Η Ρωσία βρήκε τεράστια αποθέματα πετρελαίου-Φ.Α στη βρετανική Ανταρκτική

Η Ρωσία έχει βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανταρκτική, μεγάλο μέρος τους σε περιοχές που διεκδικεί το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι έρευνες αποτελούν προοίμιο για την εισαγωγή γεωτρήσεων για την εκμετάλλευση της παρθένας περιοχής για ορυκτά καύσιμα, προειδοποίησαν οι  βρετανοί βουλευτές.

Σύμφωνα με την Telegraph, τα

αποθέματα συνολικού ύψους 511 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου - περίπου 10 φορές μεγαλύτερα από το σύνολο της παραγωγής 50 ετών της Βόρειας Θάλασσας - έχουν αναφερθεί στη Μόσχα από ρωσικά ερευνητικά πλοία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Commons Environment Audit Committee (EAC) την περασμένη εβδομάδα.

Η πιο πάνω εξέλιξη αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ερευνών από το σκάφος Alexander Karpinsky, το οποίο εκμεταλλεύεται η Rosgeo - η ρωσική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την εύρεση ορυκτών αποθεμάτων για εμπορική εκμετάλλευση.

Η Ανταρκτική προορίζεται να προστατεύεται από τη Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959 που απαγορεύει κάθε ανάπτυξη ορυκτών ή πετρελαίου. Τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου εποπτεύονται από το Υπουργείο Εξωτερικών – αλλά έχει κατηγορηθεί ότι αγνοεί την αναδυόμενη κρίση.

Ο υφυπουργός David Rutley είπε την περασμένη εβδομάδα στην EAC ότι το τμήμα του αποφάσισε να εμπιστευτεί τις ρωσικές διαβεβαιώσεις ότι απλώς διεξάγει επιστημονική έρευνα, προσθέτοντας: «Η Ρωσία επιβεβαίωσε πρόσφατα τη δέσμευσή της στα βασικά στοιχεία της συνθήκης».

Εμπειρογνώμονες στην περιοχή διαφωνούν, προειδοποιώντας ότι η ανάθεση οποιασδήποτε εμπιστοσύνης στη Ρωσία για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της ήταν αφελής – όπως φαίνεται από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Klaus Dodds, καθηγητής γεωπολιτικής στο Royal Holloway College, ειδικός στην Ανταρκτική, ο οποίος επίσης έδωσε στοιχεία, είπε ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας ήταν πολύ πιο κοντά στην αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά στην πραγματική επιστήμη.

«Η Συνθήκη της Ανταρκτικής αντιμετωπίζει ανανεωμένες προκλήσεις, μεταξύ άλλων από την κακή πίστη ηθοποιό Ρωσία και την ολοένα και πιο ισχυρή Κίνα.

«Η Rosgeo έχει εμπλακεί σε σεισμικές έρευνες και άλλες σχετικές τοπογραφικές εργασίες… Οι δραστηριότητες της Ρωσίας πρέπει να εκληφθούν ως μια απόφαση για την υπονόμευση των κανόνων που σχετίζονται με την έρευνα σεισμικών ερευνών και, τελικά, ως πρόδρομος για την επικείμενη εξόρυξη πόρων».

Η απόφαση της EAC αποφάσισε να αμφισβητήσει τη διαχείριση του Υπουργείου Εξωτερικών για τα συμφέροντα της Ανταρκτικής του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από αναφορές στην Daily Maverick, ένα διαδικτυακό περιοδικό της Νότιας Αφρικής, το οποίο ανακάλυψε τις δραστηριότητες της Μόσχας μετά τον ελλιμενισμό του πλοίου έρευνας στο Κέιπ Τάουν.

Τέτοια ζητήματα πιθανότατα θα έρθουν στο προσκήνιο στην Ινδία αργότερα αυτόν τον μήνα στην ετήσια συνάντηση των υπογραφόντων στη Συνθήκη της Ανταρκτικής, όπου η Ρωσία θα αμφισβητηθεί σχετικά με τα σχέδιά της για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

Το Βρετανικό Έδαφος της Ανταρκτικής (BAT) αποτελεί το μεγαλύτερο και νοτιότερο από τα 14 υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου - και το λιγότερο φιλόξενο με το 99% του να καλύπτεται από πάγο.

Στο προϊστορικό παρελθόν, ωστόσο, γνώρισε θερμότερα κλίματα, με βλάστηση που δυνητικά επέτρεπε τη δημιουργία κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων.

Εκτείνεται βορειοδυτικά από τον Νότιο Πόλο, αγκαλιάζοντας τη χερσόνησο της Ανταρκτικής και τη Θάλασσα Γουέντελ - ιστορικά γνωστό ως το μέρος όπου βυθίστηκε το πλοίο Endurance του Έρνεστ Σάκλετον και τώρα για τη διατήρηση τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού εδάφους της Ανταρκτικής υπόκειται σε ανταγωνιστικές διεκδικήσεις από την Αργεντινή και τη Χιλή - οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν εάν τα στοιχεία από τις σεισμικές έρευνες της Ρωσίας αποδειχθούν από μεταγενέστερες γεωτρήσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών συγχρηματοδοτεί το British Antarctic Survey, το οποίο έχει πέντε ερευνητικούς και υλικοτεχνικούς σταθμούς, και 250 άτομα, που υποστηρίζονται από το Βασιλικό Ναυτικό και από το ερευνητικό πλοίο RSS David Attenborough – όλα θεωρούνται ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την επιστήμη αλλά και για τη διατήρηση του Οι αξιώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή.

Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και ο ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ήταν οι μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον της Ανταρκτικής.

Ο καθηγητής Άλαν Χέμινγκς, διοικητής του βρετανικού σταθμού έρευνας της Ανταρκτικής κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ του 1982 μεταξύ Αργεντινής και Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι οι αυξανόμενες εντάσεις θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη συνθήκη που προστατεύει την παγωμένη ήπειρο από την ανάπτυξη. Η συνθήκη είναι υπό αναθεώρηση το 2048, αλλά κάθε εμπλεκόμενο έθνος μπορεί επίσης να αποχωρήσει από αυτήν όποτε το επιλέξει.

Ο Albert Lluberas Bonaba, εκτελεστικός γραμματέας της Γραμματείας της Συνθήκης της Ανταρκτικής, με έδρα το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, είπε ότι τέτοια θέματα θα συζητηθούν στο ετήσιο συνέδριο του οργανισμού, αλλά δεν θα σχολιάσει τις εντάσεις γύρω από τις δραστηριότητες της Ρωσίας.

Σε μια δήλωση, το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης επανέλαβε την αποδοχή των ρωσικών δεσμεύσεων: «Η Ρωσία έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει τη Συμβουλευτική Συνάντηση της Συνθήκης της Ανταρκτικής ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι για επιστημονικούς σκοπούς».

Η Rosgeo, με έδρα τη Μόσχα, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα