Εκλογές Τουρκία: Μείωση δύναμης ΑΚΡ στο κοινοβούλιο, παρά τη νίκη

Σε επίπεδο κόμματος, το ΑΚΡ τερμάτισε πρώτο με 35,6% των ψήφων. Ωστόσο, αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων που έχει λάβει το κυβερνών κόμμα από τις εκλογές του 2002.

Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018, η ψήφος του ΑΚΡ μειώθηκε κατά 7% και ο αριθμός των βουλευτών μειώθηκε κατά 28.

Όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που διορίστηκαν από το ΑΚΡ εξελέγησαν ως βουλευτές.

Το ακραίο

ισλαμικό Νέο Κόμμα Ευημερίας, το οποίο συμμετείχε στη Λαϊκή Συμμαχία, κέρδισε 5 βουλευτές με 2,8% των ψήφων.

Τί θα κάνουν οι υπουργοί που εκλέχτηκαν βουλευτές;

16 από τους υπουργούς της κυβέρνησης εκλέχτηκαν βουλευτές. Θα συνεχίσουν να υπηρετούν ως υπουργοί μέχρι να ορκιστούν. Εάν ο Ερντογάν κερδίσει στο δεύτερο γύρο, οι 16 θα ορκιστούν ως βουλευτές, αλλά στη συνέχεια αν ο Τούρκος πρόεδρος τους επιλέξει ξανά ως υπουργούς, θα πρέπει να παραιτηθούν από βουλευτές και να επιστρέψουν στις υπουργικές τους θέσεις.

Ποια η νέα ομάδα Α του Ερντογάν, αν εκλεγεί

Ορισμένοι, όχι όλοι, υπουργοί αναμένεται να επιστρέψουν στις υπουργικές τους θέσεις.

Η ομάδα Α του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επόμενη περίοδο διαμορφώνεται σιγά-σιγά.

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ, ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει υπουργός, αναμένεται να γίνει υπουργός Εξωτερικών ή Εσωτερικών στη νέα θητεία.

Ένας από τους πρίγκιπες του Ερντογάν είναι ο Μουράτ Κουρούμ, υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Μουράτ Κουρούμ θα ανταμειφθεί για τις εξαιρετικές προσπάθειές του κατά τη διάρκεια του σεισμού και το έργο του στην περιοχή του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με το να προταθεί ως υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης το επόμενο έτος.

Ένα άλλο όνομα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δει στην ομάδα Α για την επόμενη θητεία είναι ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αν δεν υπάρξει αλλαγή της τελευταίας στιγμής, ο Χουλουσί Ακάρ θα υπηρετήσει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας και την επόμενη θητεία.

Το υπουργείο στο οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να προβεί σε ριζικό μετασχηματισμό το επόμενο διάστημα είναι η οικονομία.  Το όνομα με το οποίο θέλει να συνεργαστεί στην οικονομία είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ, λόγω της συμπάθειας που έχει στη Δύση. Έχοντας συναντηθεί με τον Μεχμέτ Σιμσέκ δύο φορές πριν από τις εκλογές, φημολογείται ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί ξανά μαζί του για να του παραδώσει το τιμόνι της οικονομίας, εάν κερδίσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές Τουρκία, Μείωση, ΑΚΡ,ekloges tourkia, meiosi, akr