Εκατομμυριούχος κινδυνεύει με φυλάκιση λόγω κυπριακής υπηκοότητας

Εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Nation.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Κενυάτη Kariuki Ndegwa, ιδιοκτήτη της Africa Spirits Limited, ο οποίος στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας για φοροδιαφυγή, διαπιστώθηκε ότι είχε κυπριακή υπηκοότητα και του δημιούργησε προβλήματα με τη δικαιοσύνη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκάλεσε έκπληξη στους ανακριτές η διπλή υπηκοότητα του επιχειρηματία. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αφορά στην

απόκρυψη της κυπριακής υπηκοότητας από τις Αρχές, αφού αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Στο δικαστήριο ο Kariuki προσπάθησε να αμφισβητήσει τις διατάξεις του άρθρου 8, παράγραφος 4, του νόμου περί μετανάστευσης, το οποίο προβλέπει πρόστιμο 5 εκατομμυρίων στερλινών, φυλάκιση τριών ετών ή και τα δύο, αν δεν αποσταλεί αυτό το καθεστώς (της αλλαγής υπηκοότητας) εντός τριών μηνών από την απόκτησή του.

Ο «Κύπριος» θέλει να ανασταλεί ο νόμος και τελικά να κηρυχθεί αντισυνταγματικός, υποστηρίζοντας ότι περιορίζει την ελευθερία κινήσεων, όπως κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.

Ενώ ένα κυπριακό διαβατήριο επιτρέπει σε κάποιον να ασκεί τις δραστηριότητές του σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ιδιότητά του ως επενδυτή έχει επικριθεί επειδή δημιουργεί περιθώρια για είσοδο διεφθαρμένων ατόμων, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα