Έκπληκτός ο Γενικός Εισαγγελέας για την έκταση της διαφθοράς

Η διαφθορά είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους, απαιτείται μηδενική ανοχή και συλλογική αντιμετώπιση της, καθώς και αλλαγή της κουλτούρας μας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από ημερίδα για την πρόκληση της καταπολέμησης της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος, όπως είπε, είναι έκπληκτος από τη διαπίστωση και τη συνεχή επιβεβαίωση, ως προς το εύρος και την έκταση της αποκαλυπτόμενης διαφθοράς σε πλείστους τομείς της δημόσιας ζωής.

Σύμφωνα με τον Κώστα Κληρίδη, η διαφθορά δεν περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις δωροληψίας

και δεκασμού, που είναι, όπως είπε, οι κλασσικές περιπτώσεις, αλλά περιλαμβάνει και άλλες πράξεις ή συμπεριφορές όπως το ρουσφέτι, η εξυπηρέτηση με αντάλλαγμα, και οι πελατειακές σχέσεις που εκδηλώνονται από δημόσιο λειτουργό ή κρατικό αξιωματούχο.

Όπως συμπλήρωσε ο Γενικός Εισαγγελέας η συχνότητα με την οποία αποκαλύπτονται ιδιαίτερα πρόσφατα κρούσματα διαφθοράς, διαπλοκής, σύγκρουσης συμφέροντος και ανάλογες άνομες συμπεριφορές, έχει φτάσει σε πάρα πολύ ανησυχητικά επίπεδα.

Ο Κώστας Κληρίδης χαρακτήρισε ως άπιαστο όνειρο την πλήρη πάταξη της διαφθοράς, καθώς, όπως είπε, οι πειρασμοί και η ανθρώπινη απληστία θα είναι πάντοτε εκεί και θα καραδοκούν.

Όμως, πρόσθεσε, είναι καθήκον όλων να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ελαχιστοποίησης των δυνατοτήτων διάπραξης τέτοιων αδικημάτων και του ενδεχομένου επανάληψης τους, ένα στόχος, όπως είπε, εφικτός.

Σύμφωνα με τον Κώστα Κληρίδη, με την επίδειξη της αναγκαίας αποφασιστικότητας από όλους τους φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία εντοπισμού, διερεύνησης και δίωξης εγκλημάτων διαφθοράς, θα αποδυναμωθεί σταδιακά το αίσθημα της ατιμωρησίας και η αποτροπή επανάληψης φαινομένων θα είναι πιο επιτυχής.

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, το CIIM και η PwC.

Keywords
Τυχαία Θέματα