Εκπνέει η προθεσμία για τον Πουτζντεμόν στην Καταλονία

Στην Ισπανία εκπνέει στις 11:00, ώρα Κύπρου, η προθεσμία, που έχει δώσει η κυβέρνηση της Μαδρίτης στον ηγέτη της Καταλανίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, για να ανακαλέσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε σε συνάντηση του κόμματός του ότι θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της επαρχίας, αν

η Μαδρίτη ξεκινήσει τη, διαδικασία πλήρους αναστολής της αυτονομίας της, σύμφωνα με πηγές της καταλανικής κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται το

πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Έκκληση στον Κάρλες Πουτζντεμόν να "φερθεί λογικά" απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

Αν δεν το πράξει, η ισπανική κυβέρνηση έχει απειλήσει να αναστείλει την αυτονομία της επαρχίας, κάτι που κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Ζητώ από τον Κάρλες Πουτζντεμόν να φερθεί λογικά και μετρημένα, να βάλει πρώτα το συμφέρον όλων των πολιτών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μαριάνο Ραχόι.

Η Μαδρίτη θα προσπαθήσει να αναστείλει ένα μέρος

ή εντελώς την αυτονομία της Καταλονίας, αν οι αυτονομιστές ηγέτες δεν κάνουν πίσω στο θέμα της ανεξαρτησίας της περιοχής δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.

Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Καταλονίας, ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας, δήλωσε η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Αν ο ηγέτης της Καταλονίας αποδεχόταν να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές, προκειμένου να ξεκινήσουν τα πάντα από το μηδέν και να μπει ένα τέλος στη διένεξη με τη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας σύμφωνα με ισπανικές κυβερνητικές πηγές.

Αν ο Κάρλες Πουτζντεμόν προκηρύξει εκλογές, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια επιστροφή στη νομιμότητα» επεσήμαναν κυβερνητικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο μόνος πιθανός δρόμος για τον Πουτζντεμόν είναι να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές δήλωσε και ο σοσιαλιστής ηγέτης της αντιπολίτευσης, Πέδρο Σάντσεθ.

Keywords
Τυχαία Θέματα