Εκλογές Γερμανία: Η άποψη του Σολτς για Τουρκία και ο «πονοκέφαλος» Ερντογάν

Ο Σοσιαλδημοκρατης Όλαφ Σολτς του SDP  είναι ο μεγάλος νικητής των γερμανικών εκλογών ο οποίος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, φαίνεται πως πέρα από τις βουλευτικές εκλογές είναι ανάμεσα στα φαβορί και για τη γερμανική καγκελαρία. Από την  επομένη της ενδεχόμενης  ανάδειξης του SPD στην εξουσία μαζί με

άλλα κόμματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να εξετάσει κανείς το μέλλον των σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας   Είναι γνωστό το 1,5% των ψηφοφόρων στη Γερμανία, δηλαδή 900.000, είναι τουρκικής καταγωγής και πολιτικά ετερογενείς όπως όλες οι κοινωνικές ομάδες. 

Σολτς: «Ειδικοί δεσμοί με Τουρκία»

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Όλαφ Σολτς μιλώντας στην τουρκική Hürriyet μίλησε για το μέλλον της συνεργασίας Τουρκίας-Γερμανίας. Η Τουρκία και η Γερμανία έχουν ειδικές σχέσεις λόγω των εκατομμυρίων Τούρκων που μετανάστευσαν πριν από 60 χρόνια, δήλωσε «Υπάρχει ειδικός δεσμός μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Οι άνθρωποι συνδέονται μαζί μας».

Αναφερόμενος στους Τούρκους που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία μετά την συμφωνία πρόσληψης εργασίας την δεκαετία του 60, υποστήριξε ότι η ένταξη των Τούρκων μεταναστών πήγε καλά σε γενικές γραμμές χάρη στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας. «Υποστηρίζω ότι το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να βελτιωθεί. Σε ορισμένες πόλεις, οι μισοί γονείς και παππούδες μαθητών δημοτικού δεν είναι Γερμανικής καταγωγής. Αυτή είναι η πραγματικότητά μας. Πρέπει να ενεργήσουμε ανάλογα », είπε.

Διαβάστε επίσης: Όλαφ Σολτς: «Έχω εντολή να ηγηθώ της επόμενης κυβέρνησης»

Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τουρκία εάν έρθει στην εξουσία. Επικαλούμενος τον Γκερχαρντ Σρέντερ  που κυβέρνησε τη Γερμανία μεταξύ 1998 και 2005, ως φίλο του που έδωσε ιδιαίτερη σημασία στους δεσμούς με την Τουρκία, ο Σολτς τόνισε ότι η Τουρκία και η Γερμανία είναι σε στενή συνεργασία.

Ο Σρέντερ υποστήριξε την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της θητείας του και συνέβαλε στην επίσημη έναρξη των συνομιλιών πλήρους ένταξης με αυτήν τον Οκτώβριο του 2005.

H πολιτική σταδιοδρομία του Σολτς

«Τέλος, τα τουρκικά στρατεύματα εκπλήρωσαν ένα σημαντικό καθήκον στην προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων από το Αφγανιστάν. Είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε για την προστασία όσων προσπαθούν να βρουν καταφύγια στις γειτονικές χώρες μετά την φυγή τους. Χαιρετίζω τη συνεργασία [με την Τουρκία] », είπε.

Ο 59 ετών Σολτς από το 2007 ως το 2009 διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και από τις 7 Μαρτίου 2011 μέχρι τις 13 Μαρτίου 2018 δήμαρχος του Αμβούργου. Ο Σολτς είναι από το 2009 ένας από τους αναπληρωτές προέδρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Μπούντεσταγκ, καθώς και πρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα του SPD στο Αμβούργο. Από τις 13 Φεβρουαρίου 2018 είναι ο μεταβατικός πρόεδρος του SPD.

Από γραμματέας του SPD "σκαρφάλωσε" στην εσωκομματική ηγεσία ως υπουργός Εσωτερικών και σήμερα υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και αναπληρωτής καγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.

Σχέσεις κομμάτων με Τουρκία

Στο κείμενο πολιτικής με τίτλο «Η Τουρκία στις γερμανικές εκλογές του 2021» που δημοσίευσε το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο γερμανός πολιτικός αναλυτής Ρόναλντ Μεϊράντους. εκτιμά ότι είναι πιθανόν να χρειαστεί η συνεργασία τριών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να βρεθούν στο κυβερνητικό σχήμα τρία κόμματα με διαφορετική αντίληψη περί  Άγκυρας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), στελέχη των οποίων αναλαμβάνουν συνήθως το υπουργείο Εξωτερικών όταν το κόμμα μετέχει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, αφιέρωσαν μικρό μέρος στην Τουρκία, δίχως αναφορά στα περί ένταξης. «Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου».

Τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητεί το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP), σημειώνοντας όμως την ανάγκη για «στενή συνεργασία» στον τομέα της ασφάλειας και της οικονομίας.

Από την άλλη, το αριστερό Die Linke, αν και δεν έχει σαφή θέση στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής, εστιάζει στην κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Υπερτονίζει την ανάγκη ακύρωσης της συμφωνίας για το Προσφυγικό (2016), ενώ ζητεί και τον τερματισμό των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία. Στη συμφωνία για το Προσφυγικό εναντιώνονται και οι Πράσινοι, οι οποίοι καταγγέλλουν εξίσου την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, ενώ ζητούν επαναφορά του πολιτικού διαλόγου και της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κουρδικό.

Ο πιο «εφιαλτικός» συνασπισμός για τον Ερντογάν

Ποιος είναι ο πιο ανεπιθύμητος μετεκλογικός συνασπισμός για την Τουρκία; Όπως έγραψε η Καρολίνα Ντρίτεν στη «Welt», μια συμμαχία SPD, Πρασίνων και Die Linke θα προκαλούσε προβλήματα στον Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, το ερώτημα που θέτει η δημοσιογράφος είναι κατά πόσον το Die Linke θα μπορούσε να επιβάλει τις θέσεις του στην εξωτερική πολιτική.

Ίσως πάλι, η άποψη της Φούντα Τεκίν, εμπειρογνώμονος σε θέματα Τουρκίας, ότι «η Αγκυρα δεν χρειάζεται να φοβάται ότι θα υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές αμέσως μετά τις εκλογές», να ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα.

Μιλώντας στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι, ο Επίκουρος Καθηγητής &Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελλοπονήσου Βασίλης Κλάψης είπε μεταξύ άλλων πως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι αναφορικά με την πιθανότητα αλλαγής πλεύσης της εξωτερικής πολιτικής του Βερολίνου τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα

Πληροφορίες από Eθνος, Welt 

Keywords
Τυχαία Θέματα