Χαμάς: Kατάπαυση του πυρός με Ισραήλ

Κατάπαυση του πυρός, ανάμεσα στις ένοπλες οργανώσεις, που εδρεύουν στη Λωρίδα της Γάζας και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, συμφωνήθηκε αργά το βράδυ, με την μεσολάβηση της Αιγύπτου, έπειτα από την χθεσινή ολοήμερη ανταλλαγή πληγμάτων, μεταξύ των δύο πλευρών, που άρχισε το πρωί, όταν σπίτι στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ χτυπήθηκε από παλαιστινιακή ρουκέτα.

Εκπρόσωπος

της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο κυβερνά την Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία με το Ισραήλ αργά το βράδυ.

Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, καμία ανακοίνωση περί ανακωχής από την ισραηλινή πλευρά.

Ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνει τέτοιου είδους συμφωνίες.

Οι βομβαρδισμοί και οι εκτοξεύσεις ρουκετών συνεχίζονταν και μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, πριν η έντασή τους να υποχωρήσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκόπησαν στρατιωτικές, αλλά και πολιτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς στον θύλακα, σε αντίποινα για το πλήγμα ρουκέτας που κατέστρεψε οίκημα στο κεντρικό Ισραήλ τραυματίζοντας επτά ανθρώπους.

Το γραφείο του κορυφαίου στελέχους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ήταν ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν σε αεροπορική επιδρομή.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, επλήγησαν, επίσης, τα κεντρικά γραφεία του κινήματος στην πόλη της Γάζας. Το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν θύματα.

Σε αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές, Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν πολυάριθμες ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, πριν ανακοινωθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Πέραν των αεροπορικών βομβαρδισμών αναφέρθηκαν και συγκεντρώσεις ισραηλινών μονάδων κοντά στα σύνορα. Δύο ταξιαρχίες πεζικού και τεθωρακισμένων αναπτύχθηκαν γύρω από την Γάζα.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης έφερε ξανά στο προσκήνιο τους φόβους περί νέας γενικευμένης αναμέτρησης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η κλιμάκωση της βίας καταγράφηκε δύο μόλις εβδομάδες πριν διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ και ενώ ο Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση, αντιμέτωπος με έρευνες για διαφθορά, επικρίνεται διότι δεν αντιμετωπίζει με αρκετή σκληρότητα την Χαμάς.

Επίσης, η κλιμάκωση καταγράφηκε μερικές ημέρες πριν από τις 30 Μαρτίου, την επέτειο της έναρξης της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής», της γενικευμένης κινητοποίησης με σκοπό την καταγγελία του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Αναμένεται, μάλιστα, να γίνουν ογκώδεις διαδηλώσεις για την επέτειο.

Από τον Μάρτιο του 2018, τουλάχιστον 258 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά, στη μεγάλη πλειονότητά τους κατά μήκος των συνόρων, άλλοι σε πλήγματα αρμάτων μάχης ή αεροσκαφών του Ισραήλ, σε αντίποινα για εχθρικές ενέργειες από τον θύλακα. Έχουν, επίσης, σκοτωθεί δύο ισραηλινοί στρατιώτες.

Την «έντονη ανησυχία του» για την νέα κλιμάκωση της βίας εξέφρασε ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, και προέτρεψε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Εξαιτίας της επίθεσης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, αποφάσισε να συντομεύσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως το Ισραήλ δεν θα το ανεχθεί αυτό.

Εγώ, είπε, δεν θα το ανεχθώ αυτό. Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά σε αυτή την ποταπή επίθεση. Θα κάνουμε οτιδήποτε πρέπει να κάνουμε για να υπερασπίσουμε τον λαό και το κράτος μας.

Την παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτα καταδίκασε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο περί «απόλυτου δικαιώματος» του Ισραήλ να αμυνθεί.

Παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις, εξάλλου, ο Ντόναλντ Τραμπ, που είναι ο μεγάλος σύμμαχος του Βενιαμίν Νετανιάχου, του έκανε κι ένα προεκλογικό δώρο, επισημοποιώντας, μέσω διατάγματος, την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της ισραηλινής κυριαρχίας στο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, που κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ.

Είναι η δεύτερη κίνηση στήριξης των ΗΠΑ, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε το γεγονός ως διπλωματική νίκη και ιστορική δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν μέχρι το 1967 αποτελούσαν έδαφος της Συρίας.

Με τον πόλεμο των 6 ημερών πέρασαν κατά τα 2/3 υπό την κατοχή του Ισραήλ, το οποίο προχώρησε στην προσάρτησή τους το 1981, κίνηση η οποία ουδέποτε έγινε αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, πλην της Ουάσιγκτον.

Θεωρούνται υψίστης στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκονται σε υπερυψωμένο σημείο, που επιτρέπει την ορατότητα στο βόρειο Ισραήλ και την νότιο Συρία και άρα όποιος τα ελέγχει, ελέγχει ουσιαστικά όλη την περιοχή.

Η συριακή κυβέρνηση κατήγγειλε επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα θέσει το θέμα ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αντίδραση αναμένεται και από την ΕΕ, η οποία θεωρεί ότι η προσάρτηση των Γκολάν αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα