Έιντε: Η λύση του Κυπριακού θα έχει και διεθνείς πτυχές

Συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Espen Barth Eide, είχε το πρωί ο Πρόεδρος της δημοκρατίας.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι συζητεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αξιοποίηση του διεθνούς ενδιαφέροντος. Η λύση του Κυπριακού, είπε, θα έχει και διεθνείς πτυχές. Η διαδικασία ξεκαθάρισε δεν θα μεταφερθεί εκτός Κύπρου. Στις 8.30 το βράδυ ο πρόεδρος

Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό το Προξενικό Σώμα.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Eide δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχαμε μια συνάντηση των ηγετών χθες, θα έχουμε άλλη μία αύριο και συναντώ και τους δύο ηγέτες σήμερα για να δούμε πού βρισκόμαστε και να διασφαλίσουμε ότι αξιοποιούμε όσο το δυνατόν καλύτερα το χρόνο που έχουμε στη διάθεση μας».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα» και αυτό διαφαίνεται «από αριθμό επικείμενων επισκέψεων. Μόνο την ερχόμενη βδομάδα θα έχουμε τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Τζον Κέρι και μετά ακόμη και τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών και συζητούμε για το πώς να αξιοποιήσουμε περισσότερο αυτή τη διεθνή υποστήριξη, διότι η λύση θα έχει διεθνείς πτυχές και πτυχές που αφορούν τα Ηνωμένα Έθνη και έτσι αυτά είναι τα θέματα που συζητούμε τώρα», είπε ο κ. Eide.

Ανέφερε ακόμη ότι «υπάρχει καλή διάθεση», αλλά «υπάρχει και σκληρή δουλειά και προχωρούμε μπροστά. Έχουμε ακόμη θέματα να χειριστούμε και αύριο τα ΜΜΕ θα προσκληθούν ξανά στη συνάντηση των ηγετών η οποία είναι η τελευταία αυτής της σειράς συναντήσεων και εναπόκειται στους ηγέτες τι θα πουν».

Ερωτηθείς αν αναμένουμε καλά νέα αύριο, είπε ότι τα καλά νέα είναι ότι έχουμε τώρα όσο ποτέ άλλοτε – εντός αυτής της περιόδου - συζητήσεις σε πιο εντατική φάση «και οι δύο ηγέτες αισθάνονται ότι αυτός ο τρόπος οργάνωσης ήταν πολύ εποικοδομητικός, ότι μπορέσαμε να δούμε αλληλένδετα πολλά διαφορετικά θέματα και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό. Αύριο θα υπάρξει αξιολόγηση και στη συνέχεια θα γίνουν και άλλες συναντήσεις το Δεκέμβριο. Το τι θα λεχθεί αύριο θα το μάθετε αύριο».

Σε ερώτηση αν ο δεύτερος γύρος των εντατικοποιημένων συνομιλιών θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο, είπε ότι «οι ηγέτες θα αποφασίσουν αύριο κατά τη συνάντηση τους τόσο για την ουσία αυτού του ερωτήματος όσο και για το τι θέλουν να πουν για αυτό. Δεν θα ανακοινώσω τι θα πουν αύριο διότι αυτό είναι δική τους απόφαση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι με αυτή την εντατική φάση είχαμε μια δυνατότητα, που δεν είχαμε πριν, να εξετάσουμε πολύ πιο αλληλένδετα ένα αριθμό θεμάτων.

Παραδοσιακά φεύγαμε από το νησί, όμως επιμείναμε ότι και αυτή η εντατική φάση πρέπει να γίνει στην Κύπρο, αλλά με τέτοιο τρόπο που δεν θα χρειάζεται αξιολόγηση μετά από κάθε συνάντηση. Από αύριο θα δούμε πώς οργανώνουμε τις επόμενες βδομάδες».

Τέλος ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα