Έιντε:Δεν βλέπω έδαφος για άμεσες εξελίξεις αυτή την περίοδο

«Βρισκόμαστε σε μια περίπλοκη κατάσταση, η οποία δεν δικαιολογεί άμεσες εξελίξεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με όσα άκουσα στη διάρκεια των συναντήσεων», ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

«Είναι μια περίοδος, νομίζω, αποφόρτισης της κατάστασης για τις πλευρές και δεν βλέπω ότι είναι μια περίοδος στην οποία θα πρέπει να γίνουν οποιεσδήποτε περαιτέρω δηλώσεις», επεσήμανε ο κ. Έιντε.

Σύμφωνα με τον Νορβηγό διπλωμάτη, «Ο Γ.Γ. ΟΗΕ

πρότεινε όπως όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, διανύσουν μια περίοδο αναστοχασμού σε σχέση με όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα. Οι πλευρές βρίσκονται σε αυτό το στάδιο ακόμα και εμείς θα τους αφήσουμε να κάνουν αναστοχασμό για όσο χρειαστεί», συνέχισε.

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα και στηρίζουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τον κ. Έιντε. Είναι μάλιστα στη διάθεση των πλευρών να βοηθήσουν, όποτε τους ζητηθεί. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει σαφές, τόνισε, ότι δεν υπάρχει διαδικασία επίλυσης αν οι δυο πλευρές δεν το θέλουν.

Ελπίζουμε, είπε, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε μια διαδικασία πάνω στις υφιστάμενες παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, παραμέτρους για τις οποίες υπάρχει ήδη μια ισχυρή υποστήριξη από πλευράς ΗΕ μέχρι τώρα.

Επεσήμανε μάλιστα, ότι αυτό εξαρτάται «Στο τέλος της ημέρας από τις πλευρές. Για να γίνει αυτό χρειάζεται πέρα από θέληση, ουσία, εμπιστοσύνη και δέσμευση προς την κατεύθυνση αυτή».

«Ο Γ.Γ. μου ζήτησε μεταξύ άλλων, να έρθω στο νησί αυτές τις μέρες, για να μιλήσω με τις δυο πλευρές και να του μεταφέρω αν υπάρχουν βήματα που μπορούν να γίνουν και αν οι πλευρές έχουν πρόθεση και διάθεση να κάνουν τα βήματα αυτά τη δεδομένη περίοδο», συνέχισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι και ο ίδιος αξιοποιεί την περίοδο αυτή για να προβεί σε μια αποτίμηση για τι έγινε, τι έχει επιτευχθεί και τι πήγε λάθος στην όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Ένα από τα εναπομείναντα καθήκοντα που έχω, σημείωσε, είναι να φροντίσω να συντάξουμε μια ενδελεχή, δίκαιη και ειλικρινή έκθεση για το τι πραγματικά έγινε και για τις καλές υπηρεσίες που παρείχαν τα Ηνωμένα Έθνη στη διαδικασία αυτή.

«Είναι σημαντικό να πάρουμε και εμείς μαθήματα από τη διαδικασία αυτή αλλά και να διαχειριστούμε το υλικό που έχει προκύψει από τη διαδικασία, να το μαζέψουμε και να γίνει αρχειοθέτηση, μιας και αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν νέες προσπάθειες για το Κυπριακό και το υλικό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο», τόνισε.

Σε ερώτημα για το χρόνο που έχει για να το πράξει αυτό, τόνισε ότι ο χρόνος δεν είναι πολύς μιας και οι εκλογές της Νορβηγίας είναι στις 11 Σεπτεμβρίου και ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνει πράγματα ενόψει εκλογών και νωρίτερα.

Τι έγινε στο Crans-Montana

Στο Crans-Montana, σύμφωνα πάντα με τον Έιντε έγινε μια σοβαρή προσπάθεια από όλους και όλες οι πλευρές πήγαν εκεί με καθαρές προθέσεις να ξεπεράσουν τα τελευταία εμπόδια προς την επίλυση του Κυπριακού.

«Καταφέραμε να συμφωνήσουμε τις πρώτες μέρες ότι υπήρχαν 6 ζητήματα στα οποία θα έπρεπε να επέλθει συμφωνία, δυο στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις και τέσσερα στην εσωτερική πτυχή. Εργαστήκαμε σκληρά με στόχο να φτάσουμε κάπου σε όλα αυτά τα σημεία. Υπήρξαν στιγμές που παρά το ότι ένιωθα ότι η πρόοδος ήταν πιο αργή από ότι υπολόγιζα, πίστευα ότι υπήρχε η δυνατότητα να φτάσουμε κάπου», επεσήμανε ο νορβηγός διπλωμάτης.

«Όταν όμως προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλα τα κομμάτια αυτό δεν ήταν δυνατό με αποτέλεσμα να πούμε με τη σύμφωνο γνώμη των πλευρών ότι η Διάσκεψη δεν κατάφερε να επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αυτό είναι πραγματικά λυπηρό και δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από την εξέλιξη αυτή» σημείωσε.

Ενημέρωση προς το Σ.Α ΟΗΕ

«Έκανα μια ενδελεχή ενημέρωση προς το Σ.Α. ΟΗΕ για όλα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα, τόσο στο Crans-Montana, όσο και στη Γενεύη νωρίτερα αλλά και για την κρίση που υπήρξε στη διαδικασία μεταξύ των δυο πλευρών», συνέχισε.

«Εκείνη την περίοδο υπήρξε κρίση εμπιστοσύνης τόσο σε επίπεδο ηγεσιών αλλά και γενικότερα σε επίπεδο κοινοτήτων και κόσμου. Ο κόσμος έδειχνε λιγότερο έτοιμος και προετοιμασμένος για λύση παρά περισσότερο προετοιμασμένος όπως θα έπρεπε να είναι. Οι ιστορικοι ωστόσο, είναι αυτοί που θα πρέπει να μελετήσουν αν ο κόσμος ήταν επαρκώς εμπλεκόμενος και ενημερωμένος στη διαδικασία αυτή».

Και οι δυο πλευρές έκαναν ανοίγματα

Σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με το αν μόνο η ε/κ πλευρά έκανε βήματα και ανοίγματα, ο κ. Είντε είπε: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τόσο ο κ. Ακιντζί όσο και ο κ. Ναμί, ήταν απόλυτα δεσμευμένοι και σοβαροί καθ' όλη τη διαδικασία που κάναμε προς την επίλυση του Κυπριακού. Δεν είναι πρόθεσή μου να πω ότι μόνο η μια πλευρά έκανε ανοίγματα και βήματα. Και οι δυο πλευρές έκαναν βήματα η μια προς τις θέσεις της άλλης τόσο στο περιουσιακό, όσο και στο εδαφικό, τη διακυβέρνηση, την ίση μεταχείριση, την ασφάλεια και όχι μόνο.

Ένα από τα πράγματα που μετέφερα στο Σ.Α είναι ότι ενώ φτάναμε κοντά σε σχέση με την ουσία σε κάποιες στιγμές, ωστόσο έλειπε σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη και η ετοιμότητα για λύση. Υπήρχαν εκκρεμούντα ζητήματα και δεν καταφέραμε να τα λύσουμε και γι΄ αυτό η Διάσκεψη δεν παρήγαγε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

With @MustafaAkinci_1, reflecting on the future of #CyprusTalks after the end of the #ConferenceOnCyprus pic.twitter.com/qSg2SgPbNK

— Espen Barth Eide (@EspenBarthEide) July 24, 2017
Keywords
Τυχαία Θέματα