Εκλογές Ουκρανία: Εκστρατεία λάσπης από τους αντίπαλους

Λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, που θα διεξαχθεί την Κυριακή, ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει καταφύγει σε μια εκστρατεία λάσπης εναντίον του αντιπάλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ποροσένκο δεν έχει και πολλές πιθανότητες να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές,

με περισσότερο από το 70% των ερωτηθέντων σε διάφορες δημοσκοπήσεις να δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον κωμικό Ζελένσκι.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η προεκλογική ομάδα του απερχόμενου Ουκρανού προέδρου έχει στραφεί, σύμφωνα με το Spiegel, σε μια εκστρατεία λάσπης εναντίον του Ζελένσκι, παρουσιάζοντάς τον ως ναρκομανή.

Βίντεο που αναρτήθηκε σε κανάλι του ιστότοπου Telegram, ο οποίος συνδέεται με την προεκλογική εκστρατεία του Ποροσένκο, δείχνει ένα φορτηγό να περνά πάνω από τον Ζελένσκι συνθλίβοντάς τον, μέχρις ότου να απομείνει μόνο μία γραμμή κοκαΐνης.

Το βίντεο είχε στόχο να παρωδήσει ένα βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του Ζελένσκι, όμως πολλοί Ουκρανοί το βρήκαν ενοχλητικό, επισημαίνει το Spiegel.

Όπως εξηγεί το γερμανικό περιοδικό, πολλοί στο Κίεβο εκτιμούν ότι η νέα αυτή στροφή της προεκλογικής εκστρατείας του Ποροσένκο οφείλεται στον Ισραηλινό Μοσέ Κλούγκχαφτ.

Ο Κλούγκχαφτ είναι γνωστός στο Ισραήλ για τις επιθέσεις του εναντίον της αριστεράς, κυρίως για ένα βίντεο που παρουσιάζει τους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «ξένους κατασκόπους».

Εξάλλου, το 2017 ο Ισραηλινός ανήκε στην ομάδα συμβούλων του Ταλ Ζίλμπερσταϊν, ο οποίος είχε αναλάβει την εκστρατεία του αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος(SPO) στις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία. Τότε το SPO είχε χρησιμοποιήσει ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook για να δυσφημίσει τον αντίπαλό του, τον υποψήφιο του OVP (Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα) Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνει το Spiegel.

«Η εκστρατεία του Ποροσένκο έχει γίνει πιο βρόμικη», σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Βολοντίμιρ Φεσένκο, «και οι συνεχείς υπαινιγμοί για τον φερόμενο εθισμό του Ζελένσκι στα ναρκωτικά είναι το πιο εμφανές παράδειγμα», προσθέτει.

Ο ίδιος ο Ποροσένκο έχει παραδεχθεί ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για το γεγονός αυτό.

Το αν η πιο σκληρή γλώσσα του απερχόμενου προέδρου οφείλεται αποκλειστικά στον Κλούγκχαφτ είναι ένα άλλο ζήτημα, σημειώνει το Spiegel, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως η εκστρατεία του Ποροσένκο έχει φτάσει στα όριά της.

Η στρατηγική του να βασίζεται στους πιο ένθερμους πατριώτες «τον βοήθησε στον πρώτο γύρο, αλλά τον καταδικάζει στην ήττα στον δεύτερο», δηλώνει ο Φεσένκο.

Ίσως τελικά, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό, ο Ποροσένκο να μην έχει καν στρατηγική. Οι απελπισμένες προσπάθειές του να πείσει τον αντίπαλό του να συμμετάσχει σε μια τηλεμαχία τον κάνουν να μοιάζει αδύναμος.

Αντί για την πολιτική, γράφει το Spiegel, η συζήτηση έχει στραφεί στον χώρο και στους όρους της συζήτησης και σε αιματολογικές εξετάσεις.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο Ανατόλι Σαρζ, ένας μπλόγκερ που ασχολείται με την πολιτική στην Ουκρανία, η εκστρατεία λάσπης από μόνη της ίσως να μην βοηθά τον Ποροσένκο, αλλά τελικά να τον βλάπτει. «Ο Μοσέ έχει μειώσει το ποσοστό του Ποροσένκο», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Σαρζ.

(πηγή: Der Spiegel)

Keywords
Τυχαία Θέματα