Ειδικό Δικαστήριο: Δεν εμπλέκεται η ηγεσία της Χεζμπολάχ στη δολοφονία Χαρίρι

Το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε σήμερα την ετυμηγορία του σχετικά με τη δολοφονία του Ραφίκ αλ Χαρίρι. Σύμφωνα με το δικαστήριο δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η ηγεσία της σιιτικής μουσουλμανικής ομάδας Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, συμμετείχε στον βομβαρδισμό του 2005 που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ αλ Χαρίρι.

«Το δικαστήριο είναι της άποψης ότι η Συρία και η Χεζμπολάχ ενδέχεται να είχαν κίνητρα να εξαλείψουν

τον κ. Χαρίρι και τους πολιτικούς του συμμάχους, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στη δολοφονία του κ. Χαρίρι και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις για εμπλοκή της Συρίας», ανέφερε ο δικαστής Ντέιβιντ Ρε, διαβάζοντας την περίληψη της απόφασης του δικαστηρίου.

Για την υπόθεση κατηγορούμενοι ήταν τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ, οι οποίοι κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Χάριρι και 21 άλλων.

Η δολοφονία βύθισε τον Λίβανο στη χειρότερη κρίση από την εποχή του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), οδήγησε στην απόσυρση των συριακών δυνάμεων και έστησε το σκηνικό για πολυετείς συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος Λιβάνου: «Αδύνατο» η έκρηξη να ήταν από όπλα της Χεζμπολάχ

Keywords
Τυχαία Θέματα