Είναι αυτό το ανθρώπινο σχολείο που θέλεις κα Αθήνα;

Μου ήρθε σήμερα μήνυμα από ένα λύκειο της επαρχίας Λάρνακας με το εξής περιεχόμενο: “ΘYMIZOYME OTI KATA TH ΔIAPKEIA TΩN EΞETAΣEΩN ΠOY ΞEKINOYN TH ΔEYTEPA, 13/5/24, ΘA IΣXYOYN OI ΣYMΦΩNHMENOI KANONIΣMOI ΠEPI EMΦANIΣHΣ MAΘHTΩN/MAΘHTPIΩN. ΔEN ΘA EΠITPAΠOYN, ΓIA ΠAPAΔEIΓMA, ΠANTEΛONIA KONTA, BEPMOYΔEΣ, BAMMENA MAΛΛIA KΛΠ. EIMAΣTE BEBAIOI OTI ME YΠEYΘYNOTHTA ΘA AΠOΦEYXΘOYN KATAΣTAΣEIΣ ΠOY ΘA MΠOPOYΣAN NA ΔIATAPAΞOYN TO OMAΛO KΛIMA TΩN EΞETAΣEΩN. KAΛH EΠITYXIA ΣE OΛOYΣ KAI OΛEΣ!”

Διότι ως γνωστό είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία στις εξετάσεις

να έχει συγκεκριμένου είδους μαλλιά, και αυτό δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα βάση της τοποθέτησης του γραφείου επιτρόπου διοικήσεως, η και να μην φοράς κοντό παντελόνι στους 30 βαθμούς και μέσα στην σκόνη. Άρα οι μαθητές θα πρέπει βάση αυτών των οδηγιών να φορούν μακριά παντελόνια χωρίς κλιματιστικά(τα οποία δεν τοποθετήθηκαν)με τις προγνώσεις του καιρού να λένε για άνοδο της θερμοκρασίας στους 30 βαθμούς και σκόνη και να δίνουν εξετάσεις που αφορούν στο μέλλον τους; Στους ήδη αγχωμένους μαθητές που θα δώσουν αυτές τις σημαντικές εξετάσεις το υπουργείο παιδείας και τα σχολεία αντί να τους εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και να τους βοηθήσουν, τους αγχώνουν ακόμη περισσότερο με τέτοιου είδους μηνύματα; Τώρα οι μαθητές αντί για το μάθημα που θα δώσουν πρέπει να σκέφτονται αν θα φορέσουν λάθος παντελόνια λάθος φανέλα ή θα έχουν λάθος κούρεμα; (βέβαια στα 6 χρόνια στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης στους περισσότερους δημιουργήθηκε ήδη ανοσία σε τέτοιου είδους κινήσεις). Και αν κάποιος μαθητής έρθει με πχ κοντό παντελόνι μπορεί το υπουργείο και η υπουργός να εγγυηθούν ότι τα σχολεία τους θα τηρήσουν την νομοθεσία και δεν θα κάνουν τίποτα(επειδή βάση αυτής δεν επιτρέπετε να κάνουν τίποτα στον μαθητή)ή θα έχουμε και πάλι έκτροπα όπως έχουμε κάθε χρόνο, ποιες είναι άραγε αυτές οι “καταστάσεις που θα μπορέσουν να διαταράξουν το ομαλό κλίμα των εξετάσεων και ποιος τις δημιουργεί;

Για το θέμα του κοντού παντελονιού εδώ και 4 χρόνια(στα οποία τα 1,5 είναι υπουργός η κα Μιχαηλίδου) προσπαθώ να επιλύσω αυτό το ζήτημα που πραγματικά ενδιαφέρει όλους τους μαθητές(μέχρι και ο μαθητής γυμνασίου την πρώτη μέρα των σχολείων ζήτησε από τον πρόεδρο της δημοκρατίας να φορά κοντό παντελόνι), η υπουργός όμως τίποτα “θα το δούμε και θα σας ενημερώσουμε”. Το πρόβλημα αυτό λύνετε σε μια μέρα με μια εγκύκλιο από το ΥΠΑΝ που διευκρινίζει ότι οι μαθητές θα μπορούν να φορούν βερμούδες, για το θέμα έγιναν τοποθετήσεις βουλευτών και στάλθηκε μέχρι και κοινοβουλευτικό ερώτημα τον περασμένο Σεπτέμβρη το οποίο ουδέποτε απαντήθηκε από το ΥΠΑΝ το οποίο έχει και το συνήθειο να μην απαντά ούτε καν σε επιστολές πολιτών. Αντί να λυθεί το ζήτημα το υπουργείο φαντάζεται τρόπους πως να δικαιολογήσει ότι δεν λύνετε, μια πρώτη λειτουργός εκπαίδευσης μου είχε πει πριν ένα περίπου μίνα “είσαι εσύ με τα παντελόνια-σιγά σιγά”. Η υπουργός δε πέραν των άλλων μου ανέφερε σε προσωπική συνομιλία ότι για το θέμα διαφωνεί ο σύνδεσμος διευθυντών, τον οποίο παρακαλώ είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει, αν αυτό ισχύει τότε, απλώς γίνετε φανερό στους πολίτες το ποιοι διευθύνουν τα σχολεία της Κύπρου(σε όλα τα γραφεία -και διευθυντικά- των σχολείων υπάρχει κλιματισμός πάνω στα λεφτά του φορολογούμενου). Εν πάσι περίπτωση για πολλά θέματα πολλοί μπορεί να διαφωνούν, η αποφάσεις όμως λαμβάνονται βάση του κοινού καλού και όχι βάση του ποιος σύνδεσμος είναι πιο μεγάλος, το υπουργείο παιδείας ακόμη και σήμερα μπορεί να λύσει το σχετικό πρόβλημα. Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής δημοκρατίας τα σχολεία έγιναν αυτόνομα και πλέον κάνουν ότι θέλουν; όχι εξ όσον όλοι γνωρίζουμε δεν πρέπει να ισχύει κάτι τέτοιο, τότε άραγε γιατί το υπουργείο και η υπουργός παιδείας καθυστερεί τόσο πολύ, και ασχολείται με ντονκυχοτησμούς με τα κινητά τηλέφωνα και με νομοθεσίες που ήδη υπάρχουν; Εάν το ΥΠΑΝ δεν μπορεί να διευθετήσει ένα τόσο απλό ζήτημα πως θα μπορέσει να επιβληθεί ζητημάτων όπως η νεανική παραβατικότητα, η βία και οι ουσίες στα σχολεία, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κ.α; Αυτό το θέατρο του παραλόγου πληρώνετε με λεφτά του φορολογούμενου. Καλώ εκ νέου την υπουργό παιδείας να διευθετήσει αυτό το ζήτημα. Καλώ επίσης στις παγκύπριες εξετάσεις πρόσβασης το υπουργείο να διευκρινίσει ότι αυτές είναι εξωτερικές και οι υποψήφιοι μπορούν να φορέσουν τα ρούχα που επιθυμούν, ταυτόχρονα θέλημα μαθητών και γονέων είναι οι εξετάσεις να διαμορφωθούν με προσοχή με ξεκάθαρες και ποσωστομένες ερωτήσεις.

Χρίστος Παρμάκκης
Νέος ευρωβουλευτής (πρεσβευτής ΕΚ)
Τέως μέλος της ομάδας εφήβων συμβούλων της επιτρόπου του παιδιού

Keywords
Τυχαία Θέματα