Έιντε: Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος

Είναι σημαντικό να μην χαθεί πάρα πολύς χρόνος, σε σχέση με τις συνομιλίες για το κυπριακό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι το Μοντ Πελεράν 2 δεν είναι ανάγκη να είναι το τέλος του δρόμου, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

"Δεν λειτουργούμε με ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο στο μυαλό, αλλά είναι πολύ

σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όσο χάνουμε χρόνο αυξάνουμε τον κίνδυνο να εισέλθουν άλλοι παράγοντες, καθιστώντας το πιο δύσκολο να βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση», είπε ο κ. Έιντε μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Ανέφερε επίσης ότι μετά τις συναντήσεις του χθες με τους δύο ηγέτες, αισθάνεται ότι υπάρχει μια ισχυρή κοινή επιθυμία να επιστρέψουν στις συνομιλίες, αλλά εξακολουθούν να ψάχνουν για τη φόρμουλα με την οποία μπορούν να επιστρέψουν και να οργανώσουν "αυτό το τελευταίο μίλι των συνομιλιών που συνεχίζονται για 19 μήνες."

«Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε μαζί για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να επιστρέψουμε στη δυναμική που είχαμε μέχρι πολύ πρόσφατα, περιλαμβανομένου του Μοντ Πελεράν 1, το οποίο με πολλούς τρόπους ήταν επιτυχία, αλλά όπως ξέρετε στο Μοντ Πελεράν 2 δεν επιτύχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου και δεν χρειάζεται να είναι, αλλά είναι σημαντικό να μην χαθεί πάρα πολύς χρόνος».

Αναφορικά με τη φόρμουλα για επιστροφή στις συνομιλίες, είπε ότι θέλει να είναι ειλικρινής ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο.

«Δεν είναι εύκολο και δεν έχουμε βρει τη λύση ακόμα, αλλά δουλεύουμε ακατάπαυστα από την πλευρά μας και οι δύο πλευρές και μια σειρά από σημαντικές πολιτικές δυνάμεις εργάζονται από κοινού, για να προσπαθήσουμε να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε τη σωστή φόρμουλα», τόνισε.

Ο ίδιος, συνέχισε, είναι πραγματικά αφοσιωμένος στην προσπάθεια να βρει τον τρόπο για την ανάπτυξη μιας τέτοιας φόρμουλας μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Η δέσμευση υπάρχει, αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει και θα την κάνουμε μέχρι να βρούμε μια λύση», ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, όπως του ανέφερε ο κ. Έιντε, θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τις εξελίξεις για το Κυπριακό.

«Η δική μας θέση ως ΑΚΕΛ είναι ότι αντικειμενικά η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού είναι δύσκολη. Το πισωγύρισμα το οποίο έχει συμβεί με το αποτέλεσμα στο Μοντ Πελεράν κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Η θέση μας είναι ότι το συντομότερο δυνατό θα πρέπει οι δύο ηγέτες να βρουν τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, να επικεντρωθούν έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω γεφύρωση των διαφορών στα θέματα της εσωτερικής πτυχής με προοπτική να φτάσουμε έτσι στην τελική φάση που θα είναι η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι παρόλο που δεν πρέπει να τίθενται χρονοδιαγράμματα, όσο παρέρχεται ο χρόνος τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα. Απηύθυνε έκκληση και στους δύο ηγέτες το συντομότερο δυνατό να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα