Εκνευρίστηκε ο Ακάρ - Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο Ακάρ μετά από φραστικό επεισόδιο με  αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

«Στις 27 Απριλίου τα αεροσκάφη σας ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν

τον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από το Νταλαμάν, Ντιντίμ, Ντότσα. Στις 27 Απριλίου. Μετά από αυτό τι περιμένατε να κάνουμε; Θα έρθετε από τόσα χιλιόμετρα, εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην τουρκική ενδοχώρα θα παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας και θα καθόμαστε να σας κοιτάμε; Όχι. Παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο σας στις 28», είπε ο Ακάρ.

Οι Έλληνες βουλευτές Σπήλιος Λιβανός και Μανούσος Βολουδάκης άσκησαν κριτική στον Τούρκο υπουργό για υπερπτήσεις και Κυπριακό. Πρώτος πήρε το λόγο ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας:

“Greek planes violated our airspace; after that, what do you expect us to do?”

Türkiye’s Defence Minister Akar responded to a Greek parliamentarian’s question during a NATO Parliamentary Assembly session. He also said allied countries had been informed of Greece’s violation pic.twitter.com/YCyhdFu43u

TRT World (@trtworld) June 14, 2022

«Λέτε ότι σέβεστε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών και καταδικάζετε τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά την ίδια ώρα, όχι εσείς, και όχι σήμερα, αλλά άλλοι Τούρκοι πολιτικοί αδιαλείπτως τις τελευταίες 15 με 20 μέρες και στο παρελθόν επίσης, αναφέρονται στην αναθεωρητική ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.

Διαβάστε επίσης: Αντιπαράθεση Ακάρ με Έλληνες και ξένους βουλευτές - Τι είπε για Κύπρο

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενώ επέμεινε στη γνωστή τουρκική θέση για την Κύπρο.

«Αν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, σημαίνει ότι θέλετε να τσακωθούμε εξαρχής. Η Τουρκία δεν είναι χώρα κατοχής στα βόρεια της Κύπρου. Σφαγές και πραξικοπήματα έγιναν εκεί μέχρι το 1974. Οι ζωές ακόμα και των Ελλήνων ήταν σε κίνδυνο. Ξεκινήσαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974. Έκτοτε, τόσο ο νότος όσο και ο βορράς ζουν ειρηνικά», σημείωσε.

Ο Χουλουσί Ακάρ εκνευρισμένος, απαντούσε στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών μιλώντας στην τουρκική γλώσσα, ενώ η αρχική του τοποθέτηση έγινε στα αγγλικά. Δεν δίστασαν μάλιστα να τον ρωτήσουν και για το casus belli.

«Θυμάστε ότι επί δεκαετίες είχατε εμάς συμμάχους, είμαστε όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και τώρα casus belli εναντίον μας; Ποτέ στον κόσμο και στην ιστορία ένας σύμμαχος απειλεί έναν άλλο σύμμαχο με πόλεμο (casus belli) επί δεκαετίες. Και έχουμε συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων, του εθνικού εναέριου χώρου μας και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και αν αυτό δεν είναι αναντίστοιχο με αυτά που λέτε στην ομιλία σας και συμφωνούμε για σχέσεις καλής γειτονίας τότε νομίζω ότι πατάτε σε δύο βάρκες», τόνισε ο κ. Λιβανός.

Διαβάστε επίσης:  Ανάλυση: Aπομυθοποίηση της τουρκικής άσκησης «EFES – ΕΦΕΣΟΣ – 2022»

Η κόντρα συνεχίστηκε για 12-13 λεπτά με τον Χουλουσί Ακάρ να απομακρύνεται από την αίθουσα φανερά εκνευρισμένος, χωρίς να παρακολουθήσει τις τοποθετήσεις των άλλων Ελλήνων βουλευτών, Θεοδώρας Τζάκρη και Ανδρέα Λοβέρδου.

Για το επεισόδιο μίλησαν στην ΕΡΤ:

«Όταν ήταν η σειρά μας να μιλήσουμε εγώ και ο Λοβερδος είπε ότι δεν μπορούν να μιλήσουν άλλοι βουλευτές τερματίζοντας απότομα τη διαδικασία […]

Συνεχίσαμε μια αντιπαράθεση μέχρι που έφυγε […] Δεν μπορεί να εκτοξεύονται κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, αυτές είναι απαράδεκτες όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί τα ελληνικά νησιά», είπε κ. Τζάκρη.

Διαβάστε επίσης: Γερμανικός Τύπος: Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος Ελλάδας- Τουρκίας;

«Μετέτρεψε την εισήγησή του σε εισήγηση επί των ελληνοτουρκικών και αναπαρήγαγε τη γνωστή ατζέντα των τελευταίων μηνών με τον πιο επιθετικό τρόπο […] Απάντησε με άκομψο και επιθετικό τρόπο και στη συνέχεια ενώ ήταν η σειρά μου να μιλήσω έφυγε από την αίθουσα … δεν ήταν η δέουσα υπουργική στάση, μπήκε στην αίθουσα για να προκαλέσει επεισόδιο», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Πηγή: ert.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα