Μαυρίδης: Χωρίς εφαρμογή διαβρώνεται η αξιοπιστία του ΕΔΑΔ

"Χωρίς εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από τις χώρες/μέλη, με χαρακτηριστική περίπτωση την Τουρκία, διαβρώνεται η ίδια η αξιοπιστία του κορυφαίου θεσμού προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη".

Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) απευθυνόμενος προς τον κ. M. Nicoletti (Ιταλό), Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών στην Κοινοτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεδρία της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι "τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, όπως

το ΕΔΑΔ, δεν μπορούν να λύσουν πολιτικές διαφορές που υφίστανται για χρόνια, είτε στην Κύπρο είτε αλλού. Μπορούν ωστόσο με τις αποφάσεις τους να συμβάλουν καθοριστικά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ατομικών ελευθεριών όπως πηγάζουν από τους κανόνες δικαίου της ΕΕ". Ωστόσο, υπέδειξε ότι "χαρακτηριστική περίπτωση παραμένει εκείνη της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο. Η πρώτη καταδικαστική απόφαση εναντίον της Τουρκίας σε ατομική προσφυγή εκδόθηκε το 1996 στην περίπτωση πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας για το δικαίωμα απόλαυσης της ακίνητης περιουσία της στην Κερύνεια, στο κατεχόμενο από την Τουρκία μέρος της Κύπρου. Αλλά, ποτέ δεν εφαρμόστηκε πλήρως, ούτε υπήρξε αποκατάσταση της περιουσίας στην ιδιοκτήτρια". Ο ευρωβουλευτής συνεχίζοντας ανέφερε ότι "'έκτοτε εκδόθηκαν αρκετές καταδικαστικές αποφάσεις χωρίς να εφαρμόζονται από την Τουρκία, με πιο πρόσφατη την καταδίκη της, το 2014, σε αποζημιώσεις 90 εκ. ευρώ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (αγνοουμένων και εγκλωβισμένων) ως αποτέλεσμα της εισβολής, κατόπιν προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας". Ο Κ. Μαυρίδης, διερωτήθηκε για το μέλλον και την αξιοπιστία του θεσμού, εάν όλες οι αποφάσεις δεν εφαρμόζονται αφού κάποια κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης λόγω δύναμης ή αυθαίρετης συμπεριφοράς, όπως η Τουρκία, εφαρμόζουν επιλεκτικά τις αποφάσεις. Τέλος ο κ. Μαυρίδης ζήτησε τρόπους με τους οποίους ως ευρωβουλευτής μπορεί να προωθήσει την εφαρμογή των αποφάσεων για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του θεσμού.

Ο Πρόεδρος κ. Nicoletti στην απάντησή του αναγνώρισε ότι κάποια κράτη δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις και ότι πολλές φορές τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά τόνισε ότι εργαλεία όπως οι κυρώσεις παραμένουν επιλογή στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Επίσης, υπέδειξε ότι πολλά κράτη έχουν υποχρεωθεί να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις με οικονομικό και άλλο κόστος, όπως η Ιταλία για τη μεταχείριση των μεταναστών. Για πιθανές ενέργειες ευρωβουλευτών προς τον σκοπό εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, ανέλαβε να μελετήσει περαιτέρω το θέμα σε επικοινωνία με τον Κύπριο ευρωβουλευτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα