ΕΚΤ: Χωρίς “ταμπού” η αντιμετώπιση χαμηλού πληθωρισμού

Δεν υπάρχουν “ταμπού” για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όταν διερευνά τρόπους να αυξήσει το χρόνια χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Peter Praet.

“Δεν υπάρχουν ταμπού", είπε ο κ. Praet, ρίχνοντας στο τραπέζι, μεταξύ άλλων θεμάτων, το επίμαχο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ,

γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση ή QE.

"Υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα που ευνοούν την υγιή οικονομική ανάπτυξη μέχρι το 2017, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά", παραδέχτηκε ο κ. Praet.

Ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει μια “αντίδραση βάθους 360 μοιρών” σε σχέση με τα μέτρα που απαιτούνται για να ωθήσει τον πληθωρισμό κοντά αλλά κάτω από το 2,0%".

“Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των αντικειμενικών κινδύνων πληθωρισμού για ακόμη μια φορά κινείται προς τα πίσω», είπε ο Βέλγος οικονομολόγος.

"Θα το αξιολογήσουμε αυτό τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ιδίως υπό το φως των νέων μακροοικονομικών εκτιμήσεων του προσωπικού", σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Τα σχόλιά του έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά τη δήλωση του Προέδρου της της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να συνεχίσει το επίμαχο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αύξηση του πληθωρισμού στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ.

Κατά την τακτική συνεδρία της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ντράγκι είπε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα της νομισματικής πολιτικής που έχει στη διάθεσή της και θα επανεξετάσει την πολιτική της στάση, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα