Εισηγήσεις για εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου

Τον καθορισμό νέου αυστηρού χρονοδιαγράμματος με καθορισμένες ενέργειες το οποίο να μην επιδέχεται αλλαγών ή παρατάσεων, προτείνει, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου αναφορικά με το ζήτημα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, με αφορμή την επιστολή του Δημάρχου Λάρνακας, με την οποία ζητά την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης

πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού και τερματισμό της χρήσης τους στη πόλη, η κ. Παναγιώτου αναφέρει πως έχοντας υπόψη το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Βύρα, απέστειλε επιστολή προς τον Γραμματέα του Υπουργικού, ενόψει της συζήτησης του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκφράζοντας την εκτίμηση πως την επιστολή του Δημάρχου χαρακτηρίζει η αντικειμενική περιγραφή των γεγονότων και της υφιστάμενης κατάστασης.

Η Επίτροπος θεωρεί ως σημαντικότερη την αναφορά στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων τμημάτων, την ελλιπή ανταπόκριση στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και στην μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ως εκ τούτου προτείνει άμεσα τον καθορισμό νέου αυστηρού χρονοδιαγράμματος με καθορισμένες ενέργειες, το οποίο να μην επιδέχεται αλλαγών και/ή παρατάσεων.

Επίσης, προτείνει η Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ανανέωση του Διατάγματος, το οποίο έχει ήδη λήξη την 1η Μαρτίου και να γίνει σαφές ότι δεν θα προχωρήσει ούτε στην ανανέωση του Διατάγματος, που λήγει τον Μάρτιο του 2019 και αφορά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος θεωρεί ότι η όποια ελαστικότητα των αποφάσεων από την πλευρά τους κράτους θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω αναβολές.

Η αυστηρή τήρηση των διαδικασιών και των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς και η μη ανανέωση του Διατάγματος αποτελεί κατά την άποψη της Επιτρόπου Περιβάλλοντος τη μόνη ασφαλή οδό επιτυχίας της προσπάθειας, η οποία θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα - οικολογική, οικονομική και κοινωνική- τόσο στην πόλη και τους κατοίκους της Λάρνακας όσον και στις εταιρείες, αφού απρόσκοπτα και χωρίς αντιδράσεις και νομικά κωλύματα θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις εργασίες τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα