Εκλογές Γερμανίας: Νικητές οι Σοσιαλδημοκράτες-Στη 2η θέση το κόμμα της Μέρκελ

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία, μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), σύμφωνα με τον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που

έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.

Πόλος σταθερότητας στην εποχή της κυρίας Μέρκελ, η Γερμανία εισέρχεται σε πολύ πιο απρόβλεπτη φάση, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων ενόψει για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση είτε υπό τους Σοσιαλδημοκράτες, που κέρδισαν αλλά με μικρή διαφορά, είτε υπό τους συντηρητικούς.

Νίκες του SPD στις κρατιδιακές αναμετρήσεις σε Βερολίνο και Μεκλεμβούργο-Πομερανία

Νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο κρατίδιο του Βερολίνου με 22,2% (+0,6% σε σύγκριση με το 2016) δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, με τους Πράσινους να έπονται με 19,4% (+4,2%). Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) κερδίζει 18,8% (+1,2%), ενώ η Αριστερά υποχωρεί, στο 13% (-2,6%), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο 7,6% (-6,6%). Οι Φιλελεύθεροι (FDP) ανεβαίνουν στο 7,2% (+0,5%).

Τα ποσοστά αυτά δεν επαρκούν για συγκυβέρνηση SPD-Πρασίνων, επομένως πιθανότατα το κρατίδιο του Βερολίνου θα συνεχίσει να κυβερνάται από συνασπισμό SPD - Πρασίνων - Αριστεράς. Επικεφαλής υποψήφια του SPD ήταν η πρώην ομοσπονδιακή υπουργός Οικογένειας Φραντσίσκα Γκίφαϊ.

Στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία η σοσιαλδημοκράτης (SPD) Πρωθυπουργός Μανουέλα Σβέσιγκ αναδείχθηκε, όπως αναμενόταν, θριαμβεύτρια των κρατιδιακών εκλογών, με ποσοστό 40% (+9,4% από το 2016) και θα πρέπει πλέον να επιλέξει νέο κυβερνητικό εταίρο.

Μέχρι τώρα το SPD συγκυβερνούσε με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), το οποίο χθες έλαβε ποσοστό 13% (-6%). Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 17% (-3,8%). Ακολουθούν η Αριστερά με 11% (-2,2%) και οι Πράσινοι με 7% (+2,2%).

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Προβάδισμα στο SPD με 1,5% δίνουν τα τελευταία αποτελέσματα

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές: Ψήφο με ψήφο μάχονται CDU - SPD

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές, Γερμανία, Νικητές, Σοσιαλδημοκράτες,ekloges, germania, nikites, sosialdimokrates