Εκδήλωση για τα εικοσάχρονα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Επετειακή εκδήλωση, με αφορμή τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο με ομιλητή τον πρώην Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρώην Δικαστή του Εφετείου Γεώργιο Μ. Πική.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, καθώς και ο νυν Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μύρωνας Μ. Νικολάτος.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να καταδειχθεί η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην οικουμενική προσπάθεια για απονομή

δικαιοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα σε σχέση με τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα.

Όπως ελέχθη σχετικώς, η Κύπρος, ως χώρα που έχει θυματοποιηθεί βάναυσα από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, αλλά και τη συνακόλουθη παραβίαση όλων σχεδόν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιθυμεί να καταδείξει ότι μπορεί να βρει κάποια στιγμή τη δικαίωση και μέσω του Διεθνούς Δικαίου, μέσα από Δικαιοδοτικά όργανα οικουμενικής δικαιοδοσίας, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Κατεβάστε από ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του Γεωργίου Μ. Πική στα αγγλικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών:

“Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση και με πλήρη συναίσθηση της σημαντικότητας της σημερινής εκδήλωσης που, ως Υπουργείο Εξωτερικών, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουμε, μαζί με το Ανώτατο Δικαστήριο και τη Νομική Υπηρεσία, το σημερινό επετειακό εορτασμό.


Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, τόσο προς τον Γενικό Εισαγγελέα, κύριο Κώστα Κληρίδη, όσο και προς τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κύριο Μύρωνα Νικολάτο, για την αποδοχή της πρότασής μας για τη συνδιοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, η οποία αντανακλά την ύψιστη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην απόδοση της Διεθνούς Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα σε θέματα εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, καθώς και στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας των ενόχων διάπραξης τέτοιας μορφής εγκλημάτων.


Η Κυπριακή Δημοκρατία, όντας η ίδια θύμα κατάφωρων τέτοιων εγκλημάτων, που διαπράχθηκαν από πλευράς Τουρκίας, και των οποίων τα τραγικά αποτελέσματα συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, δεν μπορούσε παρά να πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες όπως η εγκαθίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και η απονομή δικαιοσύνης σε οικουμενικό επίπεδο. Είναι και αυτός ένας πρόσθετος λόγος, που τις ημέρες αυτές, μαζί με ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα, αποδίδουμε με επετειακές εκδηλώσεις τα εύσημα σε μια ιστορική εξέλιξη οικουμενικών διαστάσεων, όπως η θέση σε ισχύ του Καταστατικού της Ρώμης.


Τα πλέον απάνθρωπα και ειδεχθή εγκλήματα, αποτελούσαν ανέκαθεν στόχο της Διεθνούς Δικαιοσύνης στη διαχρονική της επιδίωξη να αποδώσει δικαιοσύνη, να επιτύχει την αποτροπή επανάληψης τέτοιων εγκληματικών συμπεριφορών και να συμβάλει, μέσω κάθαρσης, στη συμφιλίωση και την εμπέδωση της ειρήνης, μεταξύ πρώην εμπολέμων χωρών. Με τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργήθηκαν τα πρώτα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, αυτά της Νυρεμβέργης και του Τόκιο, τα οποία, ωστόσο, υπήρξαν ad hoc στρατιωτικά Δικαστήρια, χωρίς συνέχεια και οικουμενική δικαιοδοσία. Τα αποτρόπαια εγκλήματα στην πρώην Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και στη Ρουάντα, οδήγησαν τη διεθνή κοινότητα, πέραν των ad hoc Δικαστηρίων τα οποία εγκαθίδρυσε και για τις δύο αυτές περιπτώσεις μαζικής παραβίασης του Ανθρωπιστικού Δικαίου, να επιδιώξει την εγκαθίδρυση ενός οικουμενικού και διαρκούς δικαστηρίου, για την εκδίκαση τέτοιας μορφής εγκλημάτων.

Η απαρχή μιας νέας εποχής για το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και για την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την διάρκεια ενόπλων συγκρούσεων, σηματοδοτήθηκε με τη Διάσκεψη της Ρώμης, που πραγματοποιήθηκε από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 17 Ιουλίου 1998. Ως αποτέλεσμα αρκετών αντιπαραθέσεων, αλλά και παραγωγικών συμβιβασμών, κατά τη διάρκεια της ιστορικής αυτής Διάσκεψης, προέκυψε η υιοθέτηση του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου είναι συμπληρωματική των δικαιοδοσιών των εθνικών Δικαστηρίων και περιορισμένη στα εγκλήματα της γενοκτονίας, στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στα εγκλήματα πολέμου και στο έγκλημα της επίθεσης. Το Δικαστήριο άρχισε να λειτουργεί το 2002. Το Καταστατικό του Δικαστηρίου έχουν επικυρώσει μέχρι σήμερα 123 κράτη.

Παρά τις όποιες αντιδράσεις και παλινδρομήσεις από χώρες οι οποίες τίθενται υπό το μικροσκόπιο του Δικαστηρίου για τη διάπραξη εγκλημάτων που υπάγονται στη δικαιοδοσία του, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παραμένει ένα επίτευγμα δικαστικής και δικαιοδοτικής αναβάθμισης παγκόσμιας κλίμακας, για το οποίο όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας δικαίως μπορούν να υπερηφανεύονται. Ιδιαίτερα δε η Κύπρος, ως ένα θύμα κατάφωρων και διαρκών παραβιάσεων των συναφών εγκλημάτων, οφείλει να είναι πρωτοστάτης και αρωγός στο έργο του Δικαστηρίου. Είναι και για αυτό το λόγο, που εκδηλώσεις όπως η σημερινή, έχουν μεγάλη σημασία.

Η εγκαθίδρυση και λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, διαμορφώνει, εκτός των άλλων, μια θετικότατη αλλαγή στην κατανόηση της παγκόσμιας δικαιοσύνης και στην περαιτέρω αναβάθμιση του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως του Ανθρωπιστικού Δικαίου. H ίδια η ύπαρξή του συνέβαλε καταλυτικά στην αρχή του τέλους του κύκλου της ατιμωρησίας, ενώ τεράστιας σημασίας είναι και η αποτρεπτική λειτουργία του. Για πρώτη φορά στην ιστορία, η εφαρμογή του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου επιβάλλεται σε όλες τις πλευρές μιας ένοπλης σύγκρουσης, αποφεύγοντας τη μονομέρεια της δικαιοσύνης του νικητή. Συνεπώς, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο συνιστά τη νομική και ηθική κληρονομιά, που συμβάλλει ουσιαστικά στην οικουμενική επιδίωξη για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και απόδοσης δικαιοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.


Συγχαίρω, ως εκ τούτου, τόσο τους κατ’ εξοχήν θεσμούς διαφύλαξης και απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που συμμεριζόμενοι την ξεχωριστή σημειολογική σημασία μιας τέτοιας χειρονομίας από την Κυπριακή πολιτεία, αποδέχθηκαν να συνδιοργανώσουν μαζί μας και να συμμετάσχουν ενεργά στην παρούσα εκδήλωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και αναγνώριση προς τον κύριο ομιλητή, πρώην Δικαστή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κύριο Γεώργιο Πική, ο οποίος, όχι μόνον εκπροσώπησε την Κύπρο επάξια, αλλά άφησε κατά τη διάρκεια της θητείας του, τις καλύτερες των εντυπώσεων, μαζί με μια κληροδοσία άριστης υπηρέτησης της διεθνούς δικαιοσύνης σε εποχές ιδιαίτερα απαιτητικές.

Τελειώνοντας, εύχομαι το μήνυμα της εκδήλωσης να φτάσει σε όλους τους Κύπριους πολίτες, καθώς και να αναδείξει διεθνώς την προσήλωση της πατρίδας μας στο Διεθνές Δίκαιο και στην επικράτηση της Διεθνούς Δικαιοσύνης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα