Εκστρατεία της Τουρκίας να αλλάξει η βάση λύσης Κυπριακού (vid)

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, να διέψευσε ότι υπήρξε απευθείας αναφορά από τον οποιοιδήποτε για δυο κράτη, παρόλα αυτά, η Τουρκία σε επαφές που έχει με άλλους μεταφέρει τη σχετική πρόθεση – ιδέα, ότι δηλαδή, πρέπει να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΔΙΑ, στην Νέα Υόρκη, Χρίστο Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

αναμένεται να μεταφέρει όλες αυτές τις πληροφορίες στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε σχετικό γεύμα που τους παραθέτει.

Την ίδια ώρα καθόλου τυχαία με αυτές τις εξελίξεις δεν πρέπει να θεωρείται η σαφής αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, για λύση εντός του ΟΗΕ και με βάση της παραμέτρους του.

Όλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να τα ξεκαθαρίσει στην αυριανή κρίσιμη συνάντηση (9:30 ώρα Νέας Υόρκης) που θα έχει με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για το πώς ο ίδιος ο Γ.Γ του ΟΗΕ βλέπει την υπό διαμόρφωση κατάσταση το Κυπριακό με βάση και τα όσα του μετέφερε το προηγούμενο διάστημα η ειδική του απεσταλμένη στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Η Λευκωσία αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για το Κυπριακό δεδομένων και των προθέσεων της Τουρκίας για αλλαγή της διαδικασίας μακριά από τα Η.Ε.

Σε μια άλλη εξέλιξη που αφορά τον τομέα της ενέργειας κατά το δείπνο που πραγματοποιήθηκε με την ηγεσία της Exxonmobil υπό την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας αποφασίστηκε ότι τον Νοέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν το ενδιαφέρον της εταιρίας να εμπλακεί και σε άλλα οικόπεδα πέραν του «7».

Keywords
Τυχαία Θέματα