Έκτακτη σύνοδος Υπουργών ΕΕ για το μεταναστευτικό

Ο υποχρεωτικός μηχανισμός ανακατανομής προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών θα βρεθεί στο επίκεντρο έκτακτης συνόδου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών θα βρεθεί η εφαρμογή υποχρεωτικού μηχανισμού ανακατανομής προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών. Θα γίνει επίσης ανταλλαγή απόψεων για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την επιτροπή για το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τις επιστροφές και τον καταρτισμό κοινής λίστας ασφαλών χωρών προέλευσης αιτούντων άσυλο.

Θα συζητήσουν επίσης έκτακτα μέτρα για στήριξη της Ελλάδας της Ιταλίας και της Ουγγαρίας στον τομέα της παροχής διεθνούς προστασίας.

Για να λάβει μέρος στο συμβούλιο υπουργών αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Η φιλοξενία των προσφύγων δεν είναι ευθύνη μόνο της Γερμανίας τόνισε εξάλλου η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ απαιτώντας την εμπλοκή όλων των χωρών της ΕΕ.

Επεσήμανε ακόμα ότι στα καθήκοντα της ΕΕ είναι και η προστασία των εσωτερικών συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, θέμα πρόσθεσε το οποίο πρέπει να εξεταστεί εκτενώς με την Άγκυρα.

Οι γερμανικές αρχές αναμένουν ότι ενδεχομένως μέχρι απόψε να εισέλθουν στη χώρα μέχρι και 40 χιλιάδες πρόσφυγες. Παράλληλα η τοπική κυβέρνηση στη Βαυαρία εκφράζει ανησυχίες ότι στο Μόναχο μπορεί να μην επαρκέσουν για την υποδοχή των προσφύγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα