Έιντε: Θα συναντήσω τον κ.Αναστασιάδη όποτε το θελήσει

Πεπεισμένος ότι οι δυο ηγέτες δεν θα επιτρέψουν τις δυσκολίες που προέκυψαν τις τελευταίες δυο μέρες να επισκιάσουν την σημαντική πρόοδο που έγινε τον τελευταίο χρόνο, παρουσιάστηκε σε δηλώσεις του ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Δήλωσε έτοιμος να συναντήσει τον Νίκο Αναστασιάδη, όποτε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποφασίσει ότι είναι έτοιμος για αυτή τη συνάντηση.

Ο κ. Έιντε στις δηλώσεις του αναγνώρισε ότι η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες δεν είναι η πιο ιδανική που

θα μπορούσε να υπάρξει.

Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία Ακιντζί στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίζοντας τις ως πρόκληση, πάνω στην οποία πρέπει να εργαστούν για να επιλυθεί, χωρίς όμως να θέλει να δραματοποιήσει την κατάσταση.

Κάλεσε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του όλους να αναλογιστούν το τι έχει διαδραματιστεί τις τελευταίες μέρες.

Ο κ. Ειντε αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνομιλία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και με τους δύο ηγέτες, προτρέποντάς τους χωρίς καμία καθυστέρηση να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Περιέγραψε τη συζήτηση με τον κ.Ακιντζί ως πολύ ειλικρινή, πολύ εποικοδομητική και πολύ θετική και διεξοδική.

Ο κ. Ειντε είπε επίσης ότι με βαθιά ανησυχία ενημερώθηκε για την αλλαγή όσον αφορά την πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους στα κατεχόμενα. Μετά από πολλά χρόνια μιας πολύ θετικής βελτίωσης στην δυνατότητα πρόσβασης στις εκκλησίες στο “βορρά”, όπως ανέφερε, έμαθε τώρα για την νέα πολιτική που φαίνεται ότι είναι πιο περιοριστική και προέτρεψε τον κ. Ακιντζί “να κάνει ό, τι μπορεί”. “Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό δεν προέρχεται από αυτό το γραφείο, αλλά εγώ τον προέτρεψα να κάνει ό, τι μπορεί για να διορθωθεί αυτό, επειδή αντιβαίνει ευθέως στο δικοινοτικό πνεύμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια”.

Ερωτηθείς πότε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. “Θα τον δω όταν θα είναι έτοιμος να συναντηθούμε. Έχω σημειώσει ότι δύο συναντήσεις, η δική μας σήμερα και με τον κ. Ακιντζί αύριο έχουν ακυρωθεί”. Και αυτό είναι το μόνο που όπως έχει ακούσει, είπε, έχει συμβεί.

Σε ερώτηση πώς θα πείσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να μιλήσει μαζί του και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ανέφερε ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία τώρα είναι η ίδια η διαδικασία. Αυτή, είπε, είναι μια διαδικασία που καθοδηγείται από τους ηγέτες , οπότε είναι ουσιαστικά απόφαση των ηγετών το πότε θέλουν να συναντηθούν. “Δεν τους αναγκάζω να συναντηθούν, είμαι εκεί για να βοηθήσω όταν συναντηθούν, όταν θελήσουν να συναντηθούν. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να θέλει την ειρήνη περισσότερο από ό, τι οι ίδιοι οι Κύπριοι θέλουν.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος αισθάνεται πίεση λόγω της κρίσης είπε ότι ενεργεί εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ, είναι ο διεθνής θεματοφύλακας αυτής της διαδικασίας, ακόμη και αν είναι οι ηγέτες που καθοδηγούν την διαδικασία. “Βεβαίως και ανησυχώ όταν έχω την αίσθηση ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία, αλλά και πάλι δεν θα αφαιρέσω την πρωταρχική ευθύνη που είναι των δύο ηγετών”.

Πριν από ένα δημοψήφισμα, ανέφερε, πρέπει οι ηγέτες να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, επισημαίνοντας την αναφορά στην πρόσφατη κοινή δήλωση των δύο ηγετών ότι διαπραγματεύονται έχοντας υπόψην τα συμφέροντα των κοινοτήτων τους αλλά επίσης διαπραγματεύονται προς όφελος μιας μελλοντικής ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου για όλους τους Κύπριου.

Ο κ. Έιντε κλείνοντας συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πολύ ενθαρρυντική ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα