλους να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο Μάλας, τον οποίο ο Αναστασιάδης είχε ήδη νικήσει στις προηγούμενες εκλογές του 2013, επέμεινε ότι η κυπριακή "κοινωνία πρέπει να γίνει πιο αποφασιστική και ώριμη και πιο επικριτική στην πολιτική" και κάλεσε τον Πρόεδρο να "φροντίσει για την Κύπρο".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα