Έκκληση Μπορρέλ στο Συμβούλιο των ΥΠΑΜ για ενίσχυση της επιχείρησης 'Ειρήνη'

Έκκληση στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της  ΕΕ για ενίσχυση της επιχείρησης "Ειρήνη" για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, πραγματοποίησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ  Μπορρέλ, οποίος και προήδρευσε της συνεδρίασης.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η ΕΕ και η επιχείρηση παραπέμπουν το περιστατικό με το πλοίο που δεν σταμάτησε για έλεγχο και συνοδευόταν από τουρκικά πολεμικά πλοία στον ΟΗΕ,

ο οποίος θα είναι και αυτός που θα αποφασίσει πως θα το χειριστεί.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση Ειρήνη έχει ήδη σταματήσει για έλεγχο 130 πλοία για υποθέσεις παραβίασης του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ και άλλα 29 για  λαθρεμπόριο. Σημείωσε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο πλοίο με σημαία Τανζανίας δεν απάντησε στα ερωτήματα της επιχείρησης και αντί για αυτό απάντησαν τα τουρκικά πολεμικά που το συνόδευαν.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε την καλή ανταλλαγή μεταξύ των Υπουργών για το πώς θα ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και ανακοίνωσε ότι κάλεσε τα Κ-Μ να ενισχύσουν την επιχείρηση με μέσα και τις υπηρεσίες πληροφοριών τους. Σημείωσε δε ότι η επιχείρηση είναι "απόλυτα ουδέτερη" και απαντώντας σε σχετικό  ερώτημα εξήγησε ότι προφανώς τα 130 πλοία που ελέγχθηκαν δεν ήταν όλα τουρκικά. Ό ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση, αλλά συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, όπως είχε  γίνει με την επιχείρηση "Σοφία" στο παρελθόν. Τέλος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι σήμερα δεν ετέθη το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα