Έκταση πέραν των 78 εκ. εκταρίων ορεινών δασών χάθηκε σχεδόν σε μια 20ετία

Η υλοτομία, οι πυρκαγιές και η γεωργία κάνουν τα ορεινά δάση, τον βιότοπο του 85% των πτηνών, των θηλαστικών και των αμφιβίων του κόσμου να εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη βδομάδα. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα Δασών.

Τα ορεινά δάση κάλυπταν 1,1 δισεκατομμύρια εκτάρια (2,71 δισεκατομμύρια στρέμματα) του πλανήτη το 2000, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Press One Earth.

Ωστόσο, τουλάχιστον

78,1 εκατομμύρια εκτάρια, μια έκταση μεγαλύτερη από την πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ, χάθηκαν μεταξύ 2000 και 2018, με αυτές τις πρόσφατες απώλειες να είναι 2,7 φορές μεγαλύτερες από τις αρχές του αιώνα.

Βασικοί παράγοντες της απώλειας είναι η εμπορική υλοτόμηση, οι πυρκαγιές, η καλλιέργεια και η γεωργία βασικών προϊόντων, δήλωσαν οι συγγραφείς από το Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας και το Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί μεγάλες απώλειες δασών σε ορεινές περιοχές που είναι «θερμά σημεία της τροπικής βιοποικιλότητας» δηλαδή καταφύγια για σπάνια και απειλούμενα είδη.

Τα υψηλά υψόμετρα και οι απότομες πλαγιές περιόρισαν ιστορικά την ανθρώπινη εκμετάλλευση των ορεινών δασών, σύμφωνα με τη μελέτη, ωστόσο έχουν γίνει όλο και περισσότερο στόχος ξυλείας και χρησιμοποιούνται για τη γεωργία από τις αρχές του αιώνα.

Η εμπορική δασοκομία ευθύνεται για το 42 τοις εκατό της απώλειας ορεινών δασών, ακολουθούμενη από τις πυρκαγιές (29 τοις εκατό), τη μεταβαλλόμενη καλλιέργεια (15 τοις εκατό) και τη μόνιμη ή ημιμόνιμη γεωργία βασικών προϊόντων (10 τοις εκατό), σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι επιστήμονες τονίζουν και πάλι την ανάγκη να μειωθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων προς επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με  την μελέτη, το μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας δασών που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο της έρευνας, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων, ήταν στην Ασία, δηλαδή 39,8 εκατομμύρια εκτάρια, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου.

Η Νότια Αμερική, η Αφρική, η Ευρώπη και η Αυστραλία υπέστησαν επίσης σημαντικές απώλειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα