ΕΚΙΦ: Ανάγκη εθνικής στρατηγικής για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021, αποκτά ξεχωριστό νόημα μετά τον κατακλυσμό αποκαλύψεων για σεξουαλική κακοποίηση στους χώρους εργασίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) και τονίζει την ανάγκη για μια στρατηγική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία  θα βασίζεται σε ένα όραμα για μια Ευρώπη στην οποία γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια, σε όλη τους την πολυμορφία, θα είναι απαλλαγμένα από βία και στερεότυπα.

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (2021) είναι ιδιαίτερη λόγω της πανδημίας COVID-19, της χειρότερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα, αλλά και λόγω της πρωτοφανούς  χιονοστιβάδας καταγγελιών, κυρίως από γυναίκες, για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο», προστίθεται.

«Δόθηκε το μήνυμα ότι ήλθε η ώρα για τα θύματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης να 'μιλήσουν', να 'σπάσουν τη σιωπή' τους  χάριν στην  χρυσή Ολυμπιονίκη της Ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου (Ελλάδα) και την Κύπρια πρωταθλήτρια Άντρη Ελευθερίου, οι οποίες, πρόσφατα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκάλυψη για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν πριν από χρόνια από παράγοντες του αθλητισμού» αναφέρει.

Ως αποτέλεσμα, λέει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κύπρου, ακολούθησαν σωρεία καταγγελιών/ παραπόνων για παρενόχληση στην εργασία ή σεξουαλική παρενόχληση, με ένα  ποσοστό  80% να προέρχεται από γυναίκες έναντι 20% των ανδρών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πολίτη στις 09/03/2021. Πρόσθετα, ενώπιον της Αστυνομίας Κύπρου υπάρχουν 17 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελευθέρου στις 9/03/2021, συμπληρώνεται.

Το ΕΚΙΦ αναγνωρίζει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα όσον αφορά την θέση της γυναίκας στην Κύπρο, την Ευρώπη και σε άλλες χώρες ανά το παγκόσμιο και τιμά τους αγώνες των γυναικών για ισότητα και ισοπολιτεία.

Σχετικά με την πανδημία, το ΕΚΙΦ αναφέρει ότι οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή -  στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία – προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την πανδημία πληρώνοντας υψηλότερο τίμημα, οικονομικό και κοινωνικό.

«Οι γυναίκες αφιέρωσαν, κατά μέσο όρο, 62 ώρες την εβδομάδα για τη φροντίδα των παιδιών σε σύγκριση με 36 ώρες για τους άνδρες» βάσει της Ετήσιας Έκθεσης της Επιτροπής 2021 για την Ισότητα των Φύλων στην ΕΕ, αναφέρεται τέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα